Písanie desatimi po úraze

jmeno musi byt neprazdne

Re:Písanie desatimi po úraze
« Odpověď #15 kdy: 23. 04. 2015, 18:10:08 »
Zastal bych se přeučení na Dvorak (existují dokonce velice kvalitní varianty i pro jednu ruku, takže v extrémním případě lze zvolit i tutuo cestu). Ale hlavně díky tak neznalci vytýkanému střídání rukou téměř pro každé následující písmeno je dostatek času si pošmodrchaný prst (případně jiný) nachystat se zachováním plynulosti, komfortu a rychlosti psaní.

Samozřejmě s Dvorak layoutem na jakémkoliv pracovním počítači již tak 10 let (a na mobilních zařízeních jako tablet, smartphone... tak 4 roky) problém není vůbec žádný (nikoliv jak nesprávně uvádí @JardaP. výše) - a to ani v cizině. Pro češtinu do Dvorak doporučuji shlédnout úspěšně se rozvíjející počin https://github.com/dumblob/ULKL (stavějící mj. i na českém jazykovém korpusu).

Nakonec souhlasím s tím nedramatizovat tuto situaci jak píše @JardaP. výše - pár týdnů se věnovat přeučování na cokoliv a vše bude OK.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 23. 04. 2015, 20:34:50 »
Samozřejmě s Dvorak layoutem na jakémkoliv pracovním počítači již tak 10 let (a na mobilních zařízeních jako tablet, smartphone... tak 4 roky) problém není vůbec žádný (nikoliv jak nesprávně uvádí @JardaP. výše) - a to ani v cizině.

Ja nerikam, ze to nejde. Jen to, ze kvuli vam kazdy nebude mit na svem stroji nachystaneho Dvoraka, abyste se necitil ztracen.

davkol

« Odpověď #17 kdy: 23. 04. 2015, 22:01:38 »
DSK je standard (ANSI). Přepnutí na něj není o nic složitější než přepnutí mezi českou/anglickou QWERTZ/QWERTY – je součástí výchozí instalace prakticky všech současných relevantních desktopových OS. Akorát verze s diakritikou není. Co bych viděl jako další zásadní problém, je síla a poloha ukazováčku. To jsou dva hodně používané sloupce kláves na normální klávesnici.

Ten argument s cizími počítači nechápu. Na cizím počítači stejně nemám svoje data, svůj software (včetně konfigurace)… nemůžu mu ani důvěřovat. Na veřejných i neveřejných počítačích je to celkem bída s hygienou (klávesnice jsou prý jedna z nejšpinavějších míst v domácnosti, protože se na rozdíl od záchodů nemyjí). A vyhledat si odjezd vlaku můžu i dvěma prsty s koukáním na klávesy.

Když jsme u toho, OP se nepodělil, co přesně s počítači dělá. Nedávno jsem se bavil s programátorem, který měl obdobný problém (ochrnutý prst). Pro toho bylo psaní kritické a mohl si upravit vlastní stanici – jakožto programátor. Jako ideální *koncepční* řešení vyšla kombinace
  • jednoruké klávesnice pro zdravou ruku včetně palce (Maltron/ErgoDox/…),
  • expanzního softwaru (na GNU/Linuxu třeba AutoKey),
  • trackballu ovládaného dlaní/prsty hendikepované ruky (tlačítka pod palcem).

Trident

« Odpověď #18 kdy: 24. 04. 2015, 04:35:54 »
DSK je standard (ANSI). Přepnutí na něj není o nic složitější než přepnutí mezi českou/anglickou QWERTZ/QWERTY – je součástí výchozí instalace prakticky všech současných relevantních desktopových OS. Akorát verze s diakritikou není. Co bych viděl jako další zásadní problém, je síla a poloha ukazováčku. To jsou dva hodně používané sloupce kláves na normální klávesnici.

Ten argument s cizími počítači nechápu. Na cizím počítači stejně nemám svoje data, svůj software (včetně konfigurace)… nemůžu mu ani důvěřovat. Na veřejných i neveřejných počítačích je to celkem bída s hygienou (klávesnice jsou prý jedna z nejšpinavějších míst v domácnosti, protože se na rozdíl od záchodů nemyjí). A vyhledat si odjezd vlaku můžu i dvěma prsty s koukáním na klávesy.

Když jsme u toho, OP se nepodělil, co přesně s počítači dělá. Nedávno jsem se bavil s programátorem, který měl obdobný problém (ochrnutý prst). Pro toho bylo psaní kritické a mohl si upravit vlastní stanici – jakožto programátor. Jako ideální *koncepční* řešení vyšla kombinace
  • jednoruké klávesnice pro zdravou ruku včetně palce (Maltron/ErgoDox/…),
  • expanzního softwaru (na GNU/Linuxu třeba AutoKey),
  • trackballu ovládaného dlaní/prsty hendikepované ruky (tlačítka pod palcem).
Nechapes argument s cizimi pocitaci protoze si evidentne nikdy nedelal v mezinarodnich prostredich kde se pouzivaji diskless stanice a prednastavene/omezene pracovni prostredi, kde mas moznost treba jen z par settingu. Kdyz se pak ukazes na cizi pobocce, uz jen sehnat a nastavit neco jineho nez treba AZERTY je problem kterym zamestnas na hodinku kolegy pokud maji alternativni klavesnici a zrovna umi lepsi mutaci "francouzske anglictiny".
Jine obory nez programator muzou mit fakt problem, protoze potrebuji treba v ramci pohotovosti reagovat rychle.

Ivan Nový

« Odpověď #19 kdy: 24. 04. 2015, 11:45:14 »
Proč chcete psát všemi deseti, když dvěmi prsty lze psát stejně rychle a nebo alespoň tak rychle jak přemýšlíte? Ostatně při ovládání počítače, kdy neustále kombinujete nějaké klávesy to snad ani nejde. Všemi deseti jsem kdysi psát uměl (rychlost 110-120 zn/min), ale tuto metodu jsem jako pomalou a obtěžujcí a nepraktickou opustil.

Ivan Nový

« Odpověď #20 kdy: 24. 04. 2015, 11:52:50 »
Jinak ale, pokud máte problémy jen s ukazováčkem stačí stačí u psaní všemi deseti u takto omezené ruky posunout základní polohu o jednu klávesu vlevo či vpravo a nacvičit nové řazení kláves, jkfd, jkfd jkfd, jklsdf, jklsdf, ... Však to znáte :-)

Ivan Nový

« Odpověď #21 kdy: 24. 04. 2015, 11:59:46 »
Proč chcete psát všemi deseti

Už nechce...  ;D

když dvěmi prsty lze psát stejně rychle a nebo alespoň tak rychle jak přemýšlíte?

No nevím vy když programujete píšete všemi deseti? A jak používáte klávesové příkazy? Kdyby se dělal robot, co píše na klávesnici, tak
by mu stačil prst jeden, rychlost by dosahoval přesným a rychlým přesouváním mezi klávesami. Určitě je rychlejší psát dvěmi prsty, než
použít klávesový příkaz a zaujmout základní polohu pro psaní všemi deseti, napsat jedno slovo a pak zase použít další klávesový příkaz, tedy rozhodit základní polohu, napsat ho a zase ji zaujmout, při tom se stejně na klávesnici musíte podívat, protože poslepu se těžko do základní polohy strefíte.
Jak všemi deseti používáte kurzorové klávesy?

cat

« Odpověď #22 kdy: 24. 04. 2015, 14:08:43 »
Proč chcete psát všemi deseti, když dvěmi prsty lze psát stejně rychle a nebo alespoň tak rychle jak přemýšlíte? Ostatně při ovládání počítače, kdy neustále kombinujete nějaké klávesy to snad ani nejde. Všemi deseti jsem kdysi psát uměl (rychlost 110-120 zn/min), ale tuto metodu jsem jako pomalou a obtěžujcí a nepraktickou opustil.

Dost pochybuju ze pomoci 2 prstu bych se dostal na nejakou rozumnou rychlost, ktera by me nebrzdila. S tou rychlosti premysleni je to pravda jenom castecne. Teoreticky by v prumeru treba stacilo jenom par znaku za minutu, ale prakticky kdyz "premyslis" tak je lepsi fakt "premyslet", a ne hledat klavesy. Potom to co nejrychleji napsat a zase se vratit k premysleni.

Jinak ja nemam zadny prstoklad - na programovani je to stejne k  nicemu. Ale pouzivam podstatne vic nez 2 prsty a mam kolem 350 znaku /  minutu.

Ivan Nový

« Odpověď #23 kdy: 24. 04. 2015, 16:25:35 »

Dost pochybuju ze pomoci 2 prstu bych se dostal na nejakou rozumnou rychlost, ktera by me nebrzdila. S tou rychlosti premysleni je to pravda jenom castecne. Teoreticky by v prumeru treba stacilo jenom par znaku za minutu, ale prakticky kdyz "premyslis" tak je lepsi fakt "premyslet", a ne hledat klavesy. Potom to co nejrychleji napsat a zase se vratit k premysleni.

Jinak ja nemam zadny prstoklad - na programovani je to stejne k  nicemu. Ale pouzivam podstatne vic nez 2 prsty a mam kolem 350 znaku /  minutu.

Tak jasně, taky používám více prstů a ta rychlost 120 byla na psacím stroji, je to už moře let co jsme to měřil. Kvůli vám si to změřím znovu. :-) Jo a znaky nehledám .-), píšu tak napůl po slepu.

Ivan Nový

« Odpověď #24 kdy: 24. 04. 2015, 16:49:44 »
Tak jsem to změřil, opisování textů 106 zn/min, což ale dělám málo kdy, když text vymýšlím tak mám rychlost psaní 245 znaků/min dvěmi prsty. A to mi úplně stačí .-)))

davkol

« Odpověď #25 kdy: 24. 04. 2015, 22:03:42 »
106 cpm je úroveň počítačově negramotného spoluobčana, 245 cpm hraničních pro plynulé psaní… Já první myslel, že to mělo být chlubení se 120 wpm. To by byla jiná.

Ivan Nový

« Odpověď #26 kdy: 25. 04. 2015, 07:36:28 »
Ha, ha, ha, o počítačové gramotnosti uvažují počítačově negramotní, kteří se tak sami ujišťují, že gramotní jsou :-))). Jinak ono se na mechanických psacích strojích psalo pomaleji :-))) Plynulé psaní? K čemu? Opisování cizích textů neprovozuji :-))) Ne vážně, není to nepohodlné po pár slovech zase znovu zaujímat základní polohu pro psaní všemi deseti, když mezitím kontrolujete výsledek na několika monitorech, pracujete s myší a ještě do toho vymýšlíte ten text? Psaní všemi deseti je dobré, když mechanicky opisujete text, ničemu jinému se nehodí. A počítačově gramotné je, když o psaní nemusíte přemýšlet a je automatizováno tak, jako řazení, když jedete autem. Když řešíte styl psaní, tak to znamená, že automatizované ještě není.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 25. 04. 2015, 11:20:07 »
DSK je standard (ANSI). Přepnutí na něj není o nic složitější než přepnutí mezi českou/anglickou QWERTZ/QWERTY – je součástí výchozí instalace prakticky všech současných relevantních desktopových OS. Akorát verze s diakritikou není.

To je u cestiny mensi nedostate, neni-liz pravda?

Citace

Vy jste jeste nebyl treba nekde u setrenice a nepsal na jejim pocitaci mail? Ona tam Dvoraka asi mit nebude, takze vy si ho budto doinstalujete nebo budete psat na rozlozeni, na ktere nejste zvykly, protoze jste si zatim zvykl na Dvoraka.

Samozrejme, pokud pouzivate cizi masiny jen minimalne, tak to prezijete. Nicmene me by dost vytacelo, ze nemam klavesnici pomalovanou Dvorakem, ale kdovi cim. Kdyz si na to clovek zvykne a pise bez koukani, tak to asi jde. Ovsem otazka je, jak si zvyknout, kdyz se nemuzu podivat, kde co je? A notebook s popiskami Dvoraka jsem jeste prodavat nevidel, mozna by se nekde na Internetu koupila klavesnice k desktopu, ale v krame asi ne.

davkol

« Odpověď #28 kdy: 25. 04. 2015, 14:15:40 »
Plynulé psaní? K čemu?
Např. diktát. Dělal jsem přepisy přednášek. Občas někdo diktuje instrukce po telefonu.

není to nepohodlné po pár slovech zase znovu zaujímat základní polohu pro psaní všemi deseti
Ano, není. Klávesy na domovském řádku jsou hmatově odlišené i na běžných klávesnicích.

když mezitím kontrolujete výsledek na několika monitorech
Však ten výsledek nekontrolujeme hmatem.

pracujete s myší
Nepracujeme s myší. Třeba já mám Emacs, vedle klávesnice trackball a na některých klávesnicích trackpoint.

a ještě do toho vymýšlíte ten text
Ani to nedělám hmatem.

Psaní všemi deseti je dobré, když mechanicky opisujete text, ničemu jinému se nehodí.
Psaní všemi deseti je dobré k rozložení zátěže a paralelizace pohybů. Taky běhám po dvou místo toho, abych skákal po jedné noze.

Psaní hmatovou metodou umožňuje koukat se jinam. Když přemýšlím, můžu se koukat z okna – a současně psát. Můžu koukat do předlohy. Méně se zatěžuje zrak (rozdíly vzdáleností, kontrastů aj.) a příp. páteř.

A počítačově gramotné je, když o psaní nemusíte přemýšlet a je automatizováno tak, jako řazení, když jedete autem. Když řešíte styl psaní, tak to znamená, že automatizované ještě není.
Samozřejmě. Však také od profesionálního řidiče očekávám, že si nebude zrakem kontrolovat řadící páku.

Vy jste jeste nebyl treba nekde u setrenice a nepsal na jejim pocitaci mail? Ona tam Dvoraka asi mit nebude, takze vy si ho budto doinstalujete nebo budete psat na rozlozeni, na ktere nejste zvykly, protoze jste si zatim zvykl na Dvoraka.
Zdejší paranoik má zjevně plnou důvěru v bezpečnost systému své sestřenice a tomu systému svěří své přihlašovací údaje k e-mailu. Pak tam píše eseje.

Je rok 2015. Už asi sedm let mám kapesní počítač s linuxovým systémem, na kterém mám superuživatelská práva, WiFi a USB OTG. Mám kompaktní klávesnici (a PS/2-USB dongle) s podporou US DSK a Colemaku ve firmwaru. Většina lidí okolo má „chytré“ telefony, někdy s datovým tarifem. Lidé mají doma WiFi routery – dokonce často i s WPA2.

Jinak, plynule přecházím mezi aspoň třemi diametrálně odlišnými fyzickými rozloženími klávesnic. Nevidím důvod, proč bych si během několika hodin nedokázal oživit znalost přiřazení symbolů QWERTY na úroveň 45wpm kolegy výše. Jenom ta potřeba za poslední 3+ roky nenastala.

Samozrejme, pokud pouzivate cizi masiny jen minimalne, tak to prezijete. Nicmene me by dost vytacelo, ze nemam klavesnici pomalovanou Dvorakem, ale kdovi cim. Kdyz si na to clovek zvykne a pise bez koukani, tak to asi jde. Ovsem otazka je, jak si zvyknout, kdyz se nemuzu podivat, kde co je? A notebook s popiskami Dvoraka jsem jeste prodavat nevidel, mozna by se nekde na Internetu koupila klavesnice k desktopu, ale v krame asi ne.
To rozložení je navržené pro psaní všemi deseti, potažmo hmatovou metodou. Popisky jsou fakt mimo. Když už, bohatě postačí tapeta plochy.

jmeno musi byt neprazdne

« Odpověď #29 kdy: 25. 04. 2015, 16:59:08 »
DSK je standard (ANSI). Přepnutí na něj není o nic složitější než přepnutí mezi českou/anglickou QWERTZ/QWERTY – je součástí výchozí instalace prakticky všech současných relevantních desktopových OS. Akorát verze s diakritikou není.

To je u cestiny mensi nedostate, neni-liz pravda?

Žádný nedostatek - viz. ULKL výše, kde je perfektní podpora pro češtinu (nyní tak píši).

Citace

V posledních měsících jsem pracoval (!) na 7 různých počítačích (3 v Česku, 1 v Německu, 2 ve Finsku, 1 můj osobní přenosný notebook) s operačními systémy M$ Windows, Apple Mac OSX, Linux a nikde nebyl problém do půl minuty přepnout na Dvorak. Vykřičník za "pracoval" dávám proto, že moje práce na všech těchto počítačích byla dlouhodobějšího charakteru a spočívala v psaní latinských znaků (dlouhé texy, emaily apod.), speciálních znaků (programování) a čísel. Samozřejmě jsem používal i další počítače a také používám nějaká mobilní zařízení apod., ale na těchto všech jsem nepracoval (podle předchozí definice), a proto je pro naše porovnání irelevantní, že jsem na nich (ne)použil Dvorak.