Wedos SSD VPS a IPv4

MM Lentilky

Wedos SSD VPS a IPv4
« kdy: 02. 02. 2015, 19:38:09 »
Ahojte,

potřeboval bych poradit od někoho znalého síťařiny protože v tomhle se moc nevyznám. Máme VPS od Wedosu, variantu SSD no a zjistil jsem že IPV4 adresa je jen za příplatek. Nicméně ale nejsem schopný se ze serveru připojit na IPv4 adresy, v ifconfig je jen inet6 addr řádek a třeba ping google.com vrací connect: Network is unreachable. OS je Ubuntu 14.04. Vysvětlí mi někdo prosím jak to s IPv6 funguje? Můžu server nějak nastavit tak aby byl schopný komunikovat s IPv4?

Díky moc za tipy.

Jenda

Re:Wedos SSD VPS a IPv4
« Odpověď #1 kdy: 02. 02. 2015, 20:16:45 »
a) ifconfig na Linuxu nefunguje od 2.2, používej iproute

b) ping je IPv4-only, použij ping6

> Vysvětlí mi někdo prosím jak to s IPv6 funguje?

No, úplně stejně jako s IPv4 :)

> Můžu server nějak nastavit tak aby byl schopný komunikovat s IPv4?

Velmi pravděpodobně ne. Jiní poskytovatelé (např. 4smart.cz) ti poskytnou alespoň NATovanou odchozí konektivitu a možnost přesměrovat porty z nějaké jejich sdílené veřejné IPv4 adresy.

« Odpověď #2 kdy: 02. 02. 2015, 23:15:50 »
Podle mě budeš muset připlatit za starou dobrou ip4. Použití ip6 je v dnešní době utopie a vzhledem k tomu co ipv6 je se to ani v blízké budoucnosti nezmění.

willnotsay

« Odpověď #3 kdy: 03. 02. 2015, 00:06:27 »
Podle mě budeš muset připlatit za starou dobrou ip4. Použití ip6 je v dnešní době utopie a vzhledem k tomu co ipv6 je se to ani v blízké budoucnosti nezmění.
tak zalezi na co ten server ma.. Na nejaky backend server to staci.. Jako webserver urcite ne.

Jenda

« Odpověď #4 kdy: 03. 02. 2015, 01:07:02 »
Podle mě budeš muset připlatit za starou dobrou ip4.
Pokud to má třeba kvůli nějaké VPNce, IRC, Jabber klientům, botnetu… tak mu stačí forwardovat pár portů. Pokud to Wedos nabízí.

michal2

« Odpověď #5 kdy: 04. 02. 2015, 08:14:25 »
za tu cenu mi pride lepsi https://www.vultr.com/pricing/ dostanes tam ipv 4 i ipv 6 maj min ramky, rychlejsi procesor a limit na prenos dat 1000gb mesicne.

j

« Odpověď #6 kdy: 04. 02. 2015, 08:28:40 »

Nebo si muze zkusit postezovat na RIPE, ze prodavaji IPcka, ktere zislali zdarma. Kdyz takovych stiznosti bude dost, tak jim je treba i seberou, coz potesi ... ;D.

« Odpověď #7 kdy: 04. 02. 2015, 09:04:04 »
Což je nesmysl, zvlášť v době, kdy se adresy otevřeně nabízejí, kupují a prodávají. Navíc RIPE nezakazuje adresy pronajímat a používat je jako zdroj příjmů. To by museli zavřít prakticky všichni poskytovatelé připojení, protože ti běžně nabízí za příplatek blok veřejných adres.

« Odpověď #8 kdy: 04. 02. 2015, 09:16:13 »
Dokonce ani není pravda, že se IP adresy od RIPE získávají zdarma. Platí se docela tučný vstupní poplatek (2000 EUR), následně neméně tučný roční poplatek (1600 EUR), pak následují už menší poplatky za jednotlivé přidělené zdroje. K adresám zdarma to má hodně daleko.

http://www.ripe.net/lir-services/member-support/info/billing/billing-procedure-and-fee-schedule-2015/billing-procedure-and-fee-schedule-2015

« Odpověď #9 kdy: 04. 02. 2015, 09:26:24 »
Ale zpět k tématu – existují zhruba tři řešení:

• zaplatit za IPv4 adresu – asi nejjednodušší a nejlepší varianta
  • na nějaké jiné VPS, která má IPv4 i IPv6 si otočit pár portů proti tomu Wedosu + nastavit web server aby dotazy pro některé domény vyřizoval proti tomu serveru IPv6 only (reverzní proxy)
  • pořídit si NAT64 tunel – ten ti umožní ze serveru se připojit do IPv4 světa, ovšem ne opačně – to může pro některé aktivity opět stačit, ale pro klasické serverové řešení ne