Disky se pořád samy řadí do RAID

PvvS

Disky se pořád samy řadí do RAID
« kdy: 03. 11. 2010, 10:35:54 »
 Koupil jsem nekolik disku , ktere byly drive pravdepodobne umisteny v RAID.  Problem je ze pri instalaci linuxu mi pro detekci disku oba haze do RAID . Pritom, kdyz si dam vlastni rozdeleni, tak v polozce RAID nic neni. A i kdyz rozdelim rucne pouze jeden , tak druhy prijde o data taky . Deskou to neni, ta raid nevlastni a to ani SW. POd W_XP jedou oba disky normalne. Nepomohlo ani sundat komplet partitions a disky nahodit od znovu . Jediny co jsem neskusil je Low level format. Na to uz nemam potrebny bios.
Jediny co mi prijde pri instalaci odlisny, jsou jmenovky obou disku. Alespon tak jak je detekuje linuxovy installer.
Da se to nejak odstranit, abych mel 2 samostatne disky, nebo jsou urceny k doziti pod NTFS ?
« Poslední změna: 03. 11. 2010, 13:48:41 od Petr Krčmář »

trubicoid2

Re: Disky z RAID
« Odpověď #1 kdy: 03. 11. 2010, 12:32:15 »
no a co instalujes za linux? neco jako ubuntu asi nadetekuje, ze mas raid. doporucuju systemrescueCD a udelat

dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=512 count=1

to prepise partition table a mbr, pak si disky rozdelis podle toho, jak budes chtit pomoci

fdisk /dev/sda

stejny postup opakuj pro druhy disk, zrejme sdb

PvvS

« Odpověď #2 kdy: 03. 11. 2010, 13:09:22 »
Zkousel jsem mandrivu, opensuse. fedoru ..
Zkousel jsem i metodu opdpojit vse ostatni, nechat jedinej. Pak jsem normalne nainstaloval linux. Ovsem v okamziku, kdy pripojim druhej disk, tak pri startu vypise hlasku o tom ze se nepodarilo pripojit raid..

trubicoid2

« Odpověď #3 kdy: 03. 11. 2010, 13:20:46 »
nojo, von je problem, ze vsechny tyto distribuce, co jmenujes, delaji autodetekci a hledaji metadata RAID na disku a staci jim, ze je najdou na jednom...

fdisk -l rika co?

mozna budes muset prepsat RAID metadata, takze s systemrescuecd:

dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=4096k

ale nesplet se v disku, radeji mej jen ten smazavanej disk pripojenej a nastartuj z CD

dustin

Re: Disky se pořád samy řadí do RAID
« Odpověď #4 kdy: 03. 11. 2010, 14:02:34 »
To je klasická situace, když ty disky byly dřív celé (tj. jako sda, ne sda1) součástí linuxového raidu, tedy je na nich mdadm superblok. Ten si jádro při startu autodetektne a milý disk celý strčí do obvykle degradovaného inkrementálně číslovaného raidu md_0, md_1 apod. Tím se ale celý disk zamkne pro zápis a už z něj nejde ani namontovat partišnu, nejraději rootovskou, aby se systém vůbec nespustil :)

Myslím, že mazání odpředu nepomáhá, protože ten superblok se zapisuje odzadu. Proto autodetekce zafunguje i u disku s novým MBR i partition tabulkou.

Otestuje se to příkazem mdadm --examine /dev/sda - buď to zahlásí, že superblok nenašel, nebo pěkně vypíše údaje o starém poli, jehož částí svého času celý disk sda bývával. Pak stačí superblok smazat příkazem mdadm --zero-superblock /dev/sda . Ten disku se už ale nesmí vyskytovat v /proc/mdstat, jinak to hodí chybu zápisu, že je zařízení již používáno. Stačí takové autodetekované pole vypnout mdadm --stop /dev/md_0.

Pokud je v systému nainstalované mdadm, obvykle stačí to pole vyčistit přímo v busyboxu initramfs, když se nepodaří namontovat kořenový oddíl (z výše uvedeného důvodu).

Proto si už teďko před opětovným využitím staršího disku vždycky kontroluju, jestli tam ten superblok není, abych po rebootu nekoukal na nemilé překvapení.

Řešením je superblok smazat příkazem mdadm --reset-superblok

dustin

« Odpověď #5 kdy: 03. 11. 2010, 14:07:23 »
Ta poslední věta je samozřejmě nesmysl, sorry, chybějící výstupní kontrola :)

mdadm --zero-superblock /dev/sda

PvvS

« Odpověď #6 kdy: 03. 11. 2010, 15:25:28 »
No md superblock detected on /dev...
Ale stale nic.

PCnity

• 706
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 03. 11. 2010, 16:36:29 »
Nabootuj z nejakeho cd... Odporucam system rescuecd a skus nieco na tento styl:

dd if=/dev/urandom of=/dev/sda bs=1M count=10
dd if=/dev/urandom of=/dev/sdb bs=1M count=10
dd if=/dev/urandom of=/dev/sdc bs=1M count=10
dd if=/dev/urandom of=/dev/sdd bs=1M count=10
...

Nezabudaj ze pri tom prides o data... Potom porob nove particie a hlavne aby neboli typu fd. Pokial nie su FD, kernel ich nebude automaticky riesit.

Pokial to nie su prave velke disky, (<500G) mozes ich cele prepisat /dev/null... Nic ine to uz byt nemoze.

Nasledne reboot & install ditro you like.
« Poslední změna: 03. 11. 2010, 16:38:28 od PCnity »

dustin

« Odpověď #8 kdy: 03. 11. 2010, 18:34:17 »
No md superblock detected on /dev...
Ale stale nic.

A zkontroloval jsi všechny ty partišny, ze kterých ti jádro autodetekuje ta pole? Určitě tam ten superblok bude :)

trubicoid2

« Odpověď #9 kdy: 03. 11. 2010, 21:03:58 »
von je rozdil v jaderne autodetekci a pa autodetekci podle mdadm, superblock je bud na zacatku, nebo uprostred, nebo na konci podle verze :(

takze nejlip smazat celej disk, ale ne z /dev/null, ale z /dev/zero