Lenovo Y580 nestartuje

Xuren

Lenovo Y580 nestartuje
« kdy: 13. 05. 2015, 16:35:20 »
Zdravím,
mám jeden malý problém. Někdy když chci zapnout svůj počítač, tak se mi stane to, že všechny kontrolky svítí, ale to je vše. Nápis lenovo, který se zobrazuje vždy po spuštění nenabíhá, prostě se nezobrazí, a tak ani nic jiného. Tudíž musím notebook vypnout podržením zapínání po dobu 5s a naběhne mi to až po několikáté. Vy v tom asi nevidíte moc velký problém, ale já z toho mám noční můru.

m

Re:Lenovo Y580 nestartuje
« Odpověď #1 kdy: 13. 05. 2015, 16:51:22 »
Pomůže odpojit baterku a napájecí adaptér, 5x zmáčknout zapnutí notebooku, pak vrátit baterku a zapnout a půjde to chvíli dobře.
Někdy pomůže reinstalace OS, většinou ale ne, závada bývá v HW a je prakticky neopravitelná.

fela

« Odpověď #2 kdy: 13. 05. 2015, 17:07:13 »
Ak je to otravné a nie je na to riešenie (ak nerátame oprava HW), tak lepšie je uspávať OS na HDD.

none_

« Odpověď #3 kdy: 13. 05. 2015, 17:09:01 »
Pomůže odpojit baterku a napájecí adaptér, 5x zmáčknout zapnutí notebooku, pak vrátit baterku a zapnout a půjde to chvíli dobře.
Někdy pomůže reinstalace OS, většinou ale ne, závada bývá v HW a je prakticky neopravitelná.
:D :D
Tohle vážně pomůže nebo to byl pokus o žert?

Lael Ophir

« Odpověď #4 kdy: 13. 05. 2015, 17:12:18 »
všechny kontrolky svítí, ale to je vše. Nápis lenovo, který se zobrazuje vždy po spuštění nenabíhá, prostě se nezobrazí

0. Až úspěšně nabootujete, aktualizujte BIOS stroje. Je ke stáhnutí tady:
http://support.lenovo.com/ae/en/products/laptops-and-netbooks/ideapad-y-series-laptops/ideapad-y580

Až se problém znovu projeví:
1. Připojte externí monitor. Vidíte obraz? V takovém případě odešla obrazovka (nejčastěji nefunguje podsvícení).
2. Nechce notebook minutu nebo dvě běžet, a pak zkuste několikrát stisknout klávesu CapsLock. To by mělo rozsvítit/zhasnout LED diodu (podle obrázků je na přední straně těla notebooku, u touchpadu). LED dioda se nerozsvěcí/nezhasíná? V takovém případě nejspíš odešla základní deska, zdroj apod.

m

« Odpověď #5 kdy: 13. 05. 2015, 17:32:55 »
Tohle vážně pomůže nebo to byl pokus o žert?

Je to jediná možnost hardwarového resetu notebooku. Čudlík na reset na notebooku není, takže není jiné cesty na reset biosového sráče, jedná se o malý MCU který má na starosti také zapínání a vypínání notebooku.

none_

« Odpověď #6 kdy: 13. 05. 2015, 17:39:24 »
Pěkný, ja si chvíli říkal, že jdeš vymítat ďábla...:D

m

« Odpověď #7 kdy: 13. 05. 2015, 17:50:20 »
Pěkný, ja si chvíli říkal, že jdeš vymítat ďábla...:D

Pro osobu neznalou věci to tak jistě musí vypadat ;D

Xuren

« Odpověď #8 kdy: 13. 05. 2015, 19:12:35 »
Děkuji za rady:
Tu od pana m raději nebudu zkoušet, jsem naprostý amatér a nechci si zničit počítač.
Řešení uživatele fela asi aplikuji, bude-li problém přetrvávat.
Rada pana Laela Ophira je asi nejlepší. Bohužel jsem na uvedené adrese nenašel žádný ovladač pro BIOS Windows 8.1 64-bit. Dále, nemyslím si, že to je obrazovkou, ale vyzkouším to.

Lael Ophir

« Odpověď #9 kdy: 13. 05. 2015, 21:40:18 »
Bohužel jsem na uvedené adrese nenašel žádný ovladač pro BIOS Windows 8.1 64-bit

BIOS je základní program uložený v počítači na něčem co se podobá USB klíčence. Má na starosti inicializaci HW a zavedení Windows. Není to ovladač; ovladače se používají až ve Windows. Ten program ze stránek společnosti Lenovo zapíše na stroj novou verzi BIOSu. Nové verze opravují chyby těch starých, a chyba staré verze BIOSu (bohužel celkem běžná věc) by mohla být příčinou problému, který pozorujete.

Zkuste použít ten soubor určený pro Windows 7. Měl by fungovat i na Windows 8 a 8.1.

m

« Odpověď #10 kdy: 13. 05. 2015, 21:49:04 »
Rada ... je asi nejlepší.

Kdybys dokázal zodpovědně rozhodovat která rada je nejlepší, vůbec by nevznikla tato diskuze ;)

Můžeš provést všechny zde uvedené rady, zničení počítače nehrozí. Aktualizace BIOSu je taktéž vhodná.

nobody

« Odpověď #11 kdy: 13. 05. 2015, 22:09:24 »
co znamena "všechny kontrolky svítí", rosviti a zustanou svitit ?
je to normalni stav ? nebo normalne se rozsvitej jen nejake a od hardisku zacne blikat kdyz startuje system ?

obavam se ze mas naborene Windows a/nebo fyzicky odchazi hardisk...

oboje se da jednoduse overit tim, ze vytvoris LiveUSB s Linuxem (ktere tedy nebude vubec vyuzivat harddisk) a nekolikrat zkusis startovat system z tohoto USB (pri startu vybrat "Cestina - Pouze Vyzkouset Ubuntu)...

Xuren

« Odpověď #12 kdy: 15. 05. 2015, 07:13:57 »
Zkusil jsem možnost, kdy nefunguje obrazovka, ta je ale vyloučena. Připojil jsem monitor problém nastal a nic, obě obrazovky černé.
Pro pana nobodyho: Asi jsem to špatně napsal, nevadí: Když stlačím tlačítko zapínání, naskočí mi podsvícení, tlačítko zapnutí také svítí, stejně jako kontrolka zapnutí, ale na obrazovce se nic neděje.
Řešení pana Laela Ophira, kdy bych si stáhl novější verzi BIOSu nefunguje, protože už nějakou novější verzi mám.

flack

« Odpověď #13 kdy: 15. 05. 2015, 08:24:11 »
Alee toto som videl uz na zopar notebookov lenovo. Myslim ze na G580 a urcite na Z580- pretoze ten mi tu lezi. Ale prevazne sa dialo to ze nabehol napis Lenovo a potom sa restartoval.. a dookola. Bolo treba ho vypnut  a znova zapnut. Vacsinou az na 5-7 pokus to nastartovalo. Takze ci je to nejaka HW vada notebookov od Lenova netusim. Kazdopadne ten Z580 pred viac ako pol rokom uz nastartovat nechcel. Len sa rozsvietili ledky. Bol celeho pol roka rozobrany, ze pojde asi na suciastky do bazaru. Potom prisiel napad dat reballnut a reflownut graficky chip nvidia. Aby som zistil ako sa zavada prejavuje(lebo som si nepamatal co blika a co nie..) som ho znova zlozil a ten smrad nabehol. Momentalne uz treti tyzden funguje. :o

Na tom Y580 mate windows ci linux? pytam sa preto lebo mam troska podozrenie ze ak je to windows7 nainstalovany s isteho "predaktivovaneho DVD-kde ich je viacej verzi" a nie z originalneho media. Tak to bolo uniknute DVD od Lenovo a vraj aplikovali nejaku ochranu do biosu. Ktora by zabranovala pouzivanie tej uniknutej verzi windowsu. Ale toto su pre mna nepotvrdene informacie.

No po vlastnom teste nainstalovanom s toho multiverzioveho DVD- sa mi znova zobrazoval napis lenovo a restart...
Ak som pouzil original windows DVD medium- tak doteraz som nezaznamenal tento problem.

Samozrejma moje skusenosti s tymto problemom mozu byt uplne ineho charakteru a inej zavady.

nobody

« Odpověď #14 kdy: 15. 05. 2015, 09:37:35 »
aha, ono to nema kontrolku hdd, takze nevidis jestli pri startovani blika ...
tak zkus jestli se rozsviti (pri cernem nestartovani) pri mackani klavesy CapsLock kontrolka CapsLock (druha zprava - domecek s A)
pokud ano, potvrzovalo by to pravdepodobnost problemu s HDD a snadno by to slo poznat tim LiveUSB