To je zcestné srovnání. Asi jako přemýšlet za kolik mám prodávat polévku ve své restauraci, když v supermarketu stojí pytlík se 4 porcemi 25 Kč.
Ano na freelancer jsou úžasně levné nabídky kvalifikovaných lidí. Kdo chce a může zadávat práci takto, tak to dělá.
Pokud někdo nechce/nemůže zadávat práci tímto způsobem a chce někoho najmout, aby mu seděl v USA v kanceláři (nebo do té kanceláře aspoň občas docházel z homeoffice), tak bude platit více. Více, než kolik by za člověka srovnatelných kvalit zaplatil přes freelancer.
Tady bohužel nebylo jasně řečeno (nebo jsem to přehlédl) jestli se jedná o práci z domova (Evropy), nebo jestli se tam má přestěhovat. Psal "startup z USA" a ne "startup v USA". Už z toho vyvozuji (a myslím, že ve slovenštině to tak je taky), že bude dělat z ČR (nebo SR, nebo kde se právě nachází).
Samozřejmě, že v případě přestěhování by musela být částka vyšší, ale selským rozumem (možná špatným) předpokládám, že se nebudou shánět po člověku s 3 rokama praxe aby mu zařizovali pracovní povolení. Řešil jsem něco podobného do Kanady (možná je USA něco jiného) a i když to mělo být v rámci firmy, tak by se to muselo dělat obezličkou (nejdříve jakoby práce v ČR, pak relokace do Kanady). Z toho vyvozuji, že o programátory s 3 roky praxe se tam zrovna neperou.
Kolik se ve kterém koutě USA platí java kodérům, to netuším.
Jenom vím, že je hloupost:
1) odvozovat to z freelancer
2) počítat životní náklady a podle toho to odvozovat
3 stresovat se, že jsi hloupý, protože neznáš svou cenu
4) ptát se na fóru rootu (to se zdá být univerzálně špatné, nejenom u této otázky)
Ad 1) Pokud se jedná o relokaci do sídla zaměstnavatele, tak samozřejmě
Ad 2) Spíš si zjistit co je tak obvyklé v dané oblasti, aby člověk buď nepodstřelil nebo nepřestřelil. Obojí je špatně.
Ad 3) Jasný... Nikdo po něm asi nemůže chtít aby ve 22-23 (kolik mu tak může být s 3 roky praxe?) aby měl všechno v hlavě srovnaný. Ale každý jsme jiný. Mě se to začalo rovnat až kolem 30.
Ad 4) Souhlas bez dalších připomínek.
Nicméně je dobrá věc, se zeptat. Protože každá práce má v nějakém místě a čase svou obvyklou cenu.
Kdo se zeptá je blbej jen jednou aneb líná huba holé neštěstí. Jen by se místo otázky "Kolik si mám říct?" měl ptát "Jak zjistím (určím, odhadnu) svoji cenu na tomto projektu?" Na rozdíl od té první otázky tu druhou může použít i v dalším projektu. V první případě chce rybu v druhém se učit rybařit.
Bobous: +1