Zdravím,
chtěl by se zeptat - existuje něco jako uživatelská /etc/fstab?
O co mi jde: používám
$ sshfs foo.bar: foo.bar/
z domovského adresáře pro připojení k foo.bar (adresář existuje, v .ssh/config mám nastavený login a port a nainstalované klíče)
Chodí to, ale nelíbí se mi nutnost dvakrát opakovat foo.bar na příkazové řádce, rád bych to psal jen jednou. Jasně že by šel napsat skript, ale jde mně o to, jestli neexistuje systémovější řešení. Po jistém googlení jsem našel, že jde dát do /etc/fstab následující
login@foo.bar: /home/user/foo.bar fuse.sshfs user,IdentityFile=/home/user/.ssh/id_rsa,port=12345,allow_other 0 0
následně pak z home adresáře funguje "mount foo.bar", dokonce funguje i umount (není nutné psát fusermount -u). Což je obojí perfektní.
Ovšem je dost nepohodlné na údržbu a "jaksi divné" řešit tohle v system-wide souboru (je zde zbytečné zdvojení údají z .ssh/config, nutnost explicitně zadávat soubor s klíčem...). Navíc FUSE je využíváno rootem. Což mně celkově přijde proti filosofii mountování v userspace.
Prostě bych čekal cosi jako uživatelskou fstab - soubor ~/.fstab nebo ~/.config/fstab nebo podobný, podle kterého by se orientoval
fusermount. Ještě lépe, kdyby jí bral v potaz přímo příkaz mount ještě před globální - což je ovšem wish, vím, že to tak není.
Existuje něco takového?
Předem díky za odpovědi.