Licence Microsoft Windows 7/8 pro provoz VDI

maxlink

Licence Microsoft Windows 7/8 pro provoz VDI
« kdy: 03. 04. 2015, 16:08:17 »
Ahoj, poraďte prosím někdo, prohrabuji se microsoft webem, ale pořád v tom nemám jasno.

Chtěl bych info, zda-li či za jakých podmínek je možné provozovat školní učebnu/školící středisko, jde o 20x tenkých klientů a jeden server 16jádro, 48GB ram, Proxmox s KVM.

Chtěk bych v poolu mít připravených 20x VM (desktopů, nejlépe Win7), aktuálně nemám žadné licence, OEM použít nelze a krabice kvůli tomu mi přijde divoké kupovat.

Jak se tohle řeší?
Díky za nakopnutí. Max

m

Re:Licence Microsoft Windows 7/8 pro provoz VDI
« Odpověď #1 kdy: 03. 04. 2015, 16:21:20 »
Windows VDA alebo Windows Upgrade + SA (OLP napr.) alebo mozes pouzit Windows Server Datacenter pri ktorom mozes mat neobmedzene VM na jednom 2CPU serveri.

Vyhodou VDA alebo Upgrade + SA je, ze tato licencia sa vztahuje aj na tenkeho klienta, takze vramci jednej licencie moze byt windowsovy virtualny desktop aj tenky klient.

« Odpověď #2 kdy: 03. 04. 2015, 23:12:00 »
Jen ze zvědavosti a pro mojí inspiraci. 20 Windows klientů na KVM bude poměrně velká disková zátěž. Jak plánuješ postavit diskové pole?

Bot

« Odpověď #3 kdy: 04. 04. 2015, 00:05:37 »
Windows VDA alebo Windows Upgrade + SA (OLP napr.) alebo mozes pouzit Windows Server Datacenter pri ktorom mozes mat neobmedzene VM na jednom 2CPU serveri.

Vyhodou VDA alebo Upgrade + SA je, ze tato licencia sa vztahuje aj na tenkeho klienta, takze vramci jednej licencie moze byt windowsovy virtualny desktop aj tenky klient.
Tohle je sice pravda, ale nevztahuje se to na prenos VDI na jine zarizeni, na to je potreba Extended Roaming Rights, ktere dovoli uzivatelum pristupovat na VDI, treba z tabletu i bez SA/VDA licence, pokud ji ma jejich hlavni desktop v kancelari. Je v tom chytak, ze se to nevztahuje na ostatni zarizeni ve stejne kancelari, takze uzivatel muze mit VDI doma na tabletu, ale uz s tim tabletem nesmi byt bez licence v kancelari. Microsoft si uvedomuje tuhle nevhodnou politiku a posledni zpravu mam, ze pripravuji rozumejsi licence primo pro VDI, ale nevim jak pokrocili.

Mimochodem Office je myslim per device, aby ses pak nedivil.

Mohl bys napsat proc jste se rozhodli pro tohle reseni v ucebne? Nejsou fyzicke desktopy levnejsi?

maxlink

« Odpověď #4 kdy: 04. 04. 2015, 19:10:57 »
Ahoj, ssd + zfs kvuli snapshotum.

Jen ze zvědavosti a pro mojí inspiraci. 20 Windows klientů na KVM bude poměrně velká disková zátěž. Jak plánuješ postavit diskové pole?

maxlink

« Odpověď #5 kdy: 04. 04. 2015, 20:14:51 »

Tohle je sice pravda, ale nevztahuje se to na prenos VDI na jine zarizeni, na to je potreba Extended Roaming Rights, ktere dovoli uzivatelum pristupovat na VDI, treba z tabletu i bez SA/VDA licence, pokud ji ma jejich hlavni desktop v kancelari. Je v tom chytak, ze se to nevztahuje na ostatni zarizeni ve stejne kancelari, takze uzivatel muze mit VDI doma na tabletu, ale uz s tim tabletem nesmi byt bez licence v kancelari. Microsoft si uvedomuje tuhle nevhodnou politiku a posledni zpravu mam, ze pripravuji rozumejsi licence primo pro VDI, ale nevim jak pokrocili.

Mimochodem Office je myslim per device, aby ses pak nedivil.

Mohl bys napsat proc jste se rozhodli pro tohle reseni v ucebne? Nejsou fyzicke desktopy levnejsi?

Děkuji za info, office používáme libreoffice, pak zde jsou školení na používání internetu (firefox), tvorba www, základní úprava fotek apod. vesměs jednoduché věci.

Proč jsme se rozhodli, ještě to není plně odkleplé, ale kromě pořizovací ceny HW (20x 2500,- tenký klient vs 20x 6500,- ze desktop), neuvádím cenu serveru, switche apod, tak šlo o provozní cenu, což nám vycházelo o téměr 20k úspora za rok.

Lol Phirae

« Odpověď #6 kdy: 04. 04. 2015, 20:53:19 »
uzivatel muze mit VDI doma na tabletu, ale uz s tim tabletem nesmi byt bez licence v kancelari.

Tak takovýhle kokotiny bych určitě řešil...

m

« Odpověď #7 kdy: 05. 04. 2015, 03:05:15 »
uzivatel muze mit VDI doma na tabletu, ale uz s tim tabletem nesmi byt bez licence v kancelari.

Tak takovýhle kokotiny bych určitě řešil...

Ono to v skutocnosti neriesi ani MS vo vela pripadoch, pretoze ti ich lokalni pracovnici sa v tom paradoxne casto nevyznaju. Takze ak to je zalicencovane +- dobre, tak vas nikto otravovat nebude.

D.J.Bobo

« Odpověď #8 kdy: 05. 04. 2015, 08:35:32 »

Proč jsme se rozhodli, ještě to není plně odkleplé, ale kromě pořizovací ceny HW (20x 2500,- tenký klient vs 20x 6500,- ze desktop), neuvádím cenu serveru, switche apod, tak šlo o provozní cenu, což nám vycházelo o téměr 20k úspora za rok.

Nesouhlasím, OEM na PC je levnější. To licencování s SA tě vyjde daleko dráž, než 6000 za licenci (jen licence) + 2.500 za HW klienta (a ten musí mít licenci pro zavedení OS, u MS zase OEM Embedded obvykle).
Terminály vyjdou podstatně dráž.

Řešil jsem to taky na učebnách, nakonec jsem zvolil HW a Acronics jako Backup/Restore (protože tam v rámci školení sepc. SW lektoři doinstalovávají další podůrný SW a po čase je to tak zas...é, že je lepší to přemlasknout ze zálohy.

Doporučuji netaktizovat a pořídit 20x Repas s Windows 7 Pro (tam se dostaneš i na 4000,-/ks).

« Odpověď #9 kdy: 05. 04. 2015, 09:23:08 »
Já osobně mám s virtualizací Windows7 a levnýma klientama velmi rozporuplné zkušenosti. Ono rdp neni zrovna vhodné na grafiku a zvuk což je ve školní učebně vcelku zásadí věc. Osovně bych si to netroufl. Vzal bych repasy se 7pro za 4k z importpc a hotovo.

Docela by mě fakt zajímal ten hw serveru a hlavně to diskové pole. A pak by mě zajímalo jak bude š řešit nějaká omezení??

Ony existují specielní sw pro počítačové učebny které zajistí rozkopírování windows po stanicích. Před léty jsem dělal učebny a tenkrát se to řešilo jako klient server v ad a klienty jsem omezoval pomocí gp. Pak jsem potkal člověka co na to měl sw a on říkal, že oni maji naprosto opačnou filozofii a děti nechaji dělat cokoliv se jim zlíbí s tim, že jednou za čas dá do počítačů diskety, pustí je a ráno je učebna jak nová obnovená z image.

j

« Odpověď #10 kdy: 05. 04. 2015, 11:27:14 »
Já osobně mám s virtualizací Windows7 a levnýma klientama velmi rozporuplné zkušenosti. Ono rdp neni zrovna vhodné na grafiku a zvuk což je ve školní učebně vcelku zásadí věc. Osovně bych si to netroufl. Vzal bych repasy se 7pro za 4k z importpc a hotovo.

Browseni 100% zabije zcela libovolnej HW, budou mit v ty skole zakazanej web? Jinak porovnani tenky klient vs desktop (dle nabidek ktere jsem videl).

Tenky klient neumi nic (ani ten web to prakticky nezvladne), cena HW cca 3k + cena licenci dalsich 7k (licence na TS, v tomto pripade se neresila virtualizace + licence na nejaky soft pro toho klienta). Virtualni terminalserver na 2x4 jadrech slozi dva uzivatele (zatizeni CPU 90+%) browsanim po webu (bez videa, ale samo stranky na kterych je flash, ruzne animace ...).

Desktop (bez monitoru) cca 10k, vcetne OEM widli. Netreba nijak zvlast vykonne zelezo, web zvladne kazdej.

Porovnani spotreby - cca 40W tenky klient (bez monitoru) vs cca 60-70W desktop. Fakt nevim jestli to za ty problemy stoji.

maxlink

« Odpověď #11 kdy: 05. 04. 2015, 13:56:31 »

Docela by mě fakt zajímal ten hw serveru a hlavně to diskové pole. A pak by mě zajímalo jak bude š řešit nějaká omezení??

Ony existují specielní sw pro počítačové učebny které zajistí rozkopírování windows po stanicích. Před léty jsem dělal učebny a tenkrát se to řešilo jako klient server v ad a klienty jsem omezoval pomocí gp. Pak jsem potkal člověka co na to měl sw a on říkal, že oni maji naprosto opačnou filozofii a děti nechaji dělat cokoliv se jim zlíbí s tim, že jednou za čas dá do počítačů diskety, pustí je a ráno je učebna jak nová obnovená z image.

Děkuji za info, dříve jsem řešil některé učebny clonezillou, tak abych měl řekněmě od září čisté stroje, podobnou filozofii chci mít i zde s tím, že si připravím "čisté" image VM, tak abych je mohl např. připravit ráno před školením nebo dle potřeby, prostě kdykoliv.

Jak jsem psal, je to takový pilotní projekt, používám na zkušením serveru Proxmox a SPICE protokol (na proxmox serveru se nastaví jako grafická karta SPICE, do VM se doinstaluje doplněk, ovladače), https://pve.proxmox.com/wiki/SPICE.

Trochu mám strach jak zde píšete, že to nebude výkonově stíhat server, zatím mám 5x tenkého klienta, snažili jsme se to vytěžovat nájednout a němel jsem pocit zpomalení, s 20x klienty to může být jinak to je pravda, proto chci to ostrého provozu 16 jader, 48gb ram a SSD disky jako L2 disková cache, to se chová jako takový malý zázrak, snad nepřeháním, server připojím 2x 1GB NIC do switche LACP.

Max.

ygelit

« Odpověď #12 kdy: 05. 04. 2015, 19:00:14 »
Ja bych to cele resil dost jinak (krome toho, ze zatim z niceho nevyplynulo, ze frontendem musi byt zrovna windows :) ) Postavil bych to cele na beznych repasovanych dvoujadrech vcetne serveru, pokud neni treba 24x7 (coz bych resil tim nejlevnejsim serverym zelezem, co lze koupit) coz tady nevidim, a zadne podelane rdp, citrix nebo cokoli podobneho.  Vykon cpu uz dost dlouho nijak dramaticky neroste, takze se uz dlouho ridim zasadou, ze hw musi byt volne zamenitelny (pokud tedy tam nejsou nejake specialni pozadavky, ktere tady nevidim) Budou ty lidi nejak fatalne zatezovat server (v pripade plnohodnotnych klientskych pc) ? Zatim se nezda. Tak na co tezky server? Vyplaci se mi to ve velke uspore casu pri havariich apod.

« Odpověď #13 kdy: 05. 04. 2015, 19:17:58 »
Je pravda že když nebudou virtuální počítače tak se na serveru nechá hodně ušetřit ... .

black3r

« Odpověď #14 kdy: 05. 04. 2015, 19:36:53 »
pokial chces windows-y a VM iba kvoli snapshot-om da sa to robit aj mimo virtualneho stroja, napr. pomocou comodo timemachine.. pouzivaju to napr. v nitre na UKF