Příkaz df ukazuje podivné údaje

qayqay

Příkaz df ukazuje podivné údaje
« kdy: 07. 03. 2015, 18:36:26 »
Ahoj všem,

Na disk Intel SSD320 80GB jsem nainstaoval Linux Mint 17.

Root filesystem má 79GB, swap 1GB.

Pokud spustím příkaz df -h, dostanu toto:

Kód: [Vybrat]
Souborový systém Velikost Užito     Volno Uži% Připojeno do
/dev/sda1             73G       4,9G     64G   8% /
none                    4,0K      0          4,0K   0% /sys/fs/cgroup
udev                    1,9G      4,0K     1,9G   1% /dev
tmpfs                   392M     1,3M    391M   1% /run
none                    5,0M      0         5,0M   0% /run/lock
none                    2,0G      112K    2,0G   1% /run/shm
none                    100M     60K     100M   1% /run/user

Takže mi na oddílu chybí 6GB (říká velikost pouze 73GB) a volného místa mi chybí 4,1GB (říká, že volno je 64GB, nicméně 73 - 4,9 = 68,1GB)

Nevíte, co s tím ?

Díky

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Příkaz df ukazuje podivné údaje
« Odpověď #1 kdy: 07. 03. 2015, 18:51:54 »
Nebudu vam prepocitavat bajty, ale vezmete v uvahu, ze diskovy prostor se alokuje po blocich, takze treba i soubor o velikosti 1 B vam vezme jeden blok, tedy tech 4 kB nebo kolik to na SSD je. Take samotny FS ma jistou rezii. Mzna byste mohl zkusit parametr -B s vhodne zadanou velikosti bloku.

Trubicoid2

« Odpověď #2 kdy: 07. 03. 2015, 18:54:06 »
To bude asi ext4, ne? Rozdíl je 5%rezerva pro roota. Změnit to můžeš tune2fs -m0 /dev/sda1
Velikost je menší, tam odečítá nějaký bloky, co jsou potřeba pro fs. Takže celkově je to normální.

qayqay

« Odpověď #3 kdy: 07. 03. 2015, 18:55:11 »
To je sice hezke, ale aby sežral 10GB, to už je moc, ne ?

« Odpověď #4 kdy: 07. 03. 2015, 19:03:08 »
Reportované volné místo je ovlivněno rezervou pro roota.

Reportovaná velikost celého disku zase tím, že disk nemá kapacitu 80 GB, ale 80000000000 B, což je jen 74 GB. Tento marketingový trik používají výrobci odjakživa.

guest

« Odpověď #5 kdy: 07. 03. 2015, 19:04:37 »
skus si pozriet rozdiel medzi df -h a df -H ;) len tak preistotu
turista ma predbehol :)

qayqay

« Odpověď #6 kdy: 07. 03. 2015, 19:09:28 »
tak to Vám oběma děkuji - nechal jsem se nachytat. Takže těch cca 4GB rozdílu je pro tu režii ? A lze to popř. zmenšit ?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 07. 03. 2015, 20:19:02 »
O ruznych velikostech kB tady: http://xkcd.com/394/

O zmenseni mista pro roota: prectete si diskusi jeste jednou od zacatku.

Sten

« Odpověď #8 kdy: 07. 03. 2015, 23:06:39 »
Reportovaná velikost celého disku zase tím, že disk nemá kapacitu 80 GB, ale 80000000000 B, což je jen 74 GB. Tento marketingový trik používají výrobci odjakživa.

80 GB je 8 000 000 000 B, protože giga znamená 10⁹. Problém je, že kdysi se pro bajty používaly mocniny dvojky, aby se to na těch pravěkých počítačích snáze počítalo (jestli je kilo 1 000 nebo 1 024 je zanedbatelné, u giga je ten rozdíl ale už přes 7 %), a tohle zneužití SI prefixů zůstalo tak zakořeněné, že ze správného použití prefixů někteří dělají jakýsi „marketingový trik“.

Jenda

« Odpověď #9 kdy: 07. 03. 2015, 23:22:01 »
Mě dneska ošidili když jsem kupoval kilo rejže, ale dali mi o 24 gramů míň :-(

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 08. 03. 2015, 01:08:54 »
a tohle zneužití SI prefixů zůstalo tak zakořeněné, že ze správného použití prefixů někteří dělají jakýsi „marketingový trik“.

U pocitacu se ty mocniny dvojky pouzivaji z velice dobrych duvodu. Napriklad pameti jako mocniny desitky by se sakra blbe vyrabely a sakra blbe lepily dohromady. Byly take doby, kdy se mocniny dvojky pouzivaly i na udavani velikosti disku. To melo vyhodu, ze clovek mel stejny kilobajt jak v pameti, tak na disku. Az nekdy, kdyz se zacaly objevovat prvni disky s kapacitami ve stovkach MB nebo mozna prvni disky okolo 1 GB nejaky debil prisel s kapacitami v mocninach desitky, aby jeho disk vypadal vetsi, nez disky konkurence. Takze nevim, z jakeho duvodu to tedy neni podle vas marketingovy trik. Potiz je, ze tomu prvnimu kryplovi to dlouho nevydrzelo, protoze ostatni vyrobci si hned dali natisknout nove nalepky.

A vysvetlete mi, v cem je udavani kapacity v mocninach desitky logictejsi, kdyz na nich jsou pak sektory 512 B, coz opet neni nasobek deseti a soucet kapacity sektoru disku vam da cislo v mocninach desitky jen v pripadech ciste nahodnych. A nyni s SSD, kde jsou cipy s adresovanim podle kopyta, jake se pouziva u RAM, mate zase moduly s kapacitou, ktera tezko bude mocninou desitky a soucet kapacity tech cipu take asi ne. Takze vyrobci to napred "nelogicky" vyrobi v mocninach dvojky a pak to "logicky" prepocitaji na mocniny desitky a zaokrouhli, aby se jim nikdo nesmal kvuli tem desetinym cislum? Sakra, to je ale pokrok. Ted uz jen to zavest i u RAM, abychom meli tu blbost pekne unifikovanou.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 08. 03. 2015, 01:12:22 »
Mě dneska ošidili když jsem kupoval kilo rejže, ale dali mi o 24 gramů míň :-(

To je v poradku. Normalne ma v kilovem baliku ryze byt 24 g mysich bobku, ktere si pak doma vyberete. Podle predpisu EU tam ty mysi bobky uz nesmi davat, tak dnes kilo ryze ma presne 976 g. Podobne je to u cocky, kde zase ma byt 32 g kaminku.

Sten

« Odpověď #12 kdy: 08. 03. 2015, 10:31:49 »
a tohle zneužití SI prefixů zůstalo tak zakořeněné, že ze správného použití prefixů někteří dělají jakýsi „marketingový trik“.

U pocitacu se ty mocniny dvojky pouzivaji z velice dobrych duvodu. Napriklad pameti jako mocniny desitky by se sakra blbe vyrabely a sakra blbe lepily dohromady. Byly take doby, kdy se mocniny dvojky pouzivaly i na udavani velikosti disku. To melo vyhodu, ze clovek mel stejny kilobajt jak v pameti, tak na disku. Az nekdy, kdyz se zacaly objevovat prvni disky s kapacitami ve stovkach MB nebo mozna prvni disky okolo 1 GB nejaky debil prisel s kapacitami v mocninach desitky, aby jeho disk vypadal vetsi, nez disky konkurence. Takze nevim, z jakeho duvodu to tedy neni podle vas marketingovy trik. Potiz je, ze tomu prvnimu kryplovi to dlouho nevydrzelo, protoze ostatni vyrobci si hned dali natisknout nove nalepky.

U počítačů se mocniny dvojky používají jen a pouze proto, že bitový posun je rychlejší než dělení. Až do poloviny 60. letech byly decimální pro všechny části počítače (např. IBM 7090 měl oficiálně 65K RAM — 65 536 B), až v druhé polovině 60. let začalo IBM SI prefixy zneužívat kvůli tomu, aby nemuselo zákazníkům vysvětlovat, proč jejich 65K počítač ukazuje 64K. Evidentně to udělali dost dobře na to, že některým to vymylo mozek až tak, že si myslí, že používání desítkových prefixů je nějaký marketingový trik. Disky ale binární prefixy nikdy nepoužívaly.

A vysvetlete mi, v cem je udavani kapacity v mocninach desitky logictejsi, kdyz na nich jsou pak sektory 512 B, coz opet neni nasobek deseti a soucet kapacity sektoru disku vam da cislo v mocninach desitky jen v pripadech ciste nahodnych. A nyni s SSD, kde jsou cipy s adresovanim podle kopyta, jake se pouziva u RAM, mate zase moduly s kapacitou, ktera tezko bude mocninou desitky a soucet kapacity tech cipu take asi ne. Takze vyrobci to napred "nelogicky" vyrobi v mocninach dvojky a pak to "logicky" prepocitaji na mocniny desitky a zaokrouhli, aby se jim nikdo nesmal kvuli tem desetinym cislum? Sakra, to je ale pokrok. Ted uz jen to zavest i u RAM, abychom meli tu blbost pekne unifikovanou.

Udávání kapacity v mocninách desítky je logičtější v tom, že lidé počítají v mocninách desítky.

U těch SSD navíc nemáte pravdu. V mocninách dvojky je raw kapacita, jenže SSD disky mají část té kapacity vyhrazenou pro realokace, takže reálně mají kapacitu v decimálních prefixech, např. moje 512 GB SSD má: User Capacity: 512 110 190 592 bytes.

nobody

« Odpověď #13 kdy: 08. 03. 2015, 13:23:33 »
80 GB je 8 000 000 000 B nemyslel si 80 000 000 000 B ? ;)
u HDD slo o mateni zakaznika jestli se tomu rika(lo) marketingovej tah, klamava reklama, pospineni konkurence, nebo svinarna je putna :)
pamatuju jak kdyz s tim prisel jeden vyrobce, tak se psalo jak je mozne ze vetsi disk je mensi :)

Jenda

« Odpověď #14 kdy: 08. 03. 2015, 15:42:55 »
U pocitacu se ty mocniny dvojky pouzivaji z velice dobrych duvodu.
Když to potřebuji, použiji jiné písmenko než to, které všude jinde znamená 1000.

Napriklad pameti jako mocniny desitky by se sakra blbe vyrabely a sakra blbe lepily dohromady.
Mně to přijde v pořádku. Prostě část adresního prostoru bude „děravá“. Běžně takhle počítače mají 1,5KiB, 160 MiB, 3 GiB, 6 GiB… paměti.

Az nekdy, kdyz se zacaly objevovat prvni disky s kapacitami ve stovkach MB nebo mozna prvni disky okolo 1 GB nejaky debil prisel s kapacitami v mocninach desitky, aby jeho disk vypadal vetsi, nez disky konkurence.
Nezačalo to u 10Mb/s ethernetu? Případně (ale nevím jak to bylo kdysi) modemu/sériáku 9600 b/s nikdo neřekne 9,4 kb/s, ale 9,6 kb/s.

A vysvetlete mi, v cem je udavani kapacity v mocninach desitky logictejsi, kdyz na nich jsou pak sektory 512 B, coz opet neni nasobek deseti a soucet kapacity sektoru disku vam da cislo v mocninach desitky jen v pripadech ciste nahodnych.
Zatímco číslo které je mocninou dvojky je to pořád… aha.

A nyni s SSD, kde jsou cipy s adresovanim podle kopyta, jake se pouziva u RAM, mate zase moduly s kapacitou, ktera tezko bude mocninou desitky a soucet kapacity tech cipu take asi ne. Takze vyrobci to napred "nelogicky" vyrobi v mocninach dvojky a pak to "logicky" prepocitaji na mocniny desitky a zaokrouhli, aby se jim nikdo nesmal kvuli tem desetinym cislum? Sakra, to je ale pokrok. Ted uz jen to zavest i u RAM, abychom meli tu blbost pekne unifikovanou.
Ve skutečnosti to nepřepočítávají, protože velká část čipu je buď vadná nebo padne na wear levelling a záložní bloky.

u HDD slo o mateni zakaznika jestli se tomu rika(lo) marketingovej tah, klamava reklama, pospineni konkurence, nebo svinarna je putna :)
Když ti prodám kilo mouky obsahující 1000 g, je to taky matení zákazníka?