no a to by ma zaujimalo kto ti prevezme velky projekt bez dokumentacie, spravit si ktomu analyzu je niekedy tazsie ako to napisat na novo (co sa niekedy neda, lebo by si musel preskolit tisice ludi), z pohladu cez naklady sa oplati robit uml priebezne... na jednoduche veci ako som pisal vysie sa uml ani neoplati a brzi iba.
Ja chci videt zakaznika, kterej ti to bude platit.
Vis jak tohle v 90% pripadu konci? U soudu. Dodavatel nacmare grafy, zakaznik to odkejve, protoze tomu kulovy rozumi, dodavatel neco naprga, ale zakaznik to nechce, protoze to nedela to, co chtel aby to delalo. Dodavatel se zacne ohanet grafama a chce dalsi prachy. Scimz ho zakaznik posle do rite.
A realita? Zakaznik rekne dodavateli rekneme ze chce zacit fungovat se seriovyma cislama zbozi. To je jeho zadani. Dodavatel si sam musi pozjistovat, co kde a jak funguje aktualne v zakanikove systemu, overit si, co je/neni mozny a nastrelit nejakou prevazne fixni cenu. Zakaznik nehodla platit zadny analyzovani a pokud to po nem bude dodavatel chtit, vybere si jinyho dodavatele. Nasledne to (v lepsim pripade) probiha tak, ze zakaznik ma Itka kterej vi jak jejich systemy fugujou, ten si sedne s programatorem dodavatele, kterej dorazi s nejakou pripravenou kostrou a rovnou na miste pise konkretni kod. Ve finale preda fungujici kod kterej dela co se chtelo a kdyz ma kliku, tak pozadovany prachy pokrejou naklady a vydela se. Kdyz ma smulu ... stravi na tom misto tejdne 1/2 roku.