No tak můj největší problém se zdá asi vyřešen, můžu používat VNC nebo VirtualBox na Windows se starým laptopem v HiDPI, když použiji prostředí Cinnamon, místo XFCE. Sice to nefunguje tak skvěle jako na Windows, ale řešení to je asi nejsnazší, protože Cinnamon přece jenom v HiDPI podle doporučeného odkazu z wiki ArchLinux fachá dobře, a to dokonce i pod Ubuntu.
Otázka je, jak to bude fachat pod VNC, které nemá 3D akceleraci, nějak asi nevím jaké nenáročné grafické prostředí by běhalo s HiDPI relativně bezproblémově. Pro mě by možná opravdu nejlepší bylo používat můj stolní počítač jako VNC server.
Jinak k těm laptopům, o tom, že nějaký ThinkPad je high-end, to jsem moc netušil, moc se o laptopy nezajímám, vždy mi je přidělili ve firmě, a na výběr stejně většinou nebylo - tedy teď řeším ale svůj osobní. Ve firmě mi dávali teda většinou Dell, myslel jsem si vždycky, že relativně dražší laptopy kupují kvůli dockovací stanici a servisu next-business-day.
Jedno se mi ten firemní laptop porouchal, a druhý den přijel technik a opravil ho za hodinu. Zrovna ty opravy bych u ultrabooku hádal, že budou složitější, ale nevím...
Jinak ty výhody jmenované u high-end si nejsem jistý, že bych využil. Laptop nosím ve speciálním drahém baťohu, kde je jako v bavlnce, a většinou ho mám doma, a po roce na něm nemám skoro ani škrábanec, a nikdy jsem s žádným laptopem nepraštil. Takže hliníkové panty, magnéziové tělo a klávesnici odolnou proti polití, nedovedu si představit, že bych to využil, zatím za roky co používám laptop jsem nějakým mým chováním žádný nezlikvidoval, a kolikrát to byly i levné šunty. Myslím, že jediný kde byl trochu problém byl před lety hodně levný Acer, ale to byl opravdu velký nekvalitní plast, dneska ani levné laptopy nejsou takové šunty, jaký byl ten Acer.
Co se týká 3G karty, tak to bych asi také nevyužil. Na telefonu celkem spolehlivě používám Tethering a jsem rád, že ušetřím za druhou SIMku. Stejně ten tethering používám velmi občasně, ne ani proto, že bych to nevyužil, ale on 3G signál stejně často není na místech, kde bych ho zrovna potřeboval.
Pro mě problém těch high-end laptopů tkví v tom, že to jsou zpravidla těžké krámy a já se s nima nechci tahat. Když mi dali firemní laptop Lenovo Edge 330, a já ho měl denně tahat v baťohu, tak jsem nadával, strašně se pronášel oproti mému ultrabooku, který váží polovic a je o polovinu užší.