Lidi toho nakecaj, prý zaměření na detail. Je to asi takhle, dělal jsem v několika firmách a můžu směle říci, že o komunikačních dovednostech to dneska tedy není. Je to především o výsledcích. Z mé zkušenosti můžeš být tuplovaný blb, ale když za tebou budou stát tvrdé hmatatelné výsledky, tak to firma kousne. Naopak to nefunguje, můžou tě mít všichni rádi, můžeš být soft-skill guru, ale když nebudou výsledky, tak to nikoho nezajímá a letíš.
Já osobně jsem nastoupil do práce, a můj nadřízený mi nikde nedal přístupy potřebné pro moje práci, vůbec mi nic nepředal a nepřiděloval mi žádnou práci. Tak jsem si ve virtuální mašině rozjel projekt, co jsem si myslel, že by firma potřebovala a prostě jsem na něm makal a ke konci zkušebky jsem měl hotovej projekt, co firma chtěla - sice kvůli přístupům jsem ho nemohl nasadit, ale bylo vidět, že umím a makám. Na konci mé zkušebky vyhodili mého nadřízeného a dostal jsem všude přístupy.
Tvůj nápad o tom, že když budeš podnikat, tak nebudeš potřebovat komunikační schopnosti je sci-fi. Je to přesně naopak. Jako zaměstnanec potřebuješ absolutně minimální základ, jako podnikatel musíš být na jiném levelu. Potom, co jsem chvíli dělal podporu zákazníkům si vůbec nemyslím, že je to procházka růžovým sadem.
Další věc je ta mylná představa, že fakt že se s tebou lidi nehádaj znamená, že s tebou nemaj problém. Já se normálně s lidmi taky nehádám, ale to neznamená, že s nimi nemám problém - jen jim prostě nesděluji co si o nich myslím, protože by to stejně nikam nevedlo.
A co se týká dalšího zaměstnání, nepamatuji se, že by po mě někdy někdo chtěl nějaký posudek z minulé společnosti. A další lidi tu melou o tom, že střední nestačí (sám mám střední a limitaci necítím). Realita pracovního trhu je taková, že v dnešní době je tak málo schopných lidí, že firmy se o ně doslova perou a málokdo si může dovolit někoho nepřijmout jenom kvůli absenci vysoké či horším komunikačním schopnostem. Když vidím, jací lidé chodí na pohovory, a proč se většina lidí nepřijímá, tak důvody jsou často stejné => neschopnost, lenost a namyšlenost. Ti lidé, co umí největší prd, dělají úplné prd si často o sobě myslí, že jsou numero uno a nejlepší vývojář/admin na světě. Znám takové lidi, co to co já dělám 15 minut, tak oni dělají 5 hodin a jóo, takoví lidé jsou bez práce.