Tak časopis i platební portál vlastní doménu mají. Co nemají, to je vlastní server. To že si nechávají někde hostovat mi u časopisu nepřijde ani trochu zvláštní a u českého platebního portálu mi to přijde zvláštní jenom málo.
Přesně tak. Je to dost smutné, že u tak zjevné věci je teprve sedmý komentář správná odpověď.
Ale že ten český platební portál nejen automaticky nepřesměrovává svůj web na HTTPS, ale dokonce vůbec HTTPS nemá, to je teda síla i na poměry českého platebního portálu.
A proč by měl být zašifrovaný? Max bys mohl chtít, aby byl nějak podepsaný, ale to bys chtěl v současném stavu IT moc.
Podepsané by mělo být především PDF s fakturou – to by bylo pro příjemce užitečnější, než podepsaný e-mail (ověřit podpis PDF je pro většinu uživatelů snazší). Podle mne je dnes nejlepší, když v tom e-mailu je odkaz na HTTPS, kde si lze tu fakturu stáhnout. Přeci jen pokud dnes nějaký uživatel náhodou umí aspoň trochu pracovat s kryptografií, umí to právě s HTTPS – tj. alespoň is překontroluje, že mu v prohlížeči certifikát svítí zeleně a že doména odpovídá tomu, kde chtěl něco platit.
A gopay používá nějaký sběrný účet a občas si na gopay založí účet i nějaký podvodník.
Naopak je velmi pravděpodobné, že budou používat sběrný účet – pokud by se peníze posílaly přímo na účet časopisu, ten mezičlánek v podobě platební brány tam úplně ztrácí smysl.
Pokud se ti cokoliv nezdá, tak napiš do časopisu - cokoliv @echo24.cz by měli mít pod kontrolou oni. A nic neplať, dokud tě nepřesvědčí, je to v pořádku.
To jsem zvědav, jak dopadne. Já jsem to samé absolvoval s Economií – e-mailem přišla faktura na prodloužení předplatného, samozřejmě bez jediného věrohodného podpisu. A když jsem jim poslal e-mail, že by bylo vhodné, když už nic nepodepisují, kdyby dali alespoň na web čísla účtů, kam se platí předplatné, aby si to plátce mohl ověřit. Nedočkal jsem se ani toho. Tady je to ještě komplikovanější, že jsou v tom zřejmě dva subjekty.