Poraďte strategii při výběru notebooku

smartass

Re:Poraďte strategii při výběru notebooku
« Odpověď #15 kdy: 10. 03. 2015, 16:07:57 »
@gbfdbfd: To bych byl ochotný udělat, pokud by byla možnost, jak ty Windows nahrát na DVD a pak zformátovat disk. Pokud vím, dřív bylo možné vytvořit recovery DVD pro takové případy, ale jde to ještě dnes s těmi OEM licencemi vázanými na desku?
@to_je_jedno: jak spolehlivá je ta HDMI redukce? Čím dál častěji se setkávám s HDMI-only projektory, takže je to pro mě docela zásadní.

ace rimmer

« Odpověď #16 kdy: 10. 03. 2015, 17:05:01 »
Já bejt tebou bych to vzal s windows i když ho nepotřebuješ. Důvod? Teď to bude jen o málo dražší, ale až ho budeš za pár let prodávat tak notebook bez systému téměř nikdo nechce a paradoxně u starého bude mít ta licence vyšší hodnotu než u nového.

Dost pochybuju ze starej notebook proda kvuli licenci na vidle o 2500 draz...

Jinak zdejsi "pragmatici" me za to ukamenujou, ale ja bych pc s vidlema uz z principu nevzal...

smartass

« Odpověď #17 kdy: 10. 03. 2015, 17:41:57 »
Ačkoli nejsem úplný pragmatik, důležitější než ta licence je pro mě to, aby na tom Linux běhal. Na druhou stranu bych rád bez Win, když to půjde.
Taky pokukuji po repasovaných Dell Latitude/Precision, protože mají HDMI. Nějaké zkušenosti?

« Odpověď #18 kdy: 10. 03. 2015, 17:43:46 »
Já bejt tebou bych to vzal s windows i když ho nepotřebuješ. Důvod? Teď to bude jen o málo dražší, ale až ho budeš za pár let prodávat tak notebook bez systému téměř nikdo nechce a paradoxně u starého bude mít ta licence vyšší hodnotu než u nového.

Dost pochybuju ze starej notebook proda kvuli licenci na vidle o 2500 draz...

Jinak zdejsi "pragmatici" me za to ukamenujou, ale ja bych pc s vidlema uz z principu nevzal...
já zase dost pochybuji, že stejný notebook s os a bez bude s rozdílem 2500. A také pochybuji, že se ti podaří dostat 2500 za vrácenou nepoužitou oem licenci a po odečtení času s jejim navrácením to bude prodělek. To je prostě stejný fakt, jako že starší notebook bez os je téměř neprodejný. Jistě, můžeš tam šoupnout linux, ale kolik lidí ho používá? Asi dva ze sta.

« Odpověď #19 kdy: 10. 03. 2015, 17:48:32 »
Ačkoli nejsem úplný pragmatik, důležitější než ta licence je pro mě to, aby na tom Linux běhal.
Vždy to nějak běží, ale já instaloval linux několikrát a vždy končil tím, že něco zásadního nešlo. Jednous pecielní tlačítka, jednou regulace jasu lcd, u jednoho nešla zapnout sítovka, u dalšího regulovat jas a pak na dalším kousku nefungovalo jak se to jmenuje no ventilátor na cpu šel pořád na plno. Docela by mě zajímalo co vybereš.

ace rimmer

« Odpověď #20 kdy: 10. 03. 2015, 18:18:19 »
já zase dost pochybuji, že stejný notebook s os a bez bude s rozdílem 2500. A také pochybuji, že se ti podaří dostat 2500 za vrácenou nepoužitou oem licenci a po odečtení času s jejim navrácením to bude prodělek. To je prostě stejný fakt, jako že starší notebook bez os je téměř neprodejný. Jistě, můžeš tam šoupnout linux, ale kolik lidí ho používá? Asi dva ze sta.

Pokud by nejaky byl aspon trochu akceptovatelny tak bych vybral bez OS. At si ty s vidlema strci nekam...

Pokud by zadny akceptovatelny nebyl tak bych sel licenci vratit. Na tohle se musis divat jako na investici do budoucnosti. Kratkodobe na tom mozna prodelas. Dlouhodobe na tom vydelas kdyz to udela dost lidi...

smartass

« Odpověď #21 kdy: 10. 03. 2015, 18:27:12 »
Já už několika prodejcům psal (viz. OP). Problém je v tom, že tam jsou obvykle OEM licence vázané na základní desku, takže oni by na umožnění vracení vždy prodělali.

Pokud bude mít ohledně této problematiky někdo věcné rady, tak je ocením. Ale do té doby bych se chtěl soustředit na doporučení týkající se spíš HW.

brk

« Odpověď #22 kdy: 10. 03. 2015, 18:42:15 »
Acery nemám rád spíš ze zvyku a z historických důvodů, ale jak se na to podívám realisticky, tak nekazí se to víc než ostatní značky, spíše naopak, vzhledově taky docela v pohodě. Zrovna dnes jsem se díval na nějaký cca čtvrt roku starý ThinkPad Edge, co skončil na reklamaci. Vzhledově v pohodě, nejeví známky opotřebení, ale už má nalomený kloub a nebootuje. Po startu černá obrazovka.

HP na to už taky těžce ser... . i7 za necelých 20 litru v laciném plastovém šasí, jen to nastříkali na stříbrno, ať to na první pohled trošku připomíná hliník. Tohle ještě v pohodě, levná i7, ale třeba oblíbená samolepka, na které jsou napsány parametry notebooku. Vůbec jim nevadí, že na tom nejsou vytisknuty znaky s diakritikou. Vypadá to naprosto blbě, ale na funkci to nemá vliv, šup s tím na trh. Prostě úspora za každou cenu.

smartass

« Odpověď #23 kdy: 10. 03. 2015, 19:10:11 »
@brk: děkuji za zajímavý vhled do zákulisí. Potvrzuje to věci z doslechu.

« Odpověď #24 kdy: 11. 03. 2015, 05:36:43 »
ja s tim praxi nemam, ale obecne neni duvod proc by to nefungovalo. bity tam tecou porad stejne kdyz je to digitalni. Navic tady jsem schvalne vybral nejakou se znackou lenovo.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

smartass

« Odpověď #25 kdy: 11. 03. 2015, 06:21:09 »
@to_je_jedno: také jsem toho názrou, že to je spíš NIH-related průchodka než skutečná redukce. Ale nerad bych riskoval.

Stále více mě láká ten Acer co jsem zmínil v 1. příspěvku.

« Odpověď #26 kdy: 11. 03. 2015, 10:03:15 »
mne by tam treba vadil U-ckovej procesor (jsou to jenom dvoujadra) i kdyz tady jde o preference, jestli se preferuje vuykon nebo vydrz na baterku

smartass

« Odpověď #27 kdy: 11. 03. 2015, 14:35:59 »
@Ziktofel: Ano, má to jen 2 jádra, ale 4 thready. Děkuji za zdůraznění. Předpokládám, že tím pádem to má 2*4 = 8 logických CPU, což mi přijde i docela hodně (jsem zvyklý na max 2 logické CPU). Výdrž na baterku preferuji, navíc multiprocessing zas tak často nevyužiji. Pokud bych nějaký výpočet (třeba nějakou simulaci) chtěl paralelizovat, tak použiji spíš CUDA. Je nějaký výrazný rozdíl mezi thready a fyzickými jádry co se týče paralelizace numerických výpočtů?

Slyšel jsem názor, že výkonově pro numerické knihovny není zas tak velký rozdíl mezi i3, i5 a i7. Nějaké zkušenosti?

nobody

« Odpověď #28 kdy: 11. 03. 2015, 15:09:33 »
threads u cpu se uvadi na cpu a ne na jadro => 2 jadra 4 thready = cpu ma 4 logicke cpu

smartass

« Odpověď #29 kdy: 11. 03. 2015, 15:14:36 »
@nobody: podle specifikace toho procesoru http://ark.intel.com/products/85214/Intel-Core-i7-5500U-Processor-4M-Cache-up-to-3_00-GHz

Citace
# of Threads
A Thread, or thread of execution, is a software term for the basic ordered sequence of instructions that can be passed through or processed by a single CPU core.

Má to 2 jádra (Cores) a podle tohoto vysvětlení na té stránce má na 1 jádro 4 thready.