Co si myslíte o jazyku Rust?

dq3zuSNbre

Co si myslíte o jazyku Rust?
« kdy: 27. 05. 2015, 16:53:35 »
V poslední době se více mluví jazyku Rust jako o konkurentu C a potažmo C++ a trochu snad i OCaml. Zajímalo by mne, jestli ho někdo ze zdejších programátorů již používá, co si o něm myslí, jaká vnímáte pozitiva/negativa oproti jiným jazykům atd.

Daniel Kozak

Re:Co si myslíte o jazyku Rust?
« Odpověď #1 kdy: 27. 05. 2015, 17:15:27 »
V poslední době se více mluví jazyku Rust jako o konkurentu C a potažmo C++ a trochu snad i OCaml. Zajímalo by mne, jestli ho někdo ze zdejších programátorů již používá, co si o něm myslí, jaká vnímáte pozitiva/negativa oproti jiným jazykům atd.

Libi se mi nektere jeho myslenky (memory safety, threads without data races), ale jako celek me to neoslovilo. Jeden z hlavnich problemu vidim v syntaxi a verbosite jazyka. Jakkykoliv kod napsany v Rust mi prijde proste skaredy a neprehledny.

Kazdopadne si nemyslim ze by se mohl stat vyraznym konkurentem pro jazyk C++, stejne jako je tomu z jazykem D.

dq3zuSNbre

« Odpověď #2 kdy: 27. 05. 2015, 17:31:39 »
Díky za názor. Porovnáváš tu "verbozitu" s C++?

Daniel Kozak

« Odpověď #3 kdy: 27. 05. 2015, 17:39:23 »
Díky za názor. Porovnáváš tu "verbozitu" s C++?

Spis s jazyky jako je nim nebo D.

Radek Miček

« Odpověď #4 kdy: 27. 05. 2015, 17:42:26 »
Používat lineární typové systémy bylo utrpení (viz třeba jazyk ATS), Rust toto utrpení zmírnil, ale stále to není úplně bezbolestné - to je hlavní nevýhoda oproti C++. Bezpečný fragment Rustu pouze garantuje absenci data raců a je otázkou, zda to stačí k prosazení. Rust například negarantuje, že se veškeré zdroje uvolní, nebo že budou spuštěny destruktory.  Navíc v současné době kód vygenerovaný kompilátorem Rustu je pomalejší než kód vygenerovaný kompilátory C++. C++ se navíc stále rozvíjí a je otázkou, zda Rustu bude stačit dech a nebude příliš zaostávat - například C++17 pravděpodobně přidá podporu pro resumable functions, což umožní snazší zápis asynchronních výpočtů - co nabídne Rust?

OCaml je zaměřen na symbolické výpočty a momentálně nemá podporu pro paralelní běh více výpočtů (ta by měla být přidána tento rok na podzim) - tj. nemyslím si, že by Rust nějak konkuroval OCamlu (typový systém spíše konkuruje jazyku Mezzo, což je příbuzný OCamlu).

Výše zmíněné jazyky prosperují již několik desítek let, povede se to i Rustu?

dq3zuSNbre

« Odpověď #5 kdy: 27. 05. 2015, 19:55:57 »
@Radek Miček: ...Mezzo jsem vůbec neznal..., má to nějaké přednosti oproti OCamlu?