Tiez sa priklanam k nVidii, momentalne mam jednu starsiu Radeon X1900 a s ovladacmi som sa dost natrapil. Aktualne propertiarne fglrx mi grafiku nenasli, pricom starsie vyzaduju starsie , v mojom pripade mnou kompilovane jadro (a snim mnohe balicky vratane udev, mal som problemy s headermi, preto som jadro radsej kompiloval, stare 2.6.26.
a starsi xorg, asi 7.3. Takze som sa musel uspokojit so starsim debian lenny, len urcite programy, kt. nevyzadovali mnoho aktualnych balickov som upgradoval na aktual. verziu (napr. mplayer). Starsie fglrx uz grafiku nasli, ale fungoval len indirect rendering s Mesa DRI. Modul fglrx pre kernel (inst. balik fglrx-dkms asi) system nedokazal kompilovat, pricom som sa ani pricinu nedozvedel
Ciastocne som postupoval podla tohto navodu
http://www.debianadmin.com/how-to-install-ati-fglrx-driver-in-debian.html, starsie fglrx sa mi nakoniec podarilo nainst. (okrem DKMS), ten som "rucne" kompiloval a modul prekopiroval do /lib/modules... podla navodu na kt. som dal link. S aktualnym systemom a open source drivermi som zas mal problemy s flashmi a zvukom.
Pri nvidii som mohol mat vsetko aktualne a bez problemov sla aj starsia grafika (a celkovo jednoduchsia, menej problemova instalacia).