Dnes na idnesu (http://zpravy.idnes.cz/policie-chce-uchovavat-data-o-ip-adresach-ff1-/domaci.aspx?c=A150609_221803_domaci_san ) a i v minulosti jsem se zde dočetl o uvažovaném a nyní Bezpečnostní radou státu posvěceném k předložení vládě návrhu o získávání cílové IP, které operátoři budou muset uchovávat. Můžete mi osvětlit v čem se problematika mění oproti dosavadnímu způsobu řešení fízlování státem a operátory? Však i nyní je zaznamenána informace o komunikaci mezi dvěma body či nikoli?
Pokud je to skutecne tak, jak se v clanku pise (ted se zaznamenava jenom IP adresa uzivatele) - coz se mi moc nezda, ale nest... tak potom je rozdil jasny: v soucasnosti pokud policie bude monitorovat nejaky konkretni server, treba
www.zlezlezletorrenty.org, tak je pak schopna zjistit, kdo vsechno se na tenhle konkretni server pripojoval, najde treba Pepu Vonaska z Horni pri Cope, ale nebude uz schopna zjistit, kam vsude Pepa Vonasek lezl za poslednich x mesicu.
Jestli dobře chápu, tak právě sledování bodů komunikace Toru je asi jeho slabina, a kde by samozřejmě tento způsob evidence byl účelný.
Nebyl, protoze jedine, co by byla policie schopna zjistit, by bylo, ze ses pripojoval na Tor, ale ne, kam jsi pres nej lezl. Muzes vzdycky tvrdit, ze si pres Tor ctes iDnes, protoze jsi desne paranoidni.
Tohle vsechno samozrejme za predpokladu, ze policie neni schopna kompromitovat samotny Tor (napriklad tak, ze by provozovala dostatecne mnozstvi uzlu, takze by dokazala tok rekonstruovat).
-----
P.S. pokud ti tohle vadi a aktivne tomu vzdorujes, tak jestlize se nekde stane nejaky teroristicky/zlocinecky/etc. utok, ztracis pravo nadavat "jaktoze tomu policie a tajne sluzby nepredesly".