Jak často se stahují aktualizace SW?

Nuna

Jak často se stahují aktualizace SW?
« kdy: 01. 06. 2015, 17:50:55 »
Dobrý den, jak často se stahují a instalují aktualizace SW? Na reklamaci mi tvrdí, že se stahují a instalují každý den, což mi přijde jako kravina. Protože podle mě se stahují, když vyjde nějaká nová aktualizace a to si myslím, že je tak maximálně 3-4 do měsíce.

Lol Phirae

Re:Jak často se stahují aktualizace SW?
« Odpověď #1 kdy: 01. 06. 2015, 18:03:27 »
To jseš ty s tím rozbitým notebookem, jak si z tebe prodejce už asi půl roku dělá dobrý den?

j

« Odpověď #2 kdy: 01. 06. 2015, 18:08:31 »
To jseš ty s tím rozbitým notebookem, jak si z tebe prodejce už asi půl roku dělá dobrý den?

Vypada to ... ;D

Hele, patche se stahujou a instalujou tak casto, jak je to nastaveny. Ve widlich se checkuje defaultne kazdej den, ale M$ je vydava jen jednou mesicne (druhy utery). Teda pokud to neni nejakej proflaknutej uberpruser, to pak vychazi 10 oprav tehoz klidne den co den.

Ovsem ve widlich je zahodno aktualizace vypnout - pokud teda nemas aspon 32GB ram. M$ to totiz vylepsil, a 8GB je jim na zjisteni jestli nehodou neco nevydali malo (ta hruza svchost si klidne sezere 6GB jen pro sebe).

Nuna

« Odpověď #3 kdy: 01. 06. 2015, 18:27:24 »
Jo to jsem já. No už je sepsána soudní předžaloba. Tak sháním co nejvíce informací v čem všem mi kecali. Kdyby se to náhodou dostalo k soudu.

ptc

« Odpověď #4 kdy: 01. 06. 2015, 23:00:03 »
Podporu na OEM verzi OS poskytuje kdo? Prodejce.

Tudiz kdo za to muze kdyz to aktualizace rozbije? Ano, spravne, PRODEJCE.

tomasfuk

« Odpověď #5 kdy: 01. 06. 2015, 23:13:43 »
Ovsem ve widlich je zahodno aktualizace vypnout - pokud teda nemas aspon 32GB ram. M$ to totiz vylepsil, a 8GB je jim na zjisteni jestli nehodou neco nevydali malo (ta hruza svchost si klidne sezere 6GB jen pro sebe).
Možná tak u nějaký pirate bay edice...

Nuna

« Odpověď #6 kdy: 02. 06. 2015, 08:28:09 »
No právě pokud nebude aktualizovanej SW, tak to po mě bude řvát, časem se počítač sesype a hlavně aktualizovanej SW vyžadujou při instalaci verze W 8.1

Peter Fodrek -unlogged

« Odpověď #7 kdy: 02. 06. 2015, 09:01:20 »
Cisto technicky by sa mali stahovat tak, ze sa nainstaluju za polovicu casu, za ktory je chyba zneuzita na napadnutie. Co je ale mimo reality, hlavne pri Windows (v GNU Linux to vyzera  tak, ze sa to stiha v limite)

v roku 20015 by sa mali Windows  aktualizovat kazdy 6 minut
 June 30, 2005
Sophos has come up with some pretty interesting research: apparently, there's a 50 percent chance unprotected Windows PCs will be compromised within 12 minutes of going online.
http://it.slashdot.org/story/05/07/01/0218209/the-12-minute-windows-heist

v roku 20017 kazde 3 minuty
Mac Observer
Unpatched Windows XP with SP1 Hacked in 6 Minutes

Nov 12th, 2007
http://www.macobserver.com/tmo/article/Unpatched_Windows_XP_with_SP1_Hacked_in_6_Minutes

v roku 2008 kazde 2 minuty

Average time to infection: 4 minutes
Posted on Tuesday, July 15, 2008
http://blog.chron.com/techblog/2008/07/average-time-to-infection-4-minutes/
http://www.computerworld.com/article/2534742/security0/unpatched-windows-pcs-fall-to-hackers-in-under-5-minutes--says-isc.html

Cize co je to P Cs windows, "Jew to stroj, ktory pracuje bezpecne, ale nada sa na nom nic uzitocne robit, alebo nepracuje bezpecne"

j

« Odpověď #8 kdy: 02. 06. 2015, 09:17:14 »

Jo, jasne, mam tu jen asi 150 upiratenych dellu/lenov s upipratenejma widlema ...

« Odpověď #9 kdy: 02. 06. 2015, 09:19:08 »
Jo to jsem já. No už je sepsána soudní předžaloba. Tak sháním co nejvíce informací v čem všem mi kecali. Kdyby se to náhodou dostalo k soudu.

No, vzhledem k tomu, že zřejmě chcete řešit soudně a asi chceš mít všechno připraveno tiptop, bylo by vhodné si uvědomit, že ta Tvá otázka:
Dobrý den, jak často se stahují a instalují aktualizace SW? Na reklamaci mi tvrdí, že se stahují a instalují každý den, což mi přijde jako kravina. Protože podle mě se stahují, když vyjde nějaká nová aktualizace a to si myslím, že je tak maximálně 3-4 do měsíce.
nemá moc smysl.

Smysluplnější asi je otázka "Jak často se mají stahovat aktualizace SW?" a na to je samozřejmě odpověď  "Jak je to jen možné, nejlépe hned, po vydání aktualizace."
Z toho důvodu je v crippleware ms windows volba, aby se dostupné aktualizace stahovaly automaticky, bez toho, aniž by to nějak "zatěžovalo" uživatele.
Sami soudruzi z Redmondu snad deklarovali, že ty updaty budou vydávat vždy k určitému dni v měsíci, tuším, že to měla být vždy první středa v měsíci. (Nebo to je zkouška sirén?)

Ale díky známé (ne)kvalitě ms windows se často stává, že záplaty se hrnou každý den v týdnu alespoň tři - urgentní záplaty, urgentnější záplaty urgentních záplat, ještě urgentnější záplaty záplat záplat, dost často i megaurgentní odinstalace předchozích záplat záplat záplat.

A z toho důvodu zkušenější a otrlejší jedinci (a snad 99.9 % správců v korporátní sféře) mají to "automatické stanování a instalaci" vypnuté a stačí jim pouze volba "Informovat o dostupných aktualizacích". Pak dotyčný ještě nic neinstaluje, ale nějaký čas čeká, zda se na internetech zase neobjeví, co ta která záplata zase nerozbila.

Takže ještě jednou, ta původní otázka nemá moc smysl.

Snad Ti to pomohlo.

« Odpověď #10 kdy: 02. 06. 2015, 11:40:46 »

Jo, jasne, mam tu jen asi 150 upiratenych dellu/lenov s upipratenejma widlema ...

Na Windows, které jsou neaktualizovány dlouhou dobu a pak provedeš update naráz, je tohle chování běžné (ale není to svchost jako takový - skrývá se za tím TrustedInstaller plus jedna další služba spojená s Windows Update, nevím teď z hlavy, jak se jmenuje). Taky chci podotknout, že až do Vist byly Windowsy dost nenažrané - jde to poznat například u XPček, která jsou stále používána).

Visty a vyšší přišly s trochu odlišnou koncepcí updatů a až na výjimky (SP a .Net - ten je v tomhle extrémní) updaty systém nevytěžují. Jo beru jako fakt, že na Linuxy a jejich updatování nemají ani zdaleka, ale plácání tady nějakými nesmyslnými 6-8-x GB RAN není na místě (kdyby si updatům ve Windows rozuměl víc, tak by si naopak zjistil, že ne RAM, ale disk je zatěžován a to několikanásobně více, než u jakéhokoliv jiného běžného ne-Windows systému).

Jinak - neber si to osobně, ale pokud spravuješ firmu, kde máš 150+ PC/NB a máš vyplé updaty na všech, tak by ses měl nad sebou vážně zamyslet - například už kvůli bezpečnosti - neupdatovaný systém je časovaná bomba. Updaty za tebe dokáže vyřešit WSUS a vhodně nastavené GPO.

By the way - tohle sice bylo docela dost off-topic k tazatelovu tématu, ale to co tady J napsal, je nesmysl (praktiky, které popisuje, znám sice taky, ale jsou naprosto zsectné - bohužel znám dost takových lidí, co jako první udělakí, že vypnou updaty v systému, a je dokonce smutné, když to dělá nějaký správce a ještě se k tomu veřejně přiznává).

Jen tak mimochodem k té (ne)kvalitě Windows - podle GFI reportu jsou kompletně zaplátované Windowsy na tom líp než Linux nebo OS-X - ne tím nehájím Windows, furt je to jen herní platforma, aspoň pro mě, ale "zkušenější" je zde naprosto vytrhnuto z kontextu (u jednotlivce bych to možná bral - kdyby věděl, co který KB právě opravuje a podle toho instaloval, u firemních správců bych to nahradil nějakým antonymem).

_,..-'"`

« Odpověď #11 kdy: 02. 06. 2015, 12:16:09 »
podle GFI reportu jsou kompletně zaplátované Windowsy na tom líp než Linux nebo OS-X
Takže společnost co dělá SW pro MS Windows(c) tvrdí, že Windows je bezpečnější? Další horká novinka:vědci zjistily, že voda je mokrá.

_,..-'

« Odpověď #12 kdy: 02. 06. 2015, 12:26:02 »
Mimochodem i nedávná studie EU říká, že FOSS je z hlediska bezpečnosti lepší.

j

« Odpověď #13 kdy: 02. 06. 2015, 13:14:31 »
...

Aha dalsi tatar co neumi cist a jeste zvani z cesty ...

http://ulozto.cz/xjVFoyV5/widle-png

Uplne vpohode preleze 3GB ...

Nuna

« Odpověď #14 kdy: 02. 06. 2015, 17:11:43 »

Na Windows, které jsou neaktualizovány dlouhou dobu a pak provedeš update naráz, je tohle chování běžné (ale není to svchost jako takový - skrývá se za tím TrustedInstaller plus jedna další služba spojená s Windows Update, nevím teď z hlavy, jak se jmenuje). Taky chci podotknout, že až do Vist byly Windowsy dost nenažrané - jde to poznat například u XPček, která jsou stále používána).

Visty a vyšší přišly s trochu odlišnou koncepcí updatů a až na výjimky (SP a .Net - ten je v tomhle extrémní) updaty systém nevytěžují. Jo beru jako fakt, že na Linuxy a jejich updatování nemají ani zdaleka, ale plácání tady nějakými nesmyslnými 6-8-x GB RAN není na místě (kdyby si updatům ve Windows rozuměl víc, tak by si naopak zjistil, že ne RAM, ale disk je zatěžován a to několikanásobně více, než u jakéhokoliv jiného běžného ne-Windows systému).

Jinak - neber si to osobně, ale pokud spravuješ firmu, kde máš 150+ PC/NB a máš vyplé updaty na všech, tak by ses měl nad sebou vážně zamyslet - například už kvůli bezpečnosti - neupdatovaný systém je časovaná bomba. Updaty za tebe dokáže vyřešit WSUS a vhodně nastavené GPO.

By the way - tohle sice bylo docela dost off-topic k tazatelovu tématu, ale to co tady J napsal, je nesmysl (praktiky, které popisuje, znám sice taky, ale jsou naprosto zsectné - bohužel znám dost takových lidí, co jako první udělakí, že vypnou updaty v systému, a je dokonce smutné, když to dělá nějaký správce a ještě se k tomu veřejně přiznává).

Jen tak mimochodem k té (ne)kvalitě Windows - podle GFI reportu jsou kompletně zaplátované Windowsy na tom líp než Linux nebo OS-X - ne tím nehájím Windows, furt je to jen herní platforma, aspoň pro mě, ale "zkušenější" je zde naprosto vytrhnuto z kontextu (u jednotlivce bych to možná bral - kdyby věděl, co který KB právě opravuje a podle toho instaloval, u firemních správců bych to nahradil nějakým antonymem).
Já to měla nastavené aby mě to na aktualizace upozorňovalo. Ale "odborné" přeinstalaci v servise, vždy, když se stáhli aktualizace, které to vyžadovalo, tak se OS sesypal. A v obchodě mi řekli, že si mám aktualizace zakázat a nedělat. A v tom případě by byla jen otázka času, jak dlouho by to trvalo než by se ntb sesypal úplně.