Bože to sou zase kecy… S placením daní je to koukám jako s pirátstvím… že až ostatní budou poctiví a nebudou vydělávat moc a bude to aboslutně jednoduchý, tak možná zvážím jestli bych eventuelně teoreticky někdy v budoucnu nezačal taky platiti.
Nevím jak na Slovensku, ale tady v Česku placení daní OSVČ snad už jednoduššsí být nemůže. Účetní nejsem, vyplňuju si to sám, použiju paušál, mám to za 2-3 hodiny hotový pomocí oficielních formulářů -stažených z webu. Udělám si výlet do přislušného města (mohl bych poslat poštou, je to moje osobní volba že to dělám osobně) - daňový formulář dám na podatelnu FÚ, v klientském centru sociálky jsem u okénka během 20 minut a za dalších 10 to mám zkontrolováno a potvrzeno, dtto. na zdravotní pojišťovně, projdu se po městě, zajdu na oběd, na výstavu, do kavárny na kafe a doma po návratu nastavim platby na příští rok a dalších 11 měsíců a 20 dní na to nemusím myslet. A při dnešních paušálech je daňová úroveň dost snesitelná, celková zátěž daní a povinných odvodů je pro mně kolem 15%.
DPH by byl trochu opruz, to uznávám, ale vzhledem k tomu že většinou fakturuju dodávky software do USA (kterýžto obrat se do obratu pro přihlášení k DPH nepočítá) tak i při dost slušným obratu se k němu zatím hlásti nemusím.
K původnímu dotazu: zkousni to, hraj fér a nestěžuj si. Je to prostě součást toho co děláš, a dospělí lidé ví že kromě príma věcí existujou i opruzy (bez kterých by některý ty príma věci nebyly). Ono se to i vyplatí - vyjde to mentálně laciněji než se strachovat jestli sena to přijde a kupit lež a výmluvu jednu na druhou - nakonec to stojí vic času úsilí i peněz než se k tomu postavit čelem a mít čistou hlavu - místo toho dělat věci co tě baví.