Pomalé video z NAS přes VPN

Honza

Pomalé video z NAS přes VPN
« kdy: 30. 05. 2015, 21:53:40 »
Zdravím,
snažím se, aby rodiče mohli vzdáleně přistupovat na mojí NASku (Synology DS413) a přehrávat z ní filmy (na Xubuntu a na iPadu). Mám s tím docela problém a nejsem si jistý, jestli jsem vůbec zvolil správnou cestu, jak to řešit.

Vytvořil jsem si vlastní VPN s tím, že oni se připojí a potom jdou dál už v rámci VPN lokálně na ten NAS. Připojení jako takové mi funguje, ale problém je s tím videem. To takhle funguje perfektně, dokud je iPad připojený na internet u mě doma (lokální wifi provider). U rodičů na UPC se sice také všechno připojí, ale video se načítá strašně pomalu a při přehrávání se potom seká.

Nevím, jestli nějak změnit nastavení VPN nebo jestli VPN je úplně slepá ulička? Zkoušel jsem předtím FTP, ale to bylo taky hrozně pomalé (i z mé domácí sítě). Připadá mi divné, že přes tu VPN to doma jede rychle, ale jinde/na UPC pomalu.

Díky za každou radu,
Honza

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Pomalé video z NAS přes VPN
« Odpověď #1 kdy: 30. 05. 2015, 22:04:53 »
A co mate za pripojku, ze skrz to chcete stramovat video? Typicke ADSL a podobne domaci sracky maji tak tragicky uplink, ze streamovat z toho jde tak leda stara bela.

Honza

« Odpověď #2 kdy: 31. 05. 2015, 07:56:11 »
Já mám doma 30/5 Mb/s, rodiče (UPC) 40/4 Mb/s. Naivně jsem myslel, že to bude stačit.  :(

OMG

« Odpověď #3 kdy: 31. 05. 2015, 08:28:10 »
...To takhle funguje perfektně, dokud je iPad připojený na internet u mě doma (lokální wifi provider)...
Honzo, jaky mate upload u toho lokalniho wifi providera? Udelejte si treba speedtest... Dosahnete na bitrate daneho videa+30% overhead? Pochybuji... Druha moznost co me napada je pomaly vpn hardver. Pokud se pripojite k vpn doma, funguje to bez problemu?

Honza

« Odpověď #4 kdy: 31. 05. 2015, 09:12:41 »
Díky za odpověď.
Doma to právě funguje bez problémů, špatné je to jen z toho UPC (tedy z jiné externí sítě jsem to zatím neměl možnost zkusit, jen ze dvou UPC sítí). Zajdu k rodičům a tu rychlost tam otestuji.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 31. 05. 2015, 09:23:48 »
Díky za odpověď.
Doma to právě funguje bez problémů, špatné je to jen z toho UPC...

Co presne mylite tim "doma"? Ze vam to funguje v LAN?

Jinak predkove si to video take mohou stahnout (treba pres SFTP - WinSCP) a pak prehrat. Ovsem pozor, kdyz si pusti download rychlosti, co linka da, asi vam linku zabiji a vy si budete kousat nehty, aby uz te download skoncil a mohl jste si stahnout mail.

Truda

« Odpověď #6 kdy: 31. 05. 2015, 10:44:51 »
Pokud používáš SMB protokol a ten protahuješ VPN spojem, tak tohle může být kámen úrazku. Konkrétně OpenVPN má pro SMB protokol žalostně slabou rychlost, něco kolem 20kB/s.

zeby

« Odpověď #7 kdy: 31. 05. 2015, 11:12:58 »
spis ten upstream ?
co rika http://speedtest.net ?

adam

« Odpověď #8 kdy: 31. 05. 2015, 19:52:15 »
Podle mne to SMB nebude - DS 413 je dost silný, aby se to dalo streamovat. Pokud to JE stream, spíš bych hledal, jestli něco nezahazuje (UDP?) packety.

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 31. 05. 2015, 21:54:48 »
S tímhle už sem se setkal a dělalo to nastavení MTU. Nevím, jakou používáš VPN, ale na OpenVPN pomáhá přepnoutVPNku z TCP na UDP, nebo zmenšit v nastavení VPN MTU na 1490.

Honza

« Odpověď #10 kdy: 01. 06. 2015, 06:12:13 »
Díky za odpověď.
Doma to právě funguje bez problémů, špatné je to jen z toho UPC...

Co presne mylite tim "doma"? Ze vam to funguje v LAN?

Jinak predkove si to video take mohou stahnout (treba pres SFTP - WinSCP) a pak prehrat. Ovsem pozor, kdyz si pusti download rychlosti, co linka da, asi vam linku zabiji a vy si budete kousat nehty, aby uz te download skoncil a mohl jste si stahnout mail.

Myslím, když se k internetu připojím přes wifi mého providera (postup je stejný jako pro rodiče - přihlásím se do vpn a pak k NAS).

Chtěl bych to předkům udělat co nejjednodušší. Stáhnout si video určitě mohou, jde to pomalu, ale funguje to. Nicméně rovnou ho přehrát pro ně bude snazší (nebudou muset myslet na to, že musí stáhnout i titulky, nebudou ho muset mazat, apod.). Rychlost downloadu jim můžu na NASu omezit, když to bude problém.
Ještě docela v pohodě by pro ně to stahování asi bylo na tom Xubuntu, ale iPad je na takovéhle věci dost nepraktický.

Honza

« Odpověď #11 kdy: 01. 06. 2015, 06:30:10 »
S tímhle už sem se setkal a dělalo to nastavení MTU. Nevím, jakou používáš VPN, ale na OpenVPN pomáhá přepnoutVPNku z TCP na UDP, nebo zmenšit v nastavení VPN MTU na 1490.

Používám PPTP, u OpenVPN jsem si nějak netroufnul na certifikáty.  :) MTU jsem nechal defaultních 1400, zvednu to na 1490 a vyzkouším.
Myslíš, že s OpenVPN přes UDP by to bylo lepší?

Honza

« Odpověď #12 kdy: 01. 06. 2015, 06:34:25 »
spis ten upstream ?
co rika http://speedtest.net ?

Teď jsem u sebe (tj. v sítě, kde mám NAS a odkud předkové stahují) a tam jsem teď naměřil:
download: 23,75 Mbps
upload: 4,90 Mbps
ping: 9ms

Zkusím to ještě večer pro srovnání od nich.

Honza

« Odpověď #13 kdy: 01. 06. 2015, 06:40:11 »
Pokud používáš SMB protokol a ten protahuješ VPN spojem, tak tohle může být kámen úrazku. Konkrétně OpenVPN má pro SMB protokol žalostně slabou rychlost, něco kolem 20kB/s.

No, možná používám a nevím o tom.  :) Připojím se do VPN a ten iPad potom přes Sambu k vybranému adresáři na NAS. Na tom ipadím přehrávači videa se dá nastavit jen FTP nebo Samba, přes FTP to bylo pomalé i z LAN, tak jsem nastavil Sambu.

martin

« Odpověď #14 kdy: 01. 06. 2015, 08:53:24 »
podle me je lepsi video streamovat pres synologickej VideoStation nez tahat pres ftp/smb. mam to odzkousene na lince 20/5 a streamuju filmy do pc i do androida bez zasadnich problemu..