Asi by se slušelo, abych odpověděl, když už tohle vlákno vzniklo i na základě mé zmínky jinde...
Pro mě je jednou z hlavních výhod deb dister oproti těm založeným na rpm to, že všude najdu apt. Tzn. nemusím si pamatovat, jakého správce balíků používá RedHat a CentOS, jakého SuSe, jakého Mandriva (R.I.P.) atd. O parametrech jednotlivých nemluvě. Ano, můžu všude požít přímo rpm, stejně jako dpkg u deb dister, ale kdo by to krom masochistů nebo speciálních případů dělal...
Další nezanedbatelné plus je geniálně jednoduchý a funkční net install - rovněž společný pro všechna (aspoň myslím, samozřejmě neznám všechna) deb distra. Kdo někdy instaloval např. CentOS pomocí jeho net installu (nejlépe do VMware přes vzdálenou konzoli) ví, o čem mluvím.
Třetí důležitá věc: můžu si ručně upravit jakýkoliv konfigurační soubor a nikomu (míněno žádnému univerzálnímu nastavovači) to nevadí. Opět jeden příklad za všechny - nastavení čehokoliv systémového v SLES. A ty konfiguráky najdu na předpokládatelných místech, to beru jako další nezanedbatelné plus.
Samozřejmě by se dalo mluvit o dalších rozdílech, tyhle tři mi ale připadají jako nejdůležitější. Ostatní mohou (a nemusí) být jen subjektivní pocit nebo nezvyk. Třeba problém s chybějícími balíky při instalaci něčeho nestandardního. Léta se starám o servery s IBM Domino, pár jsem jich sám instaloval. Na SLES nebo CentOS jsem se vždy potýkal s chybějícími knihovnami, když bylo potřeba nějakou nainstalovat z jiného zdroje, narážel jsem na cyklící se problémy se závislostmi. U Debianu se mi to nestalo. Samozřejmě nějaký balík v repozitářích občas chybí, ale když něco stáhnu odjinud, závislosti bývají snadno vyřešeny. Můj pocit je, že deb repa jsou v mnohem konzistentnějším stavu napříč deb distry (tudíž není problém si do Ubuntu přidat repo z Debianu), kdežto rpm repa jsou mnohem více specifická pro každou distribuci.
Takže když to shrnu: můj pocit je, že na Debianu a derivátech mnohem méně narážím na problémy a když už na nějaký narazím, lze ho vyřešit snadněji, než na RedHatu a odvozených. Samozřejmě, vždy může dojít k zapeklitému problému bez ohledu na konkrétní OS. Stejně tak nijak nezpochybňuji stabilitu rpm dister, sám několik serverů s CentOS provozuji a když pominu instalaci a základní nastavení, tak fungují spolehlivě a v podstatě o nich nevím.