Licence distribuce Linux Red Hat Enterprise

Náhodný kolemjdoucí

Licence distribuce Linux Red Hat Enterprise
« kdy: 23. 10. 2010, 14:44:43 »
Zdravím vás všechny,
mám jednu takovou otázku, která ze už možná párkrát  zazněla. Nicméně jsem kůže lína a vyhledávat se mi to nechtělo abych se přiznal tak se raději zeptám vás :)

Má otázka se zaměřuje ohledně Linuxové distribuce Red Hat Enterprise. Chtěl bych se tedy zeptat jestli mohu využít RHE ve školství bez toho aniž bych si kupoval licenci mám za to že licence je vlastně placená technická podpora a Red Hat Network. Ale pokud bych byl schopen si všechny věci vyřešit sám mohu tedy využít RHEL bez toho aniž bych platil za licenci ?

Vzhledem k tomu že linux je opensource a pod GNU GPL je tohle pro mne trochu matoucí zda mohu využít RHE a nebo se mám poohlídnout po CentOS případně Fedoře či Debianu nebo SuSe atd... Ty bych zvolil jako alternativní řešení.

Jde mi o to spíše nasadit Red Hat distribuci, mám k tomu osobní důvody, ale platit se mi za podporu a Red Hat network nechce když si všechno většinou řeším sám :)

Díky za vaše odpovědi, toto dilema už řeším delší dobu a respektive už si nevím rady :-)
« Poslední změna: 23. 10. 2010, 14:57:36 od Petr Krčmář »

Re: Licence distribuce Linux Red Hat Enterprise
« Odpověď #1 kdy: 23. 10. 2010, 14:56:55 »
Přístup "mě se nechce, ale vám se bude chtít mi odpovědět" rozhodně není hezký a někdo by jej mohl považovat za dost velkou drzost.

RHEL je samozřejmě sestaven ze svobodných aplikací (většinou) a tak je možné jej šířit. Red Hat má ale ochranné známky na název, logo, grafiku a podobně. Tady je pak problém s distribucí RHEL jako celku, protože právě obsahuje tyhle chráněné věci. Řeší to zmíněný CentOS, což je plnohodnotný RHEL bez podpory, grafiky, názvu Red Hat a podobně. Jinak je ale CentOS vlastně stoprocentní RHEL.

Čili: pokud chceš platit podporu, pak originální RHEL, pokud nechceš platit podporu, pak sáhni po CentOS.

Re: Licence distribuce Linux Red Hat Enterprise
« Odpověď #2 kdy: 05. 11. 2010, 13:33:51 »
Je to tak, že po registraci na stránkách RedHatu lze stáhnout v binární podobě třicetidenní evaluation verzi. Po vypršení těch třiceti dní, by se asi měla odinstalovat (ale nejsem si jistý, neznám obsah licenčního ujednání). Protože RedHat vyvíjí své distribuce na bázi opensource software, lze na jejich FTP serveru stáhnout zdrojové kódy, a tyto si překompilovat do nějakého použitelného tvaru, přičemž toto není jednoduchá věc, a tak toto udělali jiní - projekt CentOS.

Takže doporučuji stáhnout CentOS, vyzkoušet si ho a popřípadě až poté, co zjistíš, že by se ti hodila podpora RedHatu tak si můžeš zakoupit RHEL.