Bezdrátovka klávesnice, myš (set) na Linux

rootacek

• *
  • 47
  • Linux je dobrá volba, Windows je cesta do pekla!
    • Zobrazit profil
Bezdrátovka klávesnice, myš (set) na Linux
« kdy: 24. 06. 2015, 09:47:29 »
Zdravím,

chci se zeptat,doba pokročila a tak jsem si řekl, že bych konečně mohl přestat už konečně používat drátovky myši a klávesnice.

Vybral jsem si něco takového úplně základního: https://www.alza.cz/logitech-desktop-mk220-cz-d258041.htm

Jde mi, ale o to, jak to bude fungovat na Linuxech. Na stránkách výrobce, přímo není uvedena podpora pro Linux.

Teoreticky, by to mohlo fungovat ani není uvedeno jestli to je Plug and play. Ale radši se zeptám, kdo z Vás má jaké zkušenosti.A co jsem měl možnost vyzkoušet bezdrátovky, tak mi to stejně nepřijde praktické, už kvůli výměně bateriií.

Díky všem!  :)

Re:Bezdrátovka klávesnice, myš (set) na Linux
« Odpověď #1 kdy: 24. 06. 2015, 10:33:15 »
Hlavní zápor si zde přímo definoval - výměna baterií. Pak je to také párování (ano i tak triviální věc se dá zmršit). Další důvodem proti bezdrátu je odezva. Bezdrát ji má horší (doufám, že se tady teď na to nerozběhne nějaký flame). Obecně mi bezdrátové klávesnice příjdou k ničemu, myš se dá používát i jako prezenter/ovladač apod.

Pokud opravdu nemáš pádný důvod jít do bezdrátu (například kvůli krátké kabeláži), tak do něj nechoď .

Pepé

« Odpověď #2 kdy: 24. 06. 2015, 10:34:58 »
http://katalog.edsystem.cz/logitech-mk220-sk/product-380620
Package Content
Keyboard, Mouse
User documentationSystem Requirements
Windows-based PC
- Windows® XP, Windows Vista® or Windows® 7
- USB ports

Linux®
- Linux® kernel 2.6+
- USB ports

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #3 kdy: 24. 06. 2015, 10:44:41 »
Já osobně bych zase nešel dnes už do drátu. Pokud nejsi profi hráč, ta Ti odezva vadit nebude (z laickýho pohledu je neznatelná). Výhody jsou zřejmé - nepletou se kabely a nejsi jima omezenej. Nevýhodu jsem viděl jen jednou - s bezdrátem jsem se nedokázal dostat do BIOSu, proto doma stále schovávám drátovou USB klávesnici, člověk zkrátka neví, kdy se bude hodit.

Baterky v myši měním cca 1x ročně a v klávesnici asi 1x za 2 roky. Mám nějakej starej Logitech set (ještě bez toho univerzál přijímače).

Já osobně bych koupil MK520, ale nemám k tomu ždnej pádnej důvod, kromě toho, že už jsem pořídil do rodiny tři a všem jedou jak mají. Stojí ale dvakrát tolik.

Párování je u Logitechu úplně v pohodě, zatím s tím nebyl problém (spárované celkem 4 sety, vždy ok).

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 24. 06. 2015, 11:54:33 »
Vybral jsem si něco takového úplně základního: https://www.alza.cz/logitech-desktop-mk220-cz-d258041.htm

Tedy to ma docela uchylny layout. Jinak bych nekoupil klavesnici, na kterou bych si predtim nesahl. Treba polovicka ma bezdratovy Logitech a moc mi nesedi.

TKL

« Odpověď #5 kdy: 24. 06. 2015, 12:27:27 »
Nesetkal jsem se snad nikdy (čímž myslím za posledních 15 let) s tím, že by nějaká bezdrátová myš a klávesnice (nemyslím tím Bluetooth, ale rádio) v Linuxu ani kdekoliv jinde nefungovala plug'n'play. Ono v principu by k tomu vůbec nemělo dojít, protože to, co se děje mezi vysílačem a přijímačem, je operačnímu systému vcelku jedno a zajímá ho rozhraní, což je v tomto případě standardní USB myš a klávesnice. Jinými slovy: pokud v daném OS funguje drátová USB myš a klávesnice, bude fungovat i totéž v bezdrátové variantě. Pozor bych si dal jen na nějaká speciální tlačítka a funkce, ty samozřejmě fungovat nemusí. Ale standardní sety musí jet bez zaváhání.

TKL

« Odpověď #6 kdy: 24. 06. 2015, 12:38:54 »
A co jsem měl možnost vyzkoušet bezdrátovky, tak mi to stejně nepřijde praktické, už kvůli výměně bateriií.

U rádia: klávesnice - cca. 1x za rok, u myši cca. 2 - 3x za rok. Podle mě zanedbatelný problém.

Další důvodem proti bezdrátu je odezva. Bezdrát ji má horší (doufám, že se tady teď na to nerozběhne nějaký flame).

No já si občas zahraju Half Life 2 nebo RTCW a žádné pomalé odezvy jsem si nevšiml. U BT myší bych souhlasil, ale u rádia to podle mě není poznat.

s bezdrátem jsem se nedokázal dostat do BIOSu, proto doma stále schovávám drátovou USB klávesnici, člověk zkrátka neví, kdy se bude hodit.

Fakt? Používám bezdrátový set Logitech pro přístup do BIOS celkem běžně a nikdy se mi nestalo, že by to nefungovalo. Snad na nějakém prehistorickém stroji, který nemá v BIOSU podporu pro USB klávesnici, ale to snad už dnes ani v praxi nelze potkat.

rootacek

• *
  • 47
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 24. 06. 2015, 12:52:18 »
Nevýhodu jsem viděl jen jednou - s bezdrátem jsem se nedokázal dostat do BIOSu, proto doma stále schovávám drátovou USB klávesnici, člověk zkrátka neví, kdy se bude hodit.

Tak to si mě pobavil, to je bizár :) Bod pro tebe :) Ale teoreticky, to je možné, v okamžiku spuštění pc je jiná situace.

Package Content
Keyboard, Mouse
Windows-based PC
- USB ports

Linux®
- Linux® kernel 2.6+
- USB ports

Nesetkal jsem se snad nikdy (čímž myslím za posledních 15 let) s tím, že by nějaká bezdrátová myš a klávesnice (nemyslím tím Bluetooth, ale rádio) v Linuxu ani kdekoliv jinde nefungovala plug'n'play. Ono v principu by k tomu vůbec nemělo dojít, protože to, co se děje mezi vysílačem a přijímačem, je operačnímu systému vcelku jedno a zajímá ho rozhraní, což je v tomto případě standardní USB myš a klávesnice. Jinými slovy: pokud v daném OS funguje drátová USB myš a klávesnice, bude fungovat i totéž v bezdrátové variantě. Pozor bych si dal jen na nějaká speciální tlačítka a funkce, ty samozřejmě fungovat nemusí. Ale standardní sety musí jet bez zaváhání.

Já jo, existují periferie, jen s vlastními ovladači. Které nepojedou, prostě jen Plug and Play, nebo s velkým omezením. Spec. tlačítka, by se měli dát namapovat, to je v pohodě.

rootacek

• *
  • 47
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 24. 06. 2015, 12:53:31 »
Package Content
Keyboard, Mouse
Windows-based PC
- USB ports

Linux®
- Linux® kernel 2.6+
- USB ports

PS: Oprava, díky za tip. Každý výrobce, uvádí něco jiného, to je taky sranda.

trubicoid2

« Odpověď #9 kdy: 24. 06. 2015, 12:58:37 »
Tak u logitechu jsou dva druhy bezdratu, obyc a unify. http://www.logitech.com/en-us/promotions/6072 viz cerveny logo.

Asi bych bral unify, je trochu drazsi, ale jeden prijmac jde naparovat se vsim unify. Na rozdil od obyc nefunguje plug-play, musi se parovat. Moznost je naparovat ve widlich, nebo v linuxu se to paruje bud klikaci aplikaci nebo command-line; balik solaar; taky podpora v jadre ukazuje stav baterky, coz se hodi. Mam mys, na ktere je napsany vydrz baterky 3 roky.

https://wiki.archlinux.org/index.php/Logitech_Unifying_Receiver

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #10 kdy: 24. 06. 2015, 13:05:51 »
Přijímač unify, to je to, co jsem myslel "univerzálním Logitech přijímačem". Příspěvek trubicoida je velmi přínosný, obzvlášť odkaz na Arch Linux wiki.

K tomu BIOSu - USB klávesnici to právě bralo, ale jen na drátu. Nemám unify, takže se možná přijímač jeví jako něco odlišnýho od úplnýho standardu... (Teď nejsem ani u PC, abych se podíval) Každopádně se to stalo jen s jedním strojem (a už ani nevím se kterým = ne s mým ;D ), jinak žádný problém.

F.

« Odpověď #11 kdy: 24. 06. 2015, 13:08:27 »
Určitě před koupí čehokoliv vyzkoušet.

Měl jsem beztratovou microsoft ergonomic keyboard 7000 a ta občas vynechavala/prohazovala stisky klaves (hlavně při vyšší rychlosti psaní, a to nejsem žádnej rychlík, nedovedu si představit co by to dělalo kdyby si k tomu sedla nějaka písařka). Vyměnil jsem ji za dratovou verzi a jsem o dost klidnější :-).

Myš ještě použivam, přestože trpí stejným problémem - občas to na chvíli to "vypadne" (desetiny vteřiny) - na klikani na webu v pohodě, ale na rychlejší hry nepoužitelné.

Možná je to jen radiovym bordelem co mame v kanclu (několik wifi, mobily s bluetooth atd..)

F.

MP

« Odpověď #12 kdy: 24. 06. 2015, 13:45:08 »
U bezdratovek si HLAVNE zjistit/vyzkouset, jak bude fungovat v konkretnim prostredi - dosah prijimace/vysilace je ruzny v kombinaci s prekazkami. Navic pocitat s tim, ze podsvicene klavesnice skoro nejsou (zerou baterku).
Pokud Logitech, tak rozhodne unify. A pokud set, tak si poradne vybrat, aby vyhovovala i mys. Jinak je varianta i klavesnice+touchpad v jednom.
Ja mam MS Natural Ergonomic (rada 4000?) a baterky tam dobijim jednou za rok/dva, podle intenzity pouzivani. U mysi to zalezi na typu - napr. MX5xx zvladaly skoro rok, jine MX7xx a vyssi bez vymennych baterii (dobijeci kolibka, kabel) treba jen mesice.

trubicoid2

« Odpověď #13 kdy: 24. 06. 2015, 14:03:26 »
ty mrkvosoft bych moc nedoporucoval, maj blby sifrovani, logitech snad sifruje lepsi, ma mit aes 128b, viz pekna krabicka http://samy.pl/keysweeper/

rootacek

• *
  • 47
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 24. 06. 2015, 14:12:57 »
Tak u logitechu jsou dva druhy bezdratu, obyc a unify. http://www.logitech.com/en-us/promotions/6072 viz cerveny logo.

Asi bych bral unify, je trochu drazsi, ale jeden prijmac jde naparovat se vsim unify. Na rozdil od obyc nefunguje plug-play, musi se parovat. Moznost je naparovat ve widlich, nebo v linuxu se to paruje bud klikaci aplikaci nebo command-line; balik solaar; taky podpora v jadre ukazuje stav baterky, coz se hodi. Mam mys, na ktere je napsany vydrz baterky 3 roky.

https://wiki.archlinux.org/index.php/Logitech_Unifying_Receiver

Moc jsem nepochopil, když píšete, že není Plug and Play. Je  méně kompatibilní? Výhoda, je v tom, že na jednom příjimači si napáruju, jako ty zařízení co chci a na tom základním to nejde? Z toho článku jsem pochopil, že se to dá snadno přenášet jako flashku, na různá místa, nebo co. A to je jako ta výhoda jo?  :) Asi jsem staromódní už, když zvážím ty výhody a nevýhody, drátu a bez, tak jistota, ještě pomalejších reakcí, při vybíjení, taky není  zrovna ideální. Souhlas, na to ten program dotazu stavu baterie, by byl dobrý pochopitelně.