Plynulé psaní? K čemu?
Např. diktát. Dělal jsem přepisy přednášek. Občas někdo diktuje instrukce po telefonu.
není to nepohodlné po pár slovech zase znovu zaujímat základní polohu pro psaní všemi deseti
Ano, není. Klávesy na domovském řádku jsou hmatově odlišené i na běžných klávesnicích.
když mezitím kontrolujete výsledek na několika monitorech
Však ten výsledek nekontrolujeme hmatem.
pracujete s myší
Nepracujeme s myší. Třeba já mám Emacs, vedle klávesnice trackball a na některých klávesnicích trackpoint.
a ještě do toho vymýšlíte ten text
Ani to nedělám hmatem.
Psaní všemi deseti je dobré, když mechanicky opisujete text, ničemu jinému se nehodí.
Psaní všemi deseti je dobré k rozložení zátěže a paralelizace pohybů. Taky běhám po dvou místo toho, abych skákal po jedné noze.
Psaní hmatovou metodou umožňuje koukat se jinam. Když přemýšlím, můžu se koukat z okna – a současně psát. Můžu koukat do předlohy. Méně se zatěžuje zrak (rozdíly vzdáleností, kontrastů aj.) a příp. páteř.
A počítačově gramotné je, když o psaní nemusíte přemýšlet a je automatizováno tak, jako řazení, když jedete autem. Když řešíte styl psaní, tak to znamená, že automatizované ještě není.
Samozřejmě. Však také od profesionálního řidiče očekávám, že si nebude zrakem kontrolovat řadící páku.
Vy jste jeste nebyl treba nekde u setrenice a nepsal na jejim pocitaci mail? Ona tam Dvoraka asi mit nebude, takze vy si ho budto doinstalujete nebo budete psat na rozlozeni, na ktere nejste zvykly, protoze jste si zatim zvykl na Dvoraka.
Zdejší paranoik má zjevně plnou důvěru v bezpečnost systému své sestřenice a tomu systému svěří své přihlašovací údaje k e-mailu. Pak tam píše eseje.
Je rok 2015. Už asi sedm let mám kapesní počítač s linuxovým systémem, na kterém mám superuživatelská práva, WiFi a USB OTG. Mám kompaktní klávesnici (a PS/2-USB dongle) s podporou US DSK a Colemaku ve firmwaru. Většina lidí okolo má „chytré“ telefony, někdy s datovým tarifem. Lidé mají doma WiFi routery – dokonce často i s WPA2.
Jinak, plynule přecházím mezi aspoň třemi diametrálně odlišnými fyzickými rozloženími klávesnic. Nevidím důvod, proč bych si během několika hodin nedokázal oživit znalost přiřazení symbolů QWERTY na úroveň 45wpm kolegy výše. Jenom ta potřeba za poslední 3+ roky nenastala.
Samozrejme, pokud pouzivate cizi masiny jen minimalne, tak to prezijete. Nicmene me by dost vytacelo, ze nemam klavesnici pomalovanou Dvorakem, ale kdovi cim. Kdyz si na to clovek zvykne a pise bez koukani, tak to asi jde. Ovsem otazka je, jak si zvyknout, kdyz se nemuzu podivat, kde co je? A notebook s popiskami Dvoraka jsem jeste prodavat nevidel, mozna by se nekde na Internetu koupila klavesnice k desktopu, ale v krame asi ne.
To rozložení je navržené pro psaní všemi deseti, potažmo hmatovou metodou. Popisky jsou fakt mimo. Když už, bohatě postačí tapeta plochy.