Hardware pro mini server

a a

Hardware pro mini server
« kdy: 02. 02. 2015, 09:20:07 »
Ahoj,

potřeboval bych nějaké miniPC pro sběr dat na ostrovní elektrárně, takže prioritou je spotřeba a napájení přímo 5V nebo 12V.
Mělo by to zvládat nějakou plnohodnotnou distribuci linux + apache, php, mysql, openVPN, scriptovací jazyk pro vyčítání dat z regulátoru přes LAN modbus a komunikaci s mikrokontrolérem PIC po RS232.

Přemýšlím o raspberrypi, nebo existuje něco vhodnějšího?

Díky
« Poslední změna: 02. 02. 2015, 09:40:30 od Petr Krčmář »

Re:Hardware pro mini server
« Odpověď #1 kdy: 02. 02. 2015, 09:41:26 »
Mně přijde ideální nový model Raspberry Pi. Má to čtyřjádro, giga paměti, takže to bude výkonné až až. Proti různým alternativám je to široce podporované a stojí to pár stovek.

a a

« Odpověď #2 kdy: 02. 02. 2015, 09:51:27 »
Taky sem si to myslel, ale raději sem se chtěl zeptat.

Jen jedna věc. Nějak jsem žil v tom, že má RS232 už přímo na desce, ale koukám, že nemá. Existuje nějaký oficiální modul?

« Odpověď #3 kdy: 02. 02. 2015, 12:45:38 »
existuji redukce USB <-> RS232

jenda

« Odpověď #5 kdy: 02. 02. 2015, 13:02:41 »
tak jsem to zkusil objednat.
1245 Kc vcetne DPH - v cene jsou doufam opravene usb porty, ne jak ty besy u stareho.
tezko rict, co bude stat postovne, dal uz jsem to nezkousel.
ale jsem zvedavy, az to nekdo zkusi, postnete urcite link na testy na
phoronix benchmarky.
bastleni zdar !

ES

« Odpověď #6 kdy: 02. 02. 2015, 13:10:00 »
Osobe bych pouzil BeagleBone Black

http://beagleboard.org/BLACK

« Odpověď #7 kdy: 02. 02. 2015, 13:20:41 »
Neco pouzitelneho s ARMv8 stale jeste ne? Porad jen relativne drahe vyvojove boardy od AMD a spol?

Jimm

« Odpověď #8 kdy: 02. 02. 2015, 13:30:20 »
Apache a PHP na pc pro sběr dat? Nevím, ale nějak mi to nedává smysl... Jinak bych se asi také připojil k tomu Raspberry.

a a

« Odpověď #9 kdy: 02. 02. 2015, 13:40:18 »
Tak jsem koukal, že ono na těch vývodech GPIO obsahuje i různé zběrnice jako i2c, takže ani nebudu rs232 potřebovat.

a a

« Odpověď #10 kdy: 02. 02. 2015, 13:42:03 »
Apache a PHP na pc pro sběr dat? Nevím, ale nějak mi to nedává smysl... Jinak bych se asi také připojil k tomu Raspberry.

Proč to nedává smysl?

Jimm

« Odpověď #11 kdy: 03. 02. 2015, 14:28:03 »
Pokud to má "sbírat data", asi je to bude někam odesílat, ne? Pokud je to bude někam odesílat, zobrazení a spočtení výstupů by se mělo řešit tam kam se data odeslala, ne na jednom relativně nespolehlivém bodu někde na ostrově, kde je mizerný výkon, mohou být výpadky proudu a podobně... Na co tedy Apache a PHP? Pokud jde jen o dětskou hračku, potom samozřejmě ano a můžete se připojovat pro sběr dat manuálně k tomuto zařízení, ale potom zase nechápu proč to tady řešíte a nepořídil jste první krabičku co vám cvrnkla do klobouku.

smutný

« Odpověď #12 kdy: 03. 02. 2015, 16:38:16 »
Jábychse přiklonil k Olimexu (třeba olinuxino A20). Má asynchronní sériovku, SPI/I2C, další rozhraní
Olimex vyrábí moduly do UEXT, které by se ti tam mohly hodit (RS485, RTC, GSM...)
Napájení řešené pomocí AXP209, tudíž není problém zálohovací baterku (vlastní zkušenost), netřeba se patlat s přesně 5V (má celkem slušnej stabilík).
2 SD karty a satan potěší...

Návrh i HW je opensource. Na svém blogu má olimex návody, jak pro to přeložit kernel, či debootstrapnout systém...

Celkově mi to přijde více použitelné než RPi. T
A těch pár korun navíc by se ti vyplatilo.

a a

« Odpověď #13 kdy: 04. 02. 2015, 08:03:41 »
Právě že dál už to nic odesílat nebude.
Bude to ukládat data do mysql, abych si je následně přes web mohl zobrazit, různě třídit atd..

Něco takového
http://www.ostrovni-elektrarny.cz/spalek.php

Jedná se o hobby, takže sd karta svojí spolehlivostí bude dostačovat, když to skloubím s pravidelnou zálohou. Napájení 5V už v rozvaděči mám a zálohovat napájení nepotřebuju, protože tam už baterie jsou.

Takže říkáte že to nové R pi tohle zvládne levou zadní?

lobo

« Odpověď #14 kdy: 04. 02. 2015, 10:41:17 »
podla mna to zvladne lavou zadnou aj stare PI