Wi-Fi pro pokrytí školy

Unknown

Re:Wi-Fi pro pokrytí školy
« Odpověď #45 kdy: 22. 04. 2015, 10:02:58 »
SPŠS Novoborská, wi-fi se považovala za samozřejmost pro všechny, byla bez hesla a kolik mohlo být tehdy žáků? No, třeba 600? Jenže to je 10 let zpět a nemyslím si že ta škola byla nějak zvlášť napřed... Jak je to možné? :)

Ta skola samozrejme JE napred a zaklada si na tom. Pred ctyrmi lety jsem tam byl s klukem na dni otevrenych dveri a dost hrde ukazovali 3D tiskarny a jine vykriky posledni technicke mody. "Prestizni", technicky zamerenou, stredni skolu nelze s prumerem srovnavat. Je to IMHO dost nefer...

Fantomas

« Odpověď #46 kdy: 22. 04. 2015, 10:36:48 »
SPŠS Novoborská, wi-fi se považovala za samozřejmost pro všechny, byla bez hesla a kolik mohlo být tehdy žáků? No, třeba 600? Jenže to je 10 let zpět a nemyslím si že ta škola byla nějak zvlášť napřed... Jak je to možné? :)
Adresa vysvetluje vse, Praha-Prosek. Prispivatel by byl asi velmi rozcarovan, kdyz by zavital na podobne zamerene skoly treba na Morave nebo ve Slezsku :-) Mozna ale uz patrime k Asii :-D Coz mozna za par let bude vyhodou.

co_to

« Odpověď #47 kdy: 22. 04. 2015, 16:21:36 »
Ne, ta škola napřed není... Když jsem tam nastupoval, také jsme viděli nejnovější technologie a podobně... Ve výsledku máte potom pětiminutovou procházku okolo něčeho co právě nakoupili v počtu kusů jeden, ale reálně se na tom nic neděje. :)

A tohle je offtopic, ale přál bych vám vidět jejich administrátory. Tedy tehdá... Fotka hadr. :)

Ta skola samozrejme JE napred a zaklada si na tom. Pred ctyrmi lety jsem tam byl s klukem na dni otevrenych dveri a dost hrde ukazovali 3D tiskarny a jine vykriky posledni technicke mody. "Prestizni", technicky zamerenou, stredni skolu nelze s prumerem srovnavat. Je to IMHO dost nefer...

j

« Odpověď #48 kdy: 22. 04. 2015, 18:31:18 »
Logika je jednoduchá, jednak je to rozhodnutí paní ředitelky, která je za školu odpovědná. Jsme velká škola, tzn. jenom deváťáci = cca 100 uživatelů, pro všechny by to opravdu nešlo, na to nejsme připravení. Deváťáci by měli pracovat na ročníkových projektech a net by se hodil. Že budou net využívat rozumně, to nepředpokládám. Stejně každého omezím na 1 hodinu denně, tak ať si to rozloží jak chtějí. Pokud to někomu připadá jako buzerace a strašné omezení, tak doporučuji knihu Digitální demence k přečtení. Připojení optikou neznamená vždy 120Mbps. Máme garantované připojení 6Mbps/6Mbps ale většinou připojení funguje přes 25Mbps na downloadu a k tomu propoj optikou poskytovatele mezi budovami 100Mbps. Tak to jen k té Alence. Našim žákům je to stejně většinou jednou, protože cca 25 % z nich už mají data od mobilního operátora a tento trend roste.

Ehm ... uz pred drahne lety se skoly mohly (gratis, calovalo se jen zrizeni spoje) pripojit do cesnetu a to rychlostma minimalne o rad vyssima. 6Mbit je tak lepsi soho pripoj ... Netusim co za to platite ci neplatite, ale za radove 10k se da koupit garantovana linka 1:1 10x vic. Zcela komercne, takze pro skolu to bude jiste mozny dostat za 1/2 i min (nebo za stejnou cenu podstatne rychlejsi).

Omezovat pak moznost pripojeni na hodinu denne ... lol to je presne stejny, jako to zrusit uplne.

Podotykam, ze provozuju nekolik open wifi siti, ve vsech pripadech ma samozrejme prednost provoz interni, ale ve vsech pripadech taktez plati, ze wifi neni nijak omezovana - proste kdyz je, dostanes, kdyz neni, tak smula. Site jsou urceny pro navstevniky/zakazniky. Nikdo neresi co kdo na nich dela nebo nedela.

Nesmí to být transparentní proxy a pak HTTPS funguje dobře.

Jiste, muzete mit proxy s podvrzenymi certifikaty. Soudruh reditel pak muze kontrolovat, co kdo o nem pise na fejsbuku.

Sem zvedav jak ty certifikaty dostanes na telefony a dalsi krabky svych ovecek.

« Odpověď #49 kdy: 22. 04. 2015, 18:38:24 »
Internet na hodinu denně mě taky pobavil. To bych bral jako dobrou službu tak ve vězení :) Ale ve škole...

« Odpověď #50 kdy: 22. 04. 2015, 18:46:09 »
Pro zajímavost, kolik platíte za tu symetrickou linku 6 Mbit/s (která jede někdy i 25)?

MN

« Odpověď #51 kdy: 24. 04. 2015, 18:56:13 »
Proboha, na omezování internetu na 1 hodinu denně se vykašlete. Dejte tam nějaký shaping, který zaručí všem pásmo, případně nějakého sosače bude postupně omezovat (tohle má třeba i můj provider, mám zaplacených 30M, ale burst mě pustí klidně i 60-100, začne se to omezovat třeba až po 50MB zpátky na mých 30...) a víc to neřešte. Není nic horšího než internet, který nefunguje tehdy, když ho potřebujete.

Mám vlastní zkušenost, že tyhle úplně zbytečné pravidla lidé ve školství vymýšlí rádi a otravují lidi (takže oficiálně například na kolejích za přespání někoho cizího na svém pokoji mám platit asi 60 kč/noc.. zdůrazňuju, že cena pokoje odpovídá +- tržnímu nájemnému a tak). Buďte jeden z těch, co dělá věci pořádně a tak, aby se daly používat, inspirujte se u komerčních firem. A ideálně se zapojte do programu eduroam :-)

« Odpověď #52 kdy: 24. 04. 2015, 19:01:19 »
Eduroam je problem, to musi byt organizace pripojena pres Cesnet, jestli jsem spravne pochopil podminky. Smysl mi teda zustal utajen.

« Odpověď #53 kdy: 24. 04. 2015, 21:46:52 »
Aby nějaký subjekt mohl poskytovat uživatelům Eduroam, tak nemusí být připojen přes CESNET ani nemusí být členem CESNETu v podstatě každý subjekt může uzavřít dohodu a držitelům Eduroam identit poskytovat konektivitu dle pravidel Eduroamu http://www.eduroam.cz/cs/pripojene_organizace

Celé to funguje na recipročním principu, takže pokud chcete mít přístup k eduroamu, musíte nabízet uživatelům eduroamu služby a samozřejmě musíte mít infrastrukturu radius serverů atd. http://www.eduroam.cz/cs/spravce/pripojovani/uvod

« Odpověď #54 kdy: 24. 04. 2015, 22:04:47 »
Aha, tak to jsem měl asi vlčí mlhu, když jsem před měsícem pročítal web eduroamu. Dal bych ruku do ohně za to, že jsem to tam četl. Tak dík za vyvedení z omylu! :) Ale nějak tam teď nemůžu najít podmínky, které organizace se teda vlastně můžou připojit.

Fantomas

« Odpověď #55 kdy: 24. 04. 2015, 22:06:47 »
Eduroam je dobrý projekt, ale bohužel havaruje na šlendriánu v českém školství.

« Odpověď #56 kdy: 24. 04. 2015, 22:11:32 »
Proč na šlendriánu? To je snad na každé škole, jestli má dost ochotného a schopného ajťáka (a podporu vedení), aby se připojili.

Fantomas

« Odpověď #57 kdy: 24. 04. 2015, 22:27:01 »
Proč na šlendriánu? To je snad na každé škole, jestli má dost ochotného a schopného ajťáka (a podporu vedení), aby se připojili.
Sám sis odpověděl, ochota a spolehlivost se v našem školství moc nenosí. A to se na VŠ točí opravdu velké peníze, ale to mluvím jako bežný uživatel, který přijde, chce se připojit a nic...

« Odpověď #58 kdy: 24. 04. 2015, 22:33:43 »
Moc nerozumím podstatě tvojí připomínky. Hromadné státem řízené akce typu Indoš byly jeden velký průser. Přijde mi mnohem lepší nechat aktivitu na jednotlivých školách a neziskových sdruženích jako je CESNET, CZ.NIC a podobně, než zase promrhat státní miliardy v nějakém megalomanském projektu.

Fantomas

« Odpověď #59 kdy: 24. 04. 2015, 22:52:11 »
Moc nerozumím podstatě tvojí připomínky. Hromadné státem řízené akce typu Indoš byly jeden velký průser. Přijde mi mnohem lepší nechat aktivitu na jednotlivých školách a neziskových sdruženích jako je CESNET, CZ.NIC a podobně, než zase promrhat státní miliardy v nějakém megalomanském projektu.
Podstata je přece v tom, že nakonec to vždy záleží na lidech, v tomto případě v konkrétních připojených školách. A když v těchto školách na to lidi kašlou, tak to bohužel pak také nefunguje. Pokud nejsi jeden z těchto flákačů, pak jsem jedině rád.