Přestupná sekunda – konec světa?

OMG

Re:Přestupná sekunda – konec světa?
« Odpověď #15 kdy: 05. 02. 2015, 16:43:23 »
plky
a pro ty druhe
dobre vam tak, pro praci s casem sou tu knihovny
presne tak a pokud je nahodou chyba v knihovne, pak budeme nadavat ze mi nic ale za problem muze spatna knihovna....
http://i.stack.imgur.com/jiFfM.jpg

« Odpověď #16 kdy: 05. 02. 2015, 16:55:46 »
presne tak a pokud je nahodou chyba v knihovne, pak budeme nadavat ze mi nic ale za problem muze spatna knihovna....

jenomze
- je o dost vetsi sance, ze je to spravne v knihovne nez u mne
- alespon se to bude opravovat na jednom miste

Nevyhoda je
- knihovna muze rozsirit jinak nepravdepodobnou chybu na vic mist

Kolemjdoucí

« Odpověď #17 kdy: 05. 02. 2015, 17:55:16 »
pro praci s casem sou tu knihovny

Ani knihovna není žádná záruka, prů*er s přechodem na letní čas zde http://lists.uclibc.org/pipermail/uclibc/2011-October/045827.html

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 05. 02. 2015, 23:41:03 »
plky
a pro ty druhe
dobre vam tak, pro praci s casem sou tu knihovny

Ano, to je dulezite. Vzdy je potreba mit nekoho, na koho to hodit. :)

« Odpověď #19 kdy: 06. 02. 2015, 10:24:23 »
Hlavne je dulezite nedelat neco, co uz nekdo udelal a nejspis lepe nez ja...

Zajimalo by mne, koho z nas chce zamestnavatel/zakaznik platit za napsani dalsi (nejspis navic blbe odladene) knihovny pro praci s casem, aby ji pouzil v jeho informacnim systemu....

karel

« Odpověď #20 kdy: 06. 02. 2015, 11:21:49 »
pro praci s casem sou tu knihovny

Ani knihovna není žádná záruka, prů*er s přechodem na letní čas zde http://lists.uclibc.org/pipermail/uclibc/2011-October/045827.html

argumentovat tim ze knihovna neni zaruka tak si to udelam sam je logika jak motika
a pro ostatni nejde o to hazet vinu na tvurce knihovny, ale o to ze si stim mozna nekdo dal vic prace nez vy, zvlast pokud se jedna o standartni knihovny, ikdyz ani to neni zaruka, holt software neni letadlo a muzeme si dovolit pady, nebo nemuzem ? nebo spise nemeliby jsme ?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 06. 02. 2015, 12:09:50 »
nebo spise nemeliby jsme ?

Ne, nemeli bychom. :-)

pavelc

« Odpověď #22 kdy: 06. 02. 2015, 12:38:45 »
O co vic vadi sekunda navic nez den navic (29. unor)? Vzdyt jde v principu o stejnou vec...

OMG

« Odpověď #23 kdy: 06. 02. 2015, 12:52:57 »
Hlavne je dulezite nedelat neco, co uz nekdo udelal a nejspis lepe nez ja...

Zajimalo by mne, koho z nas chce zamestnavatel/zakaznik platit za napsani dalsi (nejspis navic blbe odladene) knihovny pro praci s casem, aby ji pouzil v jeho informacnim systemu....
otazka je co chce zakaznik... pokud zakaznik ocekava funkcni reseni a existujici knihovna je treba totalni sracka napsana dvoma 17tiletymi spratky pak nevim nevim... kdyz se podivate kdo a jak napsal ruzne standardni knihovny tak nekdy si rikam ze i muj 5tilety syn by snad zvladl napsat takovy kus sracek... ono je to samozrejme case by case jine ale rict ze vsechny knihovny jsou proste fajn je nesmysl...

« Odpověď #24 kdy: 06. 02. 2015, 13:06:30 »
Tak samozrejme, funkcnost ma prednost. Ale malo kdy jsem za posledni leta zazil potrebu psat neco mimo vlastni logiku aplikace na kolene.

Petr M

« Odpověď #25 kdy: 06. 02. 2015, 13:28:57 »
Já to zase zažívám furt. Ale já mám holt trochu specifickou práci... Jako embeďák mám někdy pocit, že knihovny na obsluhu HW dává výrobce psát studentům prvního ročníku řeznickýho učiliště na brigádě  >:( a že je pod jejich stavovskou čest to jednou jedinkrát udělat jinak. A je to u všech, od Atmelu po Zilog!!!  :(

Pavel Tisnovsky

« Odpověď #26 kdy: 06. 02. 2015, 13:29:56 »
O co vic vadi sekunda navic nez den navic (29. unor)? Vzdyt jde v principu o stejnou vec...

Ta prestupna sekunda je na nizsi urovni. V podstate - ted to hodne zjednodusim - mame unix time, ktery si tika po sekundach uz od roku 1970, ovsem prave pri leap seconds se bud na sekundu zastavi nebo naopak preskoci (takze nektere hodnoty nereprezentuji zadny cas). U data to tak neni, prevod z unix time na datum skutecne resi knihovny, to si (snad :) nikdo sam nepise a navic je dopredu znamej algoritmus. U leap sekund to tak neni.

Co je potencialni problem, ze ani difftime() to nemusi vsude resit spravne.

prezek

• 229
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 06. 02. 2015, 16:26:56 »
prevod z unix time na datum skutecne resi knihovny, to si (snad :)) nikdo sam nepise a navic je dopredu znamej algoritmus.
I při použití embeded Linuuxu jsem byl nucen napsat si vlastní převod. localtime_r občas zamrzalo - zavolal jsem funkci, ale už jsem se z ní nedostal.

Zkusil jsem v Androidím tabletu nastavit rok 2038 a celý tablet zamrzne. Nereaguje vůbec na nic. Naštěstí se dá hardwarově resetovat a po resetu normálně běží (s datem 2.1.1970)
Android mě s časem celkově štve. Aby šel nastavit čas aplikací, tak se musejí upravovat práva na zápis souboru, který je definovaný v read only oddíle... A když už se povede čas změnit, tak v aplikaci přestanou fungovat časovače.

« Odpověď #28 kdy: 06. 02. 2015, 22:14:46 »
Horší bude, až nastane Y3K..

UtekarUtikaci

« Odpověď #29 kdy: 23. 02. 2015, 02:52:43 »
V roce 2000 jsem ani nechápal co se má stát a proč s tím všichni blázní.

V roce 2038 žádná přestupná sekunda hrozit nebude, pochybuju že by to přeci jen ovlivnilo výrobu kamenné sekery nebo kvůli tomu byly problémy s bydlením v jeskyni.