NAS4Free a rozšiřování RAID

Surel

NAS4Free a rozšiřování RAID
« kdy: 20. 04. 2015, 09:23:41 »
Zdravím, v současné době si stavím počítač jako NAS, kam bych rád umístil NAS4Free. Chtěl bych se zeptat toho, kdo má zkušenosti, zda u tohoto systému není problém s rozšířením pole JBOD. Myslím to tak, že pro začátek chci použít jeden 3TB disk a postupně chci přidávat i další disky a pole rozšiřovat. U Xpenology, které jsem zkoušel, jsem se setkal s tím, že po použití tohoto pole bylo třeba "přenastavit" oba disky a znova nakopírovat fotky a filmy, což bych samozřejmě nechtěl. Má s tím někdo zkušenosti nebo doporučil by mi někdo jako postupovat s přidáváním diskového prostoru? Předem děkuji za Vaše podnětné rady.
« Poslední změna: 20. 04. 2015, 13:04:05 od Petr Krčmář »

Re:Nas4free a raid
« Odpověď #1 kdy: 20. 04. 2015, 09:37:36 »
Nas4free je stejně jako FreeNAS postavený nad FreeBSD a ZFS. Takže google: "zfs expand raidz", projdi si odkazy a pokud budeš mít specifičtější dotaz, můžem se pokusit odpovědět.

Surel

« Odpověď #2 kdy: 20. 04. 2015, 09:44:10 »
Děkuju, už to hledám a prostuduju. Chtěl jsem jen vědět, zda s tím nemá někdo zkušenost. Nerad bych při rozšiřování přišel o data nebo je zase musel nově kopírovat na disk.

« Odpověď #3 kdy: 20. 04. 2015, 10:14:57 »
Chtěl jsem jen vědět, zda s tím nemá někdo zkušenost.
Až si to načteš, zjistíš, že to není tak jednoduchý, jak v té otázce předpokládáš. Záleží na tom, co má být výchozí a cílový stav. Přidávat disky postupně jde, ale ne do existujícího zraidu. Kdyby sis přečetl aspoň wiki o ZFS, dočetl by ses tam:

Citace
It is not possible to add a disk as a column to a RAID-Z, RAID-Z2, or RAID-Z3 vdev. This feature depends on the block pointer rewrite functionality due to be added soon. One can however create a new RAID-Z vdev and add it to the zpool.
http://en.wikipedia.org/wiki/ZFS#Limitations

Takže bys tu otázku musel položit konkrétněji. Začít s jedním diskem, postupně po jednom přidávat a celou dobu mít jeden zraid bez kopírování dat nejde. Ale jde přidávat zraidy do poolu.

Surel

« Odpověď #4 kdy: 20. 04. 2015, 10:19:31 »
Jj. Díky. To je přesně to, co jsem potřeboval vědět. Ještě jednou díky za osvětlení.