Taky mi to tak přijde, ale kdo z nás byl jiný. Mám kamaráda, co měl stránku s CD zdarma (cca 17 let nazpět) a jeho web se zaměřoval na to, co získat na internetu zadarmo. Byly tam zdrojáky, jak třeba z fotobanky odstranit vodoznak, jak si objednat nepotřebnou elektronickou součástku, či CD s fotkami z kosmu... Měl tam pár svých zdrojáků atd... A dokonce měl i tehdy klikací program na reklamy, který vydělával prachy tím, že se zaregistroval u různých firem nabízející reklamy, a klikal na to.
Znám toho kamaráda do dneška, změnila se jedna věc, bere cca 90k hrubého

Ale jde to i jinak, já jsem nebyl ani z poloviny (a dodnes nejsem) tak technicky schopný jako on, ale dokázal jsem vzít telefon, obtelefonovat firmy a sehnat brigády v IT, tak jsem se naučil nejvíc a měl jsem prachy...
Jinak nechápu smysl otázky, k čemu je VPS na učení? Na to snad stačí obyčejná virtuála, ne? Stačí si pustit porty na routeru doma, použít
www.no-ip.com pro dynamickou doménu a provozuji server doma, zadarmo, rychle a spolehlivě. Na hostování webu to sice není, ale na testování stačí...
Stejně si zadarmo neotestuje nastavování DNS u domény a další věci v internetu. To VPS je jenom záminka jak se vyhnout reálné technické práci a postavit si doma lab na laptopu, který má každý...
Doba se děsně změnila, za mě jsem musel chodit na brigády a vydělat to co rodiče za dva měsíce, abych měl na komp. Dneska za třetinu výplaty recepční v Praze koupíte starší komp s takovými parametry, že si tam můžete otestovat cokoliv, na internetu najdete vše, ale málokdo to zvládne, protože to chce práci a disciplínu.