Já osobně mám s virtualizací Windows7 a levnýma klientama velmi rozporuplné zkušenosti. Ono rdp neni zrovna vhodné na grafiku a zvuk což je ve školní učebně vcelku zásadí věc. Osovně bych si to netroufl. Vzal bych repasy se 7pro za 4k z importpc a hotovo.
Docela by mě fakt zajímal ten hw serveru a hlavně to diskové pole. A pak by mě zajímalo jak bude š řešit nějaká omezení??
Ony existují specielní sw pro počítačové učebny které zajistí rozkopírování windows po stanicích. Před léty jsem dělal učebny a tenkrát se to řešilo jako klient server v ad a klienty jsem omezoval pomocí gp. Pak jsem potkal člověka co na to měl sw a on říkal, že oni maji naprosto opačnou filozofii a děti nechaji dělat cokoliv se jim zlíbí s tim, že jednou za čas dá do počítačů diskety, pustí je a ráno je učebna jak nová obnovená z image.
Děkuji za info, dříve jsem řešil některé učebny clonezillou, tak abych měl řekněmě od září čisté stroje, podobnou filozofii chci mít i zde s tím, že si připravím "čisté" image VM, tak abych je mohl např. připravit ráno před školením nebo dle potřeby, prostě kdykoliv.
Jak jsem psal, je to takový pilotní projekt, používám na zkušením serveru Proxmox a SPICE protokol (na proxmox serveru se nastaví jako grafická karta SPICE, do VM se doinstaluje doplněk, ovladače),
https://pve.proxmox.com/wiki/SPICE.
Trochu mám strach jak zde píšete, že to nebude výkonově stíhat server, zatím mám 5x tenkého klienta, snažili jsme se to vytěžovat nájednout a němel jsem pocit zpomalení, s 20x klienty to může být jinak to je pravda, proto chci to ostrého provozu 16 jader, 48gb ram a SSD disky jako L2 disková cache, to se chová jako takový malý zázrak, snad nepřeháním, server připojím 2x 1GB NIC do switche LACP.
Max.