Ventilátor do homemade „racku“

Pavel H.

Ventilátor do homemade „racku“
« kdy: 19. 03. 2015, 09:32:59 »
Ahoj,

mám doma homemade rack (prostě plechová uzavřená skříň), ve které mám server. Trochu se mi to tam hřeje a proto potřebuji nějaký ventilátor, kterým to uchladím. Není to profi rack, je to prostě bedna, takže žádnéí úchyty ani díry tam nejsou a kritéria jsou jednoduchá

1. cena
2. spotřeba
3. aby to nebylo úplně hlučné.

Spínat to budu termostatem, který jsem doma vyšetřil (vidíte, že cena je důležité kritérium :-)), mám tam zásuvku 230 V, k jinému napětí by byl třeba i zdroj.

Poraďte, jak byste to řešili vy (pokud to nebude řešení typu "vyhoď to a kup pořádný rack s klimatizací" :-))

Díky
« Poslední změna: 19. 03. 2015, 10:09:28 od Petr Krčmář »

jh

Re:Ventilátor do homemade "racku"
« Odpověď #1 kdy: 19. 03. 2015, 09:50:55 »

Unknown

« Odpověď #2 kdy: 19. 03. 2015, 09:56:14 »
Zalezi jak moc se to hreje. Netacilo by do ni na bocich vespod a nahore vyvrtat par der aby vzduch mohl samovolne proudit?

Vyhody: Levne, nulovy hluk, nulova spotreba
Nevyhody: Mensi kapacita odvodu tepla, proudenim vzduchu muzou dovnitr putovat necistoty, dirami muze ven putovat pripadny hluk z bedny

Pavel H.

Re:Ventilátor do homemade „racku“
« Odpověď #3 kdy: 19. 03. 2015, 11:33:26 »
Hluk z bedny až tak nevadí, je to v garáži, ale obávám se, že pasivně se to moc neuchladí. Všechny ventilátory, které jsem viděl, ale berou min 15 W, což mi přijde docela dost (ten server vevnitř má 40 W). Když si představím, že ten ventilátor pojede půlku léta (už teď si to vevnitř topí na 30 stupňů a to je venku 10)...

tdvorak

« Odpověď #4 kdy: 19. 03. 2015, 11:39:18 »
Použil bych jednoduše něco jako

http://www.eo.cz/AC0631017-linkbasic-rack-19-10-ventilator.html
Já bych se bál, že to bude hučet jako letadlo. Navíc napájet takovou věc z 230, k tomu mít připojenej extra termostat...

Co vzít klasickej 120mm větrák do počítačový skříně, připojit ho na 5V z USB a nechat běžet pořád? Případně přímo vyvést standardní konektor pro ventilátor ze skříně ven, server by si tak sám mohl i regulovat otáčky v závislosti na své teplotě.

Obojí má tu výhodu, že se samo spíná se serverem a nepotřebuje žádné další napájení.

ondro

« Odpověď #5 kdy: 19. 03. 2015, 11:43:16 »
Tak si potom kup klasicky ventilator do PC((velkost, otacky podla potreby)). Zapoj ho do zakladnej dosky a pripevni ho na rack. Regulovat ho vies bud cez zakladnu dosku(ak ma taku moznost) alebo cez externy regulator.
Je to najlacnejsie a najjednoduchsie riesenie.

tdvorak

« Odpověď #6 kdy: 19. 03. 2015, 12:10:35 »
Hluk z bedny až tak nevadí, je to v garáži, ale obávám se, že pasivně se to moc neuchladí. Všechny ventilátory, které jsem viděl, ale berou min 15 W, což mi přijde docela dost (ten server vevnitř má 40 W). Když si představím, že ten ventilátor pojede půlku léta (už teď si to vevnitř topí na 30 stupňů a to je venku 10)...

Pokud server bere jen 40W, tak mi přijde zvláštní, že by bylo nutné jej nějak extrémně chladit. Možná by opravdu stačilo v té skříni umožnit horkýmu vzduchu odcházet horem a pořešit tak proudění vzduchu.

Jakých teplot ten server dosahuje maximálně? Je opravdu nutné jej chladit nějak víc, nebo je to spíš pro jistotu? Když je mimo ten "rack", tak jsou teploty ok?

Pavel H.

« Odpověď #7 kdy: 19. 03. 2015, 12:53:04 »
Loni v létě byla teplota v tom racku okolo 40 stupňů. Ale to je teplota, kterou ventilátor vyfoukne z toho serveru ven. Bohužel nemám možnost nějak zjistit teplotu na procesoru a disku (ESXi + levná deska)

tdvorak

« Odpověď #8 kdy: 19. 03. 2015, 13:12:35 »
Loni v létě byla teplota v tom racku okolo 40 stupňů. Ale to je teplota, kterou ventilátor vyfoukne z toho serveru ven. Bohužel nemám možnost nějak zjistit teplotu na procesoru a disku (ESXi + levná deska)

A je nějaký důvod, proč to vlastně řešíš? Přehřívá se server, odchází disky, zlobí něco?

Pavel H.

« Odpověď #9 kdy: 19. 03. 2015, 13:34:07 »
Prevence. JSou to desktopové komponenty, je to hračka a nerad bych, aby něco odešlo dřív, než je nutné. Přijde mi, že 40 stupňů už je docela dost, vevnitř bude určitě mnohem víc

tdvorak

« Odpověď #10 kdy: 19. 03. 2015, 13:58:02 »
Prevence. JSou to desktopové komponenty, je to hračka a nerad bych, aby něco odešlo dřív, než je nutné. Přijde mi, že 40 stupňů už je docela dost, vevnitř bude určitě mnohem víc

OK, osobně bych tedy nejspíš vyvedl napájení z počítače ven a připojil na něj klasický počítačový větrák, třeba takový. Pokud má deska výstup na ventilátor i regulací otáček, tím lépe. Jinak dotlačit ven klasické napájení z ATX zdroje nebo ho třeba vytahnout z USB kabelu. Aby větrák neběžel stále na plný výkon, dá se obvykle zapojit i na 7 nebo 5V, pokud bude dostačovat průtok vzduchu. Jen to chce ověřit, že se rozeběhne.

Raději bych instaloval větrák na výdechu nahoře v "racku", studený vzduch z venku si to nasaje samo.

source

« Odpověď #11 kdy: 19. 03. 2015, 14:16:38 »
A co takhle ho vyndat ven z bedny na volno? Já mám server přišroubovaný k prknu na polici. pokud se bojíš poškození, tak kolem něj natáhni tahokov (takové plechové síto). Termostat atd. bych raději vůbec neřešil. To nejjednodušší řešení bývá to správné.