Fyzika nebo Informatika

Fyzika nebo Informatika
« kdy: 05. 02. 2015, 23:08:32 »
Zdravím, no už došlo i na mě a musím se rozhodovat kde chci studovat po střední škole.
Rozhoduji si mezi obecnou informatikou a obecnou fyzikou na MFF UK.
Myslím, že z informatiky i z bakaláře bych měl celkem slušné uplatnění, na druhou stranu mě víc baví fyzika, kde bych chtěl klidně i magistra, ale bojím se, že si pak nenajdu práci. Na stránkách UK u oborů se píšou takový ty hezký obecný věci o teoretických znalostech, logickém myšlení ale o uplatnění tam nic neni, nevím jestli to je to pro to, že se tím nechtějí radši chlubit. Nedokážu si moc představit kde by pak člověk mohl pracovat jako konkrétně, mě by nejvíc právě bavil výzkum, ale bojím se, že to je jen pro pár lidí.
Takže bych se rád zeptal, zda by se tu nenašel někdo kdo má s fyzikou na MFF nějaké zkušenosti a nebo má aspoň přehled o uplatnění fyziků, díky za všechny informace :)
Samozřejmě i rady ohledně uplatnění informatiky z MFF jsou vítány :)

fyzikadobra

Re:Fyzika nebo Informatika
« Odpověď #1 kdy: 05. 02. 2015, 23:27:55 »
Fyzika je dobrá. Za pár korun můžeš dělat v AV a až budou všichni kamarádi mít auto a barák, tak ty budeš mít svůj výzkum! Rozhodně bych do toho šel, pokud třeba víš, že budeš hodně dědit a nebo nechceš rodinu.

Určitě ale můžeš studovat fyziku a pak dělat v IT, jen ne fyziku :)

Jimm

« Odpověď #2 kdy: 05. 02. 2015, 23:41:19 »
Heh, ty jsi přesně jeden z těch jokerů, co dělají IT jako sousedodvedle při dalších pěti oborech, ne?  ;D

Fyzika je dobrá. Za pár korun můžeš dělat v AV a až budou všichni kamarádi mít auto a barák, tak ty budeš mít svůj výzkum! Rozhodně bych do toho šel, pokud třeba víš, že budeš hodně dědit a nebo nechceš rodinu.

Určitě ale můžeš studovat fyziku a pak dělat v IT, jen ne fyziku :)

Tomas Z

« Odpověď #3 kdy: 06. 02. 2015, 08:38:27 »
Dodelal jsem teoretickou fyziku (diplomka k okoli cernych der, asi nejnepraktictejsi co je) tesne pred koncem milenia. Ja ani nikdo z mych spoluzaku fyziku co vim problemy se zamestnanim nemel. Par lidi zustalo na skole nebo slo na zahranicnich univerzity, vetsina zbytku se rozbehla po bankach a podobnych, nekdo se zivi vyvojem technologii (vakuum, polovodice v nemecku). Jeden z rocniku dela partnera v Ernstech, dalsi mel (co vim slusny) startup (uz se nechal vyplatit).

Mozna to je dnes jine, ale nebal bych se toho.

Princ Bitcoinyr

« Odpověď #4 kdy: 06. 02. 2015, 10:37:29 »
Cokoliv ti vydela tolik penez, ze uz nikdy nebudes muset pracovat a jen se venovat konickum je dobre.

K>

« Odpověď #5 kdy: 06. 02. 2015, 11:47:36 »
Mam odbornou fyziku (fyzika plasmatu), a nikdo z rocniku prede mnou, meho rocniku, nebo nekolika pozdejsich rocniku nemel problem najit zamestnani. Napriklad v brne jsou 3 firmy co delaji elektronove mikroskopy (spicky na svete) a poslednich 15 let soustavne nabiraji, je tu ustav pristrojove fyziky, je tady spousta dalsich firem, ktere treba kdyz zrovna nedelaji vyzkum, maji nekolik mist pro odborne fyziky. Nebo treba muzes delat v nemocnicich s radioaktivnimi zarici.

Polovina mych spoluzaku, co zustali ve vyzkumu a vyvoji pracuje ve vidni, v cernu, na nemeckych institutech (v nemecku je obzvlast stala poptavka po technickych oborech), druha polovina zustala v CR.

Fyzika dava velkou moznost cestovat, jen behem mgr studia jsem byl dvakrat v cizine na stazi a na nekolika konferencich (a nebyl jsem vyjimka). Kdyz jsem to srovnal s ostatnimi obory, zadni znami na tom tak dobre nebyli.

Jako IT budes mozna mit vetsi plat (mozna ne), ale podle mne je dulezite delat, co te bavi. At uz to je IT nebo fyzika. V obou oborech najdes praci bez problemu.

karel

« Odpověď #6 kdy: 06. 02. 2015, 12:49:44 »
pokud ti fyzika vazne jde tak bych sel asi tam,
po bakalari se da vzdy prebehnout, pripadne ak nebudes mit problemy muzes it vystudovat spolecne s fyzikou to ale uvidis casem.
O uplatneni se bat nemusis, otazka je jak se divas na penize, pokud nutne netouzis po vile sportaku a jachte, tak asi sklamanej nebudes, navic nikdy nevis co se ti behem zivota priplete do cesty za nobelovku se to poridit da.
No a k IT jestli pujde vyvoj stejne rychle tak stejne za par let/desetileti nebude treba moc lidi, uz ted je znacny pocet lidi v IT nadbytecny a dali by se nahradit scripty, ale psss. No ono to neni jen v IT.

Princ Bitcoinyr

« Odpověď #7 kdy: 06. 02. 2015, 13:33:37 »
Za nobelovku si toho moc nekoupi, je to spis symbolicka castka. Pokud ho to bavi....me fyzika nebavi, sleduju jiny cile a do planu vic zapada "najmout na to 30 vedcu, at to koumaj, 50 inzenyru, at to navrhnou, 1000 delniku at to postavi a 20 000 zenskejch na zasemeneni."

dustin

« Odpověď #8 kdy: 06. 02. 2015, 14:10:27 »
Jdi studovat to, co tě baví. Jenom tak v tom můžeš být opravdu dobrej a mít z práce radost. Chodit do práce jenom kvůli prachům, to je dost hrozná představa...

Avanti

« Odpověď #9 kdy: 06. 02. 2015, 14:23:10 »
Citace
na druhou stranu mě víc baví fyzika, kde bych chtěl klidně i magistra, ale bojím se, že si pak nenajdu práci

Zůstat pouze na Mgr. ve fyzice, to je trošku neúspěch. Téměř všichni z ročníku (snad kromě těch co to dokončí s maximálním vypětím) pokračuje v PhD studiu. Né všichni ovšem dokončí PhD. Já sám mám sice Ing. dokonce jednou mi ve FEI vnucovali práci, ovšem musím zběhnout z PhD. studia. Já se nedal, ale nakonec jsem PhD nedodělal, a musím říct, že bez doktorátu se dost blbě hledá práce. Nemáš publikace, nikdo nevěří, že něco umíš.

Jak tu kolega píše, jsou nabídky třeba z nemocnic. Dělal jsem jednou konkurs na pozici radiologického fyzika. Ovšem potenciální kolegové mě varovali, že za šíleně odpovědnou práci, dostanu mizerné peníze (v roce 2004 17000Kč bruto), a často depka, že vám stejně tak 50% pacientů zemře.

Pan Jan

« Odpověď #10 kdy: 06. 02. 2015, 15:01:39 »
S fyzikou chybu neuděláš. Dnešní fyzik se IT stejně nevyhne, ať už bys dělal teorii (numerická matematika, modelování) nebo experimenty (numerická matematika, modelování, simulace, řízení experimentálních aparatur, embedded, rychlý sběr dat, vyhodnocování měření, samozřejmě to všechno si sestavuješ a programuješ, převážně v C++, někdy ve Fortranu, výjimečně i v assembleru, pokud si děláš vlastní moduly, pokud je to větší experiment, tak narazíš i na databáze), takže do CV si stejně prgání a IT můžeš napsat spoustu, i praxe během studia budeš mít dost, včetně zahraničních zkušeností, taky z vědeckého hlediska se líp publikují IT věci, když to můžeš naplácnout na něco praktického a není to čistě jen IT – máš větší šanci, že ti to vezme odborný impaktovaný journál jakožto součást něčeho většího, víc peněz z různých grantů atd. Máš přístup k zajímavým systémům, superkompům a tak. Ale je to větší záhul na hlavu a žrout času, přeci jen, v té fyzice ti hodně času sebere samotná fyzika a hlavně matematika a k tomu si ještě děláš computer science jaksi mimochodem, ale za to to hned uplatňuješ prakticky. Výhodou bývá komornější prostředí, osobnější přístup, větší volnost pokud jde o předměty, možnost vyjet ven ne jen jako anonymní erasmák, ale ke konkrétním lidem na konkrétní projekt, kde už se na tebe budou těšit a počítat s tebou, takže se i něco naučíš a bývají to už takové ty lepší školy, jako ETH Zurich, ÉP Paris, TU Dortmund, CalTech a tak, které hezky vypadají v CV kromě toho, že tam bývají lidi, kteří svojí práci opravdu rozuměj a můžeš jim tam koukat přes rameno. :)

U mě přesně tu kombinaci, co popisuješ, splnila FJFI–ČVUT, ale už je to víc jak 10 let zpátky, takže netuším, jak to tam funguje dnes. Dobrou práci jsem celkem snadno našel už během studia ve čtvrťáku (dřív to z důvodů vytíženosti studiem fakt nešlo), pořád mi někdo volá s nabídkou práce, z toho 2 ze 3 nabídek bývají ze zahraničí. Sám momentálně dělám v průmyslu, kolegové z oboru dělají v IT, ale taky v bankách a pojišťovnách v analytických odděleních za velice zajímavé peníze, jeden kolega kdesi v Anglii programuje fyziku do her pro jednu nejmenovanou na herním trhu velmi známou firmu, někteří mají vlastní softwarové firmy a pokud vím, tak nedostatkem práce rozhodně netrpěj… Ale to studium bylo minimálně první 2 roky opravdu hodně velkej masakr, zbyla nás tam tak desetina až pětina, a to nepočítám ty, co to zabalili dobrovolně během prvního semestru aniž by se s nimi člověk stihl seznámit. :) Pak už je to v pohodě, pak už je to jednodušší (nebo si člověk postupně zvykne? Čert ví. :) )

MrDrZ

« Odpověď #11 kdy: 06. 02. 2015, 17:07:49 »
individualni plan. mezioborove studium.

karel

« Odpověď #12 kdy: 06. 02. 2015, 18:05:22 »
Za nobelovku si toho moc nekoupi, je to spis symbolicka castka. Pokud ho to bavi....me fyzika nebavi, sleduju jiny cile a do planu vic zapada "najmout na to 30 vedcu, at to koumaj, 50 inzenyru, at to navrhnou, 1000 delniku at to postavi a 20 000 zenskejch na zasemeneni."

v prepoctu to je kolem 23milionu korun

Semetralka

« Odpověď #13 kdy: 06. 02. 2015, 18:34:13 »

v prepoctu to je kolem 23milionu korun

Za 23 milionu si opravdu skoro nic nekoupis. To jsou 2 lamborghini Aventador nebo 1 luxusnejsi vuz nez Aventador. Ani na soukromej ostrov to nestaci.

« Odpověď #14 kdy: 06. 02. 2015, 18:41:05 »
Já nastupoval na Fyziku na MFF v roce 09, ale nedodělal sem tenkrát prvák (málo sem se snažil na matematické analýze), tak teď dokončuju poslední rok magistra Aplikované fyziky na UP Olomouc. A vůbec si nemám na co stěžovat.

Pokud tě fyzika baví, není co řešit, běž ji dělat. Jestli chceš dělat výzkum a nevadilo by ti zůstat v akademické sféře, nebude hledání práce žádný problém. Ale ten doktorát je jaksi nutnost, pokud nebudeš chtít zběhnout do průmyslu. Kterou z cest si vybereš je teď předčasny řešit.

Já se nachomýtl k částicové fyzice (CERN) a docela sem se uchytil, programuju simulace a dělám analýzu dat - v obou případech jde o C++, minimálně C se hodí poznat co nejdřív (pár kolegů v trochu jiných oborech používají i čisté C a často Python). A taky docela jede Wolfram Mathematica. Pokud nebudeš dělat teoretika, s programováním se určitě budeš setkávat často. A programovat fyzikální věci je to, co mě baví ze všeho nejvíc ;)

Já teď spíš řeším kam na ten doktorát, všichni mi radí ať du du zahraničí, ale zároveň bych nejradši dělal téma, ktery se dělá i v Olomouci (protože pak bych měl místo poměrně jisty). Nebyl by ale problém mířit výš, hlavně pokud bys udělal to MFF, kde je úroveň Bc a Mgr studia opravdu vysoká (u doktorskyho už to tak skvěly prej není). Jak říkám, uchytit se v akademické sféře není těžky, hlavně pokud by ses vrátil se zahraničními zkušenostmi z PhD. Ale taky se ti může zalíbit v tom zahraničí, možnosti sou fakt široky.