Archivace znalostní báze vývojáře

Diskobolos

Archivace znalostní báze vývojáře
« kdy: 24. 05. 2015, 11:20:03 »
Znáte to - znalosti, se kterýma denně pracujete, máte v malíku. Jenže občas musíte zabrousit do nových vod. Nastudujete bolestně novou technologii v rámci svých potřeb, uděláte práci a jdete spokojeně dál. Jenže za rok už si z toho nepamatujete skoro nic a za pár měsíců se najde důvod k tomu vrátit (oprava, upgrade, jiný projekt na stejné technologii atd...). A tady narážím na problém - jak si poznamenat prošlapanou cestu tak, abych si to za rok mohl oprášit. Já to zatím řeším pomocí záložek v browseru a readme.txt v kořenech projektu. Jenže už mi to nevyhovuje. Jednak se tím některé věci nedají zachytit a druhak jsem nedůsledný (což ale pravděpodobně souvisí s tím, že vím, že archivaci znalostí nedělám optimálním způsobem). Ono se to nezdá, ale za těch spoustu let toho hlavou projde hodně a začíná se mi poměrně často stávat, že narázím na věci, které už jsem v minulosti řešil. Jak to řešíte vy? Díky za tipy.
« Poslední změna: 24. 05. 2015, 20:32:50 od Petr Krčmář »

Kit

Re:Jak na "archivaci" znalostní báze vývojáře
« Odpověď #1 kdy: 24. 05. 2015, 11:46:25 »
Ukládám si poznatky do cloudu a nově zkouším i https://keep.google.com/

perceptron

« Odpověď #2 kdy: 24. 05. 2015, 11:51:52 »
wiki + evernote na nahodne poznamky

niekedy powerpointove slajdy lebo bullety sa rychlo a dobre pisu a da sa to ukazat aj ostatnym

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 24. 05. 2015, 11:58:49 »
Zotero? Scrapbook rozsireni pro FF?

pavels

#

« Odpověď #5 kdy: 24. 05. 2015, 12:58:39 »

andy

« Odpověď #6 kdy: 24. 05. 2015, 13:04:51 »
Evernote, najma web clipping je super. Mozes pozriet aj onenote.

Pri mensich projektoch si davam #cisla pri commitoch a pisem si k tomu siahodlhe poznamky do txt suboru, ktory je tiez v repozitari, takze sa nikam nestrati.

Kit

« Odpověď #7 kdy: 24. 05. 2015, 13:14:08 »
Pri mensich projektoch si davam #cisla pri commitoch a pisem si k tomu siahodlhe poznamky do txt suboru, ktory je tiez v repozitari, takze sa nikam nestrati.

To nechápu. Poznámky přece mají své místo v tom commitu. Není žádný důvod k tomu, aby byla sáhodlouhé.

andy

« Odpověď #8 kdy: 24. 05. 2015, 14:05:56 »
Citace
To nechápu.
To ma neprekvapuje.

Franta <xkucf03/>

« Odpověď #9 kdy: 24. 05. 2015, 15:46:40 »
Píšu si svoje poznámky do XML ze kterých generuji XHTML pomocí XML Web generátoru. Dobře se do toho píší ukázky kódu zvýrazněné v různých syntaxích, případně se to dá naskriptovat, vložit část konfiguračního souboru nebo třeba tabulku z CSV (udržuje se to samo, takže když se změní zdrojový soubor, stačí to přegenerovat).  Ve výsledku z toho jsou statické soubory na disku, které se snadno prohlížejí nebo sdílí s ostatními (stačí to rsyncnout na sdílený disk nebo server).

Dobře poslouží i jakákoli wiki, ale k tomu většinou potřebuješ server (dá se případně provozovat na localhostu) a hůř se to napojuje na lokální soubory a skripty.