Výměna HDD za SSD

Dub

Výměna HDD za SSD
« kdy: 15. 04. 2015, 08:40:49 »
Tak jsem se konečně odhodlal a pořídil si do notebooku SSD disk, ale mám dotaz. Nerad bych instaloval systém znovu, ale nevím jestli to bez nové instalace opravdu půjde. Po výměně bude v notebooku pouze SSD (druhý disk se tam nevejde). Bude stačit, když odstraním swap a původní disk naklonuji do SSD například clonezillou?
« Poslední změna: 15. 04. 2015, 19:13:02 od Petr Krčmář »

pavela

Re:Výměna hdd za ssd
« Odpověď #1 kdy: 15. 04. 2015, 08:54:55 »
Proc to proste nezkusis? Ztratu dat neriskujes, tak si pohrej...

« Odpověď #2 kdy: 15. 04. 2015, 08:58:00 »
Proc odstranovat swap?

Pokud se ti to vejde, tak by to mohlo projit. Nezapomen pak v  "novem" systemu nastavit jine parametry u mountovani v /etc/fstab a pripadne parametry kernelu v bootloaderu, pokud mas trebas sifrovany root.

Dub

« Odpověď #3 kdy: 15. 04. 2015, 09:36:49 »

Ztrátu dat ne, ale pro někoho je i ztráta času důležitá.

Proc odstranovat swap?

Pokud se ti to vejde, tak by to mohlo projit. Nezapomen pak v  "novem" systemu nastavit jine parametry u mountovani v /etc/fstab a pripadne parametry kernelu v bootloaderu, pokud mas trebas sifrovany root.

No někde jsem četl že swap SSD disku škodí, ale třeba jsem si to špatně vyložil... Nicméně minimálně budu zmenšovat oddíl, protože původní disk má 250GB a SSD bude 120GB.

pavela

« Odpověď #4 kdy: 15. 04. 2015, 09:57:49 »

Na rootu bych nepredpokladal, ze instalace SSD bude pro nekoho ztrata casu, spis bych cekal jiste nadseni, ale asi se pletu.

« Odpověď #5 kdy: 15. 04. 2015, 10:02:13 »
No někde jsem četl že swap SSD disku škodí, ale třeba jsem si to špatně vyložil... Nicméně minimálně budu zmenšovat oddíl, protože původní disk má 250GB a SSD bude 120GB.

To zalezi... na tom, co mas za ssd, na tom, kolik swapujes... ale pro "normalni" notebookove pouziti to zas takovy problem neni.

Dub

« Odpověď #6 kdy: 15. 04. 2015, 10:06:34 »

Na rootu bych nepredpokladal, ze instalace SSD bude pro nekoho ztrata casu, spis bych cekal jiste nadseni, ale asi se pletu.
Tak promiň že vyzvídám zkušenosti ostatních, abych se nehrnul do něčeho co nebude funkovat... Ale když má někdo přítelkyni závislou na facebooku a při každý změně v systému slyší pořád dokola "Kdy už to bude? A proč to děláš, vždyť to funkovalo.", tak to nadšení nějak vymizí...

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 15. 04. 2015, 10:09:24 »

Holt co neni v hlave, musi byt v nohach. Kdyz to neumim, tak to holt budu muset zkusit, abych se to naucil.

BTW, pokud ten SSD je mensi, nez puvodni HD, tak bych data spise rsyncoval, nasledne zabootoval z live distra, chrootoval a obnovil GRUB. A asi bych to udelal i v pripade, ze SSD je vetsi. Usetril bych si tim vrasky v pripade, ze Gparted bude trucovat a nebude umet oddil nafouknout, jak by mel.

P.S.: Najdi si nezavislou pritelkyni.

Dub

« Odpověď #8 kdy: 15. 04. 2015, 10:12:45 »

To zalezi... na tom, co mas za ssd, na tom, kolik swapujes... ale pro "normalni" notebookove pouziti to zas takovy problem neni.
No jedná se o netbook se 2GB ram (víc nevezme) a hravě si dokáže swapnout kdejakou ptákovinu... Odebrání swapu se nějak nebojím, kamarád má podobný model taky s SSD bez swapu a šlape jak hodinky. Jen hibernace nefunkuje, ale to není takový problém, tu stejně spíš nepoužívám.

nobody

« Odpověď #9 kdy: 15. 04. 2015, 11:14:30 »
ma kamarad taky 2GB ?
ono pokud ti system pri tvem pouzivani swapuje, tak asi swap nebo vic ram proste potrebujes :)
dalsi vec je pokud swapuje i kdyz ma porad dost volne ram, pak staci nastavit Swappiness na 1

clonezilla neumi klonovat vetsi na mensi, takze budes musit zvolit jinej zpusob, treba zmensit partisny na HDD, klonovat je pak clonezillou ale ne jako celej disk, ale jako jednotlive partisny... no a nebo jak psal JardaP pouzit rsync+livecd&chroot

tak jako tak, na SSD pak pridat noatime pro vsechny polozky /etc/fstab (krome swapu) - zamezi to neustalemu zapisovani data posledniho pristupu vsem souborum ktere system/ty ctes...
taky stejne pridat discard, nebo fstrim do cronu (pokud util-linux tveho distra to uz nema) - jde o pouziti funkce trim, ktera uvolnuje smazane bunky (discard hned, fstrim pri rucnim pouziti a/nebo pri nacasovanem cronu)

cat

« Odpověď #10 kdy: 15. 04. 2015, 12:08:26 »
Tak promiň že vyzvídám zkušenosti ostatních, abych se nehrnul do něčeho co nebude funkovat... Ale když má někdo přítelkyni závislou na facebooku a při každý změně v systému slyší pořád dokola "Kdy už to bude? A proč to děláš, vždyť to funkovalo.", tak to nadšení nějak vymizí...

Tak vymenit pritelkyni - se zavislakama jsou stejne jenom starosti...

Jinak "funKovat" budu povazovat za preklep, i kdyz uz je to tady min 2x ... ;-)

Dzavy

« Odpověď #11 kdy: 15. 04. 2015, 12:11:50 »
Nevim jestli uz Clonezilla umi zmenseni partition?

Jinak treba Intel dava k SSD nejakou orezanou verzi Acronisu, ktera funguje jenom s tim Intelim SSD. Ale na tohle funguje perfektne.

Dub

« Odpověď #12 kdy: 15. 04. 2015, 12:35:20 »

Tak vymenit pritelkyni - se zavislakama jsou stejne jenom starosti...

Jinak "funKovat" budu povazovat za preklep, i kdyz uz je to tady min 2x ... ;-)
Sám jsem svým způsobem závislák... :-D proste já jí nic nevyčítám jen jí rozčiluje když se do něčeho vrtám ať už je to cokoli, protože ona tomu nerozumí a má strach, že to zničím :-D

Hmm snažím se nechyboval, ale hold někde se občas ta dyslexie projeví... Hold vždycky se nějaký ten grammar nazi najde aby mě upozornil, že na internet prostě nemám psát nic :-D Jinými slovy omlouvám se za chybku a děkuji za upozornění :-)

ma kamarad taky 2GB ?
ono pokud ti system pri tvem pouzivani swapuje, tak asi swap nebo vic ram proste potrebujes :)
dalsi vec je pokud swapuje i kdyz ma porad dost volne ram, pak staci nastavit Swappiness na 1

clonezilla neumi klonovat vetsi na mensi, takze budes musit zvolit jinej zpusob, treba zmensit partisny na HDD, klonovat je pak clonezillou ale ne jako celej disk, ale jako jednotlive partisny... no a nebo jak psal JardaP pouzit rsync+livecd&chroot

tak jako tak, na SSD pak pridat noatime pro vsechny polozky /etc/fstab (krome swapu) - zamezi to neustalemu zapisovani data posledniho pristupu vsem souborum ktere system/ty ctes...
taky stejne pridat discard, nebo fstrim do cronu (pokud util-linux tveho distra to uz nema) - jde o pouziti funkce trim, ktera uvolnuje smazane bunky (discard hned, fstrim pri rucnim pouziti a/nebo pri nacasovanem cronu)

Také má 2GB RAM. Oba máme 32bit atoma v eee PC. A když tak čtu ten tvůj příspěvek tak nevím jestli se na SSD nevykašlat :-D připadá mi to složitější než když jsem položil dotaz (Ano s SSD budu pracovat prvně a ano jediné co o něm vím je, že příliš zápisů ho ničí).

Dzavy

« Odpověď #13 kdy: 15. 04. 2015, 13:12:10 »
Jestli chces to EeePC seriozne pouzivat, tak si tam dej Windows 7. Zkousel jsem na nem hafo distribuci a nic nefungovalo tak dobre. Mam tam taky 2GB RAM a SSD a je z toho uplne novej stroj...

Dub

« Odpověď #14 kdy: 15. 04. 2015, 13:32:58 »
Jestli chces to EeePC seriozne pouzivat, tak si tam dej Windows 7. Zkousel jsem na nem hafo distribuci a nic nefungovalo tak dobre. Mam tam taky 2GB RAM a SSD a je z toho uplne novej stroj...
1) je koupenej bez OS
2)moje poslední widle byli windows 2000 a nehodlám na tom nic měnit...

Na tom mým frčí xubuntu obstojně neseká se a pokud zrovna nechci pustit chromium, tak běží svižně. Očekávám že s ssd pojede i to chromium obstojně...