Uživatelský soubor fstab

Uživatelský soubor fstab
« kdy: 08. 03. 2015, 22:10:38 »
Zdravím,

chtěl by se zeptat - existuje něco jako uživatelská /etc/fstab?

O co mi jde: používám

$ sshfs foo.bar: foo.bar/

z domovského adresáře pro připojení k foo.bar (adresář existuje, v .ssh/config mám nastavený login a port a nainstalované klíče)

Chodí to, ale nelíbí se mi nutnost dvakrát opakovat foo.bar na příkazové řádce, rád bych to psal jen jednou. Jasně že by šel napsat skript, ale jde mně o to, jestli neexistuje systémovější řešení. Po jistém googlení jsem našel, že jde dát do /etc/fstab následující

login@foo.bar:  /home/user/foo.bar  fuse.sshfs  user,IdentityFile=/home/user/.ssh/id_rsa,port=12345,allow_other  0  0

následně pak z home adresáře funguje "mount foo.bar", dokonce funguje i umount (není nutné psát fusermount -u). Což je obojí perfektní.

Ovšem je dost nepohodlné na údržbu a "jaksi divné" řešit tohle v system-wide souboru (je zde zbytečné zdvojení údají z .ssh/config, nutnost explicitně zadávat soubor s klíčem...). Navíc FUSE je využíváno rootem. Což mně celkově přijde proti filosofii mountování v userspace.

Prostě bych čekal cosi jako uživatelskou fstab - soubor ~/.fstab nebo ~/.config/fstab nebo podobný, podle kterého by se orientoval
fusermount. Ještě lépe, kdyby jí bral v potaz přímo příkaz mount ještě před globální - což je ovšem wish, vím, že to tak není.

Existuje něco takového?

Předem díky za odpovědi.
« Poslední změna: 09. 03. 2015, 08:25:36 od Petr Krčmář »

Re:Uživatelská fstab
« Odpověď #1 kdy: 08. 03. 2015, 22:17:23 »
jen doplňující poznámka: pro rozchození bylo ještě potřeba povolit "user_allow_other" v /etc/fuse.conf

karel

Re:Uživatelská fstab
« Odpověď #2 kdy: 09. 03. 2015, 08:10:15 »
chapu dobre ze te obtezuje zadavat zarizeni a nasledne pripojny bod ?
Tak to si asi prvni na svete.

Zopper

• 898
    • Zobrazit profil
Re:Uživatelský soubor fstab
« Odpověď #3 kdy: 09. 03. 2015, 09:50:57 »
Karle, takže předpokládám, že ty si při startu systému vždycky všechny oddíly mountuješ ručně? ;-)
OP chce zřejmě automount sshfs na uživatele při přihlášení. Což bych já osobně nejspíš řešil přidáním do .bashrc, či jiného podobného skriptu.

« Odpověď #4 kdy: 09. 03. 2015, 10:14:38 »
OP chce zřejmě automount sshfs na uživatele při přihlášení. Což bych já osobně nejspíš řešil přidáním do .bashrc, či jiného podobného skriptu.

Zdravím,
jde mně primárně o zjednodušení připojování k serveru do formátu "příkaz server". V současnosti jak píšu mně sice chodí "mount server", ale je s tím zbytečná práce udržovat to v /etc/fstab, kam to podle mě ani principiálně nepatří.

Příklad: mám více webů na správu, mám připravené adresáře

~/web/siteone.cz
~/web/sitetwo.cz
~/web/sitethree.cz

atd. a podle potřeby se chci připojit k vybranému serveru, něco poeditovat, odpojit.

Jasně že je zde možnost skriptu ve stylu

#!/bin/bash
cd $HOME/web
sshfs $1: $1/

ovšem při vědomí existence /etc/fstab podle mě to, co chci, přímo volá po její uživatelské obdobě. Která zřejmě skutečně neexistuje podle odpovědi ze stackexchange, kde jsem zadal stejný dotaz

http://unix.stackexchange.com/questions/188861/user-specific-fstab-for-fusermount

Vidím to na bug report/feature request, podle mě by se něco podobného hodilo.

karel

« Odpověď #5 kdy: 09. 03. 2015, 11:22:51 »
ja bych to tak nekomplikoval, koukni po autofs
myslim ze budes spokojen

« Odpověď #6 kdy: 09. 03. 2015, 12:00:17 »
ja bych to tak nekomplikoval, koukni po autofs
myslim ze budes spokojen

Mně ovšem nejde o automounting - naopak, vyhovuje mně mít kontrolu nad tím, co je právě připojeno a co ne.

Navíc pokud to po pohledu na archwiki dobře chápu, nastavení autofs se dělá v /etc/autofs = stejné principiální problémy jako s globální /etc/fstab: nemožnost editovat bez root práv, pro všechny uživatele jeden společný soubor...

Každopádně díky za tip.

pet

« Odpověď #7 kdy: 09. 03. 2015, 12:38:16 »
Citace
sshfs foo.bar: foo.bar/
Kód: [Vybrat]
sshmount { sshfs ${1}: ${1}/ }
sshmount foo.bar

« Odpověď #8 kdy: 09. 03. 2015, 13:06:48 »
Citace
sshfs foo.bar: foo.bar/
Kód: [Vybrat]
sshmount { sshfs ${1}: ${1}/ }
sshmount foo.bar

Jj, asi u toho nakonec skončím, nejjednodušší a asi nejlepší řešení. Do ~/.bash_aliases přidat

function sshmount { sshfs $1: $1/; }

"a je vymalováno". Stejně se ovšem nemohu zbavit dojmu, že uživatelská fstab (principiálně) chybí.

karel

« Odpověď #9 kdy: 09. 03. 2015, 14:08:01 »
a nevyresil by ti problem
/etc/fstab.d
a trosku si zalinkovat ?

« Odpověď #10 kdy: 09. 03. 2015, 14:13:55 »
/etc/fstab.d
a trosku si zalinkovat ?

To je ještě více práce než přímá editace /etc/fstab, a ve výsledku opět - /etc/fstab.d je určeno pro roota, respektive systém, nikoli pro uživatele.

nobody

« Odpověď #11 kdy: 09. 03. 2015, 18:21:22 »
/etc/fstab.d
a trosku si zalinkovat ?

fstab.d podporuje mount snad az od verze >=2.21, nejakej cas (od zavedeni) to pouze podporovalo * postavene nad libmount...

e3k

« Odpověď #12 kdy: 09. 03. 2015, 23:23:36 »
je to troll