Programovací jazyk pro tvorbu databáze

Klient

Programovací jazyk pro tvorbu databáze
« kdy: 06. 08. 2015, 10:41:23 »
Zdravím všechny,

předem se omlouvám ze možná hloupý dotaz, ale snad mi pomůžete.

V práci jsem dostal za úkol naprogramovat databázi (jsem jediný technik, ovšem čistě IT nestuduju), která by měla jednoduchou grafiku, dala se jednoduše spustit jako exe. soubor, internetové připojení není nutné. Ze školy mám absolvované pouze základní programovací kurzy Javy a C++ a tím to končí.

Proto se tedy ptám, jaký jazyk, případně technika mně umožní vytvořit výše popsanou databázi?

Děkuji moc za výpomoc.

none_

Re:Programovací jazyk pro tvorbu databáze
« Odpověď #1 kdy: 06. 08. 2015, 10:55:49 »
Povědztě mi, Kefalín, čo si představujetě pod takým slovom databáze?

Klient

« Odpověď #2 kdy: 06. 08. 2015, 11:04:21 »
Ve stručnosti: Klasické hlavičky jako Jména klientů,Odvětví, Peněžní hodnoty atd...

Lemming

« Odpověď #3 kdy: 06. 08. 2015, 11:05:11 »
A jak mají být uložena data? Jen na onom počítači? Nebo někde na síti a může k nim přistupovat několik lidí současně?

Sklem77

« Odpověď #4 kdy: 06. 08. 2015, 11:07:38 »
Normalne nacitej a ukladej do souboru radky textu. V CodeCampu ti zapomneli rict, at si stahnes PHP MyAdmin a Mysql server a delas to prez local host. Normalne v jave.

Ale ja s tim taky zacinam, i kdyz na svym projektiku.

Je nejaky elegantni zpusob, jak pouzivat MySQL databazi v jave, aniz bych musel psat tu javovskou omacku okolo? Jako nejaka specialni syntaxe nebo tak? Takhle totiz na pitome vytvoreni tabulky musim psat celou public funkci.

Kit

« Odpověď #5 kdy: 06. 08. 2015, 11:08:50 »
K vytváření databází se obvykle používá jazyk SQL.

Sklem77

« Odpověď #6 kdy: 06. 08. 2015, 11:10:40 »
K vytváření databází se obvykle používá jazyk SQL.

Jasne, ale SQL te nenecha vytvorit graficky rozhrani a vlastni program. On asi myslel, v jakym jazyce se s tim pracuje elegantneji.

Klient

« Odpověď #7 kdy: 06. 08. 2015, 11:13:29 »
A jak mají být uložena data? Jen na onom počítači? Nebo někde na síti a může k nim přistupovat několik lidí současně?

Ano, zapomněl jsem dodat. Jako všude máme v rámci firmy síť, kde jsou uložené veškeré soubory a mělo by to tam být přístupné pro všechny. Takže ano, přístup by k ní mělo mít několik lidí současně.

none_

« Odpověď #8 kdy: 06. 08. 2015, 11:15:13 »
No kdyz to vidim, tak bych doporucoval pouzit Excel (Calc,...). Je to jednoduche, spusti se to poklikanim, je to spolehlive, hlavicky si nadefinujete jak chcete a navic to umi spoustu uzitecnych funkci.

Nechci vas podcenovat, ale podle popisu to vypada, ze nevite ani kde zacit. Tzn. na konci vypadne zabugovany zmetek, ktery nebude spolehlive fungovat.

Kit

« Odpověď #9 kdy: 06. 08. 2015, 11:16:14 »
Jasne, ale SQL te nenecha vytvorit graficky rozhrani a vlastni program. On asi myslel, v jakym jazyce se s tim pracuje elegantneji.

Vlastní program se v SQL napsat dá, ale nedělá se to.

Pokud jen potřebuje nějaké grafické udělátko na kartotéku, možná mu nejlépe poslouží Base z balíku LibreOffice.

Filip Jirsák nepřihlášený

« Odpověď #10 kdy: 06. 08. 2015, 11:55:02 »
Na takovéhle aplikace bývaly výborné Delphi od Borlandu (dnes Embarcadero), kde se takhle jednoduchá aplikace dala v podstatě naklikat. Ale nevím, v jakém stavu je to teď. Měli také C++ Builder, který fungoval stejně, ale místo Pascalu se tam psalo v C++.   Případně MS Access nebo Base z OpenOffice/LibreOffice – ty jsou ještě jednodušší, děláte tam v podstatě pohledy přímo na databázové tabulky.

Tipoval bych si, že na tohle budou existovat i nějaké webové projekty, ale pak by to nebyl spustitelný soubor, ale webová aplikace dostupná přes webový prohlížeč.

Napsat se to dá samozřejmě v Javě i C++, existují pro to nejrůznější frameworky, se kterými to jde udělat docela snadno – pokud je znáte. Jenže když je neznáte a budete se je učit jenom pro tenhle jeden program, bude to spolehlivě nejdražší možné řešení toho problému. Mnohem lepší je vzít nějaké už existující řešení, a to si případně přizpůsobit. Nebo pokud opravdu potřebujete něco na míru, je lepší si to nechat napsat od někoho, kdo takovéhle aplikace běžně dělá. Ve výsledku to vyjde mnohem levněji.

JS

« Odpověď #11 kdy: 06. 08. 2015, 12:02:08 »
Taky bych se priklanel k tomu, co uz tady padlo - nic neprogramovat, pouzit MS Access nebo LibreOffice Base. Naucit se to je jednodussi a usetrite firme penize. Je hloupost v dnesni dobe neco takoveho psat rucne.

Bugs

« Odpověď #12 kdy: 06. 08. 2015, 12:08:55 »
C# nebo Java a jako DB použít SQLite pokud je to menší projekt typu "databáze knih".

Klient

« Odpověď #13 kdy: 06. 08. 2015, 12:09:13 »
No kdyz to vidim, tak bych doporucoval pouzit Excel (Calc,...). Je to jednoduche, spusti se to poklikanim, je to spolehlive, hlavicky si nadefinujete jak chcete a navic to umi spoustu uzitecnych funkci.

Nechci vas podcenovat, ale podle popisu to vypada, ze nevite ani kde zacit. Tzn. na konci vypadne zabugovany zmetek, ktery nebude spolehlive fungovat.

Souhlasím, vlastně v excelu to mám už vytvořené, ovšem firma chce víc. Chtějí apku, kterou zapnete s logem naši firmy a poté budou mít přístup k tabulce s jednotlivými klienty apod...

Další věc je ta, že zaplaceno za to nedostanu a firma rozhodně za tohle externistu platit nebude. Zase na druhou stranu na mě netlačí nějak časově, ale chtějí to mít udělané, takže mně stejně asi nezbývá nic jiného než toho zmetka udělat.

perceptron

« Odpověď #14 kdy: 06. 08. 2015, 12:14:21 »
ms access

uprimnu sustrast s takym taskom