j: přesně, mluvíte mi z duše.
Ani mi tak nejde o to, že se ke mně nedoplují balíky, adresované na port 53, a že tím pádem je můj DNS zvenku nedosažitelný (Karel: domnívám se, že jsem problém popsal dost srozumitelně, o resolveru tady nepadlo ani slovo) - trochu překonfiguruju síť, mám pár linek v zahraničí, kde si mi žádný big brother nedovolí pakety filtrovat, přehodím VPNku, trocha zbytečné práce navíc, a jedeme dál. A přes tuhle ADSLku si holt budou jenom hrát děti na facebooku.
Problémy vidím spíš v principu, a to 2:
a) dneska mi provozovatel sítě, bez oznámení a zdůvodnění, začne odfiltrovávat pakety, adresované na port 53/UDP a 53/TCP (a přitom to na infolince popírá, a nejen mně, vím o pár dalších lidech s týmž problémem). Co bude zítra? Nasadí DPI a budou blokovat pakety, které budou mít v payloadu "Putin je vůl" ? Začnou odchytávat SIP, aby mě donutili používat svůj předražený POTS? Zablokujou ssh, aby si mohli snáz přečíst, co se mezi mnou a světem posílá? Když přece řádný občan nemá žádné tajnosti?
b) fascinuje mě profesionalita ISP, kteří v jedné větě dokážou říci, že "náš technický partner říká, že je vše v pořádku a nic neblokují" a současně "i kdyby něco blokovali, tak na to mají právo". A přitom jsem napojený o jeden router vedle, než do minulého týdne, u stejného core operátora - kdy všechno jelo jako na másle.
Dzavy - máte pravdu, ptáte se hodně blbě a mimo mísu, a nic vám do toho není. A pokud mi nějaký školáček tady začne vyprávět o tom, jak bojuje proti DDoS zašpérováním portů, tak se málem počůrám smíchy. To se pozná odborník.
No nic. Díky za plodnou diskusi.