Dobry den,
zaujimalo by ma aka je napln prace sw testera. Z popisov pracovnych pozicii si neviem velmi predstavit co konkretne vlastne tester robi a stryko google mi na moje (asi zle) polozene dotazy prilis neodpovedal.
Ako to teda vyzera ked tester testuje nejaku aplikaciu alebo webstranku? Klika 8 hodin denne na UI a hlasi programatorom, ze do listboxu sa nic nevypisalo, hrabe sa v zdrojaku a opravuje nejake drobne chyby?? Alebo pise testy a nasledne programatorom hlasi co je zle??
Budem vdacny ked moje spekulacie uvediete na pravu mieru. Dakujem.
Ackoliv se to nezda, je to dost siroke tema, v zavislosti na na pozici a seniiorite testera.
Z pocatku obvykle testuje podle testovacich scenaru, ktere dostane od nejakeho QA seniora. Testovaci scenar typicky obsahuje pocatecni podminky testu, jednotlive kroky a ocekavany vysledek.
Pokud tester narazi na nesrovnalost, zadava ji do nejakeho trackovaciho systemu. Spravne by tam mel vsechny relevantni informace - napr. na jake verzi aplikace chybu nasel, v jakem prostredi a jak k ni dospel. Mel by i overit ze se ta chyba da reprodukovat - to jest konkretni sled kroku vede k te chybe, aby vyvojari vedeli jak a co.
Soucasti testu, at uz dopadne jakkoliv, je priprava test evidence (tedy neco jako dukazy, ze test probehl a jaky mel vysledek - to muzou byt logy, screenshoty, nejake jine vystupy z aplikaci)
Dalsim stupnem je priprava takovych testovacich scenaru. Tester dostane stejnou dokumentaci podle ktere programuji vyvojari a napise ty scenare. V idealnim pripade tak, aby testy na sobe byly nezavisle, aby jich bylo co nejmin a pritom pokryvaly co nejvetsi mnoziny funkcnosti (toho co tester dela).
V idealnim pripade tu dokumentaci dostane jeste pred vyvojari, aby vytipoval mista, kde je dokumentace nepresna nebo dojsmyslna a vratil analytikovi k upresneni, driv nez se vubec zacne programovat.
Jeste vyssim stupnem je priprava testovaci strategie, tedy kdy, kde a co se bude testovat, kolik bude potrebovat zdroju (lidi, cas, technicke prostredky). V idealnim pripade je clovek zodpovedny za testovaci strategii pritomny uz pri pocatecniho navrhu designu a zajistuje si jeden z pozadavku na aplikaci - testovatelnost.
K samotnemu testovani:
To nejjednodusi je proste chovat se jako uzivatel - pouzivat mys a klavesnici / dotykovy displej stejne jako uzivatel.
Nicmene, v predchozich odstavcich jsem psal i o pocatecnich podminkach. Dost casto to znamena ze si tester bud sam nebo ve spolupraci s vyvojari pripravi testovaci data (napr pokud vyrabite eshop, pripravite v databazi nejake produkty aby bylo pri testovani co prohlizet a kupovat)
Tohle muze obnaset i psani dotazu do databaze ci jednoducheho skriptu, ktery ta data pripravi.
Dalsi moznosti jsou automaticke testy, kdy uz tester neklika, ale pise skripty, idealne primo v jazyku navrzenem pro testovani (napr. Hanka dava do kosiku zbozi A, Hanka dava do kosiku knihu B, Hanka chce zaplatit, Hanka voli platbu kartou).
Nekdy ten testovaci jazyk navrhuje a naprogramuje take QA, tam uz se QA dost prekryva s vyvojem (obvykle se ta pozice nazyva "developer in QA" nebo neco podobneho)