Živnost - odpracované hodiny

peterTT

Živnost - odpracované hodiny
« kdy: 16. 01. 2015, 10:34:00 »
ahojte,
robim v jednej firme ako zivnostnik cez jednu agenturu. dostanem zaplatene to co odrobim, resp.som od hodiny plateny. veeeela krat sa stava, ze mi vo firme nemaju dat aku pracu a mam aj prestoje 3-4h. ja sa pytam, co mam dalej robit, ale bud niekedy nemaju cas, lebo maju stretnutie s klientom, alebo zas cakam na cloveka, s ktorym potrebujem prebrat nejake veci a on chodi az neskoro do prace. Samozrejme si zapisujem vsetky hodiny, co si tu odsedim. Cize napr. od 7 do 16, tj. 9h, a realne mozno odrobim 3. Ale moja chyba to nie je.
Stava sa aj vam nieco podobne? Ako to potom riesite aj s tym casom. Ako keby si mam zapisat len 2h, to tu nemusim ani sediet.

tdvorak

Re:Živnost - odpracované hodiny
« Odpověď #1 kdy: 16. 01. 2015, 10:42:29 »
Asi by bylo nejlepší zeptat se té agentury, co tě platí  ;)

peterTT

« Odpověď #2 kdy: 16. 01. 2015, 10:45:20 »
no mna sice plati agentura oficialne, ale tak peniaze im posiela ta firma, kde som. cize firma->agentura->ja. hodiny mi tu schvaluje projekt manazer. a minule, ked mi schvaloval, bolo to ani nie 100h, lebo boli sviatky, tak povedal, ze akosi vela hodin. neviem ci pod 100h, je vela.

none_

« Odpověď #3 kdy: 16. 01. 2015, 10:52:36 »
Rekl bych, ze je to na tobe. Zalezi na tom, jak moc o tu praci stojis a jak moc si vazis sveho casu.

V tomhle je vyhoda zamestnance. Pokud nema co na praci a zamestnavatel nic nevymysli, ma jeho pozehnani nedelat nic.

Ty mas dve moznosti bud jim uctovat cas, ktery tam cekas, nebo necekat. A oni maji taky dve moznosti, bud tvoje rozhodnuti akceptovat, nebo si najit nekoho jinyho.

Lol Phirae

« Odpověď #4 kdy: 16. 01. 2015, 10:52:58 »
Aha. Ty děláš jako živnostník na IČ přes agenturu "zaměstnance" za hodinovou "mzdu". No, to určitě dává smysl.  ::) A tady je ideální místo, kde to řešit.

Michal Kovačič

« Odpověď #5 kdy: 16. 01. 2015, 10:54:24 »
ahojte,
robim v jednej firme ako zivnostnik cez jednu agenturu. dostanem zaplatene to co odrobim, resp.som od hodiny plateny. veeeela krat sa stava, ze mi vo firme nemaju dat aku pracu a mam aj prestoje 3-4h. ja sa pytam, co mam dalej robit, ale bud niekedy nemaju cas, lebo maju stretnutie s klientom, alebo zas cakam na cloveka, s ktorym potrebujem prebrat nejake veci a on chodi az neskoro do prace. Samozrejme si zapisujem vsetky hodiny, co si tu odsedim. Cize napr. od 7 do 16, tj. 9h, a realne mozno odrobim 3. Ale moja chyba to nie je.

Obávám se, že odpověď dá Vaše smlouva s agenturou... Pokud Vás platí jenom za práci a její organizaci (prostoje) neřeší, máte smůlu.

tdvorak

« Odpověď #6 kdy: 16. 01. 2015, 10:56:14 »
Kdybys byl normální zaměstnanec, asi by platilo tohle: http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2006-262#p208

Ale vzhledem k tomu, že tě platí agentura a ta to fakturuje až cílové firmě, nedivím se, že se firmě nechce platit tě za čekání. Ostatně, to je ta optimalizace nákladů outsourcingem, ne?

peterTT

« Odpověď #7 kdy: 16. 01. 2015, 11:02:31 »
tak ale je povinnost mi snad dat pracu. ked podpisem objednavku, tak som ako keby viazany. normalne sa na mna vztahuje vypovedna doba. cize nemozem si neprist len tak 2 tyzdne do prace.

Michal Kovačič

« Odpověď #8 kdy: 16. 01. 2015, 11:06:12 »
tak ale je povinnost mi snad dat pracu. ked podpisem objednavku, tak som ako keby viazany. normalne sa na mna vztahuje vypovedna doba. cize nemozem si neprist len tak 2 tyzdne do prace.

Ach jo - musis si pecist cos podepsal (jakou objednavku)... Pokud ses upsal k tomu, že přideš každe rano a budeš k dispozici 10 hodin a zaroveň tam neni povinnost zaplatit prostoje nebo zadat praci - rikam, smula...

Michal Kovačič

« Odpověď #9 kdy: 16. 01. 2015, 11:08:44 »

Ale navic, proč nezvedneš telefon a nezavolaš svoji agenturu? Jinde to stejně nevyřešiš...

tdvorak

« Odpověď #10 kdy: 16. 01. 2015, 11:09:40 »
To záleží na smlouvě mezi tebou a agenturou. A pak mezi agenturou a tou firmou. Vztah mezi firmou a tebou není zaměstnavatel / zaměstnanec. A nemužeš tak očekávat stejné zákonné povinnosti a práva.

Navíc píšeš, že pracuješ jako živnostník. Tedy nejspíš nejsi ani zaměstnanec agentury. O to míň práv máš i ve vztahu s agenturou.

none_

« Odpověď #11 kdy: 16. 01. 2015, 11:10:42 »
Jestli pracujes jako zivnostnik, tak se na tebe zadna vypovedni lhuta nevztahuje. Muzes byt bez prace na minutu.

Pokud si ta firma objedna praci v nejakem rozsahu, tak jim to v tom rozsahu vyfakturuj.

Pokud te plati jen za realnou praci a ty tam sedis dyl a nevyuctujes jim to, tak je to jen tvoje dobra vule (mozna blbost).

Ja nekde drepet 160 hodin a pak aby mi zaplatili jen 100 hodin, tak uz tam pristi mesic nebudu.

Kolemjdoucí

« Odpověď #12 kdy: 16. 01. 2015, 11:37:49 »
robim v jednej firme ako zivnostnik cez jednu agenturu.

Normálně pošleš agentuře fakturu na hodiny co jsi tam byl, dle smlouvy, ty sis svoji povinnost splnil.
Vztah agentura-firma není pro tebe podstatný, to si vyřeší oni mezi sebou.
Chce to si řádně prostudovat co jsi vlastně podepsal.

lebo boli sviatky

Sviatky v Prosinci boly 3*8=24 hodin.

3ugeene

« Odpověď #13 kdy: 16. 01. 2015, 11:52:42 »
Mám to tak nějak podobně - menší firma, práce na živnost. Sice to nemám asi takovej extrém, ale - dokud není potřeba, neřeším to. Pokud mi zadají práci - pracuju, pokud nemám co dělat - starám se o nějaký věci okolo (kontrola + údržba serverů, hw, apod. ). Jsem tam taky plus mínus 8 hodin denně, nemusel bych, ale nechci, aby to vypadalo, že tam nic nedělám a že chodím domů každej den po 5ti hodinách. K tomu všemu se samozřejmě váže jedna věc - firma mi platí "rozumně", pokud by mi platili málo, tak se asi ozvu a zkusím to vymyslet jinak.

« Odpověď #14 kdy: 16. 01. 2015, 12:09:13 »
Pokud jsi na ŽL přes agenturu, tak si přečti prvně smlouvu. Jak máš účtovat práci.
Avšak pokud to není "Švarc systém" (který je mimochodem nelegální prý...) a jsi tedy živnostník, pak tedy používáš vlastní prostředky pro práci a můžeš v čase ve kterém ti "zaměstnavatel" (tedy přesněji objednavatel) nedá práci dělat CO CHCEŠ... a pro koho chceš.

Třeba se samo-vzdělávat.

Pracuji jako freelancer pro cca 20 firem, a to na tzv. paušál, tedy oni neřeší můj čas, v součtu to udělá akceptovatelný příjem. Pod agenturu bych nešel ani náhodou. Už jen z důvodu odvodu "výpalného" za jejich "práci".

Trvalo mi sice pár let dostat se na hodnoty příjmu, které mám teď, ale šlo to.

Je sice "lákavé" nechat si shánět práci agenturou, ale pokud tato neplní svou část dohody a nezajistí dost práce, je třeba ji vyměnit, a nebo si práci sehnat sám.

Upřímně, čekat, že budu vydělávat na ŽL přes nějakou agenturu majlant, je jen v USA filmech a ani tam to takto nefunguje.
--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS ---