Zdravím všechny. Mám problém, který se táhne už víc než rok. Zkoušel jsem ho před rokem vyřešit, ale nepodařilo se - tehdy jsem objevil jen takový "workaround" a byl jsem rád, že aspoň tak. Teď mi to ale čím dál více vadí. Řešiljsem to kdysi dávno na Debian fóru
https://forum.debian-linux.cz/index.php?topic=1427.0
..ale viz to vlákno, došel jsem akorát ke způsobu jak se tomu vyhnout.
PROBLÉM:
Notebook se vypne během vteřiny (úplně stejně jako kdybych z něj vyndal baterku). Ve vypnutém stavu zůstane cca 5 vteřin a poté se normálně sám zapne. K problému začalo docházet až po přechodu na kernel 3.9, který přinesl podporu pro Intel TurboBoost díky ovladači intel_pstate. Vypínání není závislé na teplotě, dochází k němu při bežnýhch klidových teplotách (kolem 50°C) i při zátěži (zpracovávání videa, hraní her - 90-100°C). Nepodařilo se mi odhalit jakoukoli pravidelnost nebo závislost na konkrétní činnosti. K vypínání dochází v náhodném intervalu od 30 minut až do dvou dnů.
Dá se to obejít zakázáním Intel TurboBoost a to pomocí zadání parametru "intel_pstate=disable" do nastavení GRUBu v řádce "GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT". Takto, se zakázaným turbem jsem notebook používal víc než již zmíněný rok a k vypnutí nedošlo ani jednou. Tím se ale omezuju a nemůžu využívat naplno svůj procesor, což mi začíná vadit. A celkově mi vadí to, že se vůbec něco takového děje.
HARDWARE:
HP Envy DV6 7250ec
CPU Intel Core i7 3630QM (zákl. frekvence 2.4GHz, turbo fekvence 3.4GHz)
RAM 12GB DDR3 1600MHz
GPU Intel HD 4000 + nVidia GT 630M (Bumblebee)
Úložiště 32GB SSD ADATA + 1TB HDD HGST
SOFTWARE:
Debian Unstable 64bit (aktuálně kernel 3.16)
Prostředí KDE 4.14 (problém byl i na Gnome Shell)
CO JSEM JIŽ VYZKOUŠEL:
- reinstalace OS
- jiná distribuce (OpenSUSE 13.1 KDE puštěná z externího HDD s aktivním intel_pstate, padla po pár hodinách)
- několikadenní přerušované (s občasným bootováním do Linuxu, když jsem potřeboval něco udělat) používání s Windows, puštěným z externího disku a aktivním TurboBoostem (problém se neprojevil) - zkoušel jsem nechat běžet i hodiny, i přes noc, ani jednou se to neprojevilo
- zakázání intel_pstate (viz výše, pomůže, ale úplně nevyřeší problém)
- běh notebooku s minimálním množstvím běžících pocesů (nechal jsem 2x přes noc, z toho jednou jsem ho ráno našel restartovaný)
- běh notebooku na maximální zátěž (stejně nepravidelné - někdy se vypne za chvíli, jindy vůbec)
- běh notebooku s externím chlazením na minimální zátěž a stažením teploty na hodnoty kolem 45°C (k vypnutí stejně došlo)
Nenapadá mě již co moc zkusit. Koukal jsem do logů ve /var/log/messages a /var/log/syslog. Nic zvláštního jsem tam neviděl. Poskytl bych je i nyní, ale počkám až se to čerstvě vypne a hned po dalším nabootování jejich obsah někam zkopíruju.
Kdyby někoho cokoli napadlo, budu velmi vděčný. Je to něco, co nejsem schopný vyřešit ani po strávení desítek hodin na Googlu (kde neexistuje jediná podobná zkušenost netýkající se přehřívání). Mám podezření na BIOS, který je velmi omezený, neumožňuje nic nastavit kromě pořadí bootování a podpory virtualizace a dost možná je nějakým způsobem optimalizovaný na původní předinstaloané Windows 8. Hardware vadný není, když to bez intel_pstate nikdy neudělá. Něco bude nejspíš v nastavení někde, ale už mě nanapadá vůbec nic.
Děkuji za reakce.