Nápad je to dobrý a krátkodobě by fungoval. Ale to máte jak s pětiletkami za komunistů, tam první dvě také byly úspěch, ale brzo se z toho stal spíše problém. Stav fóra není dán úrovní obecných informací o účastnících, ale jejich povahou. Musíte buď změnit jejich povahu (například vyměnit účastníky) nebo filtrovat. Vámi navrhované opatření patří do kategorie "změna pravidel". Ale těmhle změnám se lidé přizpůsobí. Filtr to není a povahu lidí to nezmění. Během krátké doby budete v lepším případě tam kde jste teď, v tom horším případě se vám navíc podaří řadu lidí naštvat, případně rozeštvat proti sobě.
Váš návrh předpokládá zavedení jakési neformální autority. Že si přečtu něčí profil a začnu mu důvěřovat, nebo naopak. A tady je problém v tom, že každý máme názory jiné. Máme jiné životní zkušenosti. Kupříkladu já jsem zanechal VŠ v posledním ročníku, protože mě vyprudil jeden z oponentů diplomky (o to víc, že měl pravdu) a také jsem se pohádal s jedním docentem, protože "byl totálně mimo mísu" (tvrdil opak toho, co mi tvrdili na školení lidé z Oracle, a to přesto, že jsem mu to ukazoval na příkladech a jeho verze běžela 5 minut, zatímco má trvala desetinu vteřiny). Také jsem byl na několika konferencích, například Objekty'99, kde jsem zažil řadu trapných okamžiků, kde akademici shazovali praktické ukázky, kdy akademici prezentovali nějakou metodu a následně jim praktici položili otázku "ale vždyť takhle se to už 15 let dělá, co se nám snažíte říci?" a když došly argumenty, tak se vytklo prezentujícímu, že model nemá v UML. Osobně mám tedy k akademikům averzi (a také z nich mám mindrák), takže někoho, kdo by měl v profilu jen své studijní a učitelské úspěchy, nebudu brát vážně. Prostě proto, že si vždy vzpomenu na docenta, kterým mi tvrdil, že když je databáze ve třetí normální formě a má správně navržené primární klíče, tak žádná tabulka nepotřebuje žádný další index. A vidím rudě.
A stejně tak nebo i přesně naopak to vidí jiní. Plno lidí nemá rádo lidi z praxe, protože si okamžitě vybaví bastliče, lepiče a podobné typy, pro které se hodí označení "radikálně pragmatický". Chápu to, mé první setkání s výrobní linkou, kde 8Kg vážící podavač byl přilepen oboustrannou lepicí páskou, také nebylo nic příjemného (přestože to byl slovníkový příklad hacku).
A to je právě ten důvod, proč detailní profil tak často vede na flame, urážky apod. Zkrátka položka v profilu z vás v očích skupiny lidí udělá poloboha, ale v očích jiné skupiny z vás udělá něco horšího než nula. Každý máme nějakou míru tolerance, ale ta nebývá nekonečná. Já osobně nemám potřebu akademikům říkat, co si o nich myslím. Ale když je někdo začne adorovat a opěvovat, tak je to pro mne problém a už se mi stalo, že jsem se neudržel a vybuchl stylem "jak může někdo brát vážně katedru, kde polovina doktorandů zůstává na škole učit a druhá polovina končí v Albertu za pokladnou?" A teď si představte, že řada lidí to má s tolerancí podobně. Osobní útoky jsou pak skoro nevyhnutelné. Prostě je často lepší nevědět.