Vlastní nebo koupený server

Re:Vlastní nebo koupený server
« Odpověď #45 kdy: 07. 01. 2015, 19:03:31 »
Predevsim obnova zalohy muze byt na par (desitek) hodin. Takze provozovat ve firme (i jednocloveci) cokoli bez raidu, kdyz na tom firma stroji ...
Ty tady pořád hážeš nějaký hodiny, terabajty a jánevímco. Prosímtě, normální kanceláře o 16ti počítačích mají třeba 100G dat. Na ZFS zesynchronizované za (plácnu) 15minut, záloha obnovená rychlostí třeba 5MBps ~ půl hodiny.

« Odpověď #46 kdy: 07. 01. 2015, 19:10:16 »
Bude to tak, že si autor uvědomil covplácnul za blbost auž se neozve. A zbytek osazenstva diakutuje co na ten imafinární server s neznámým požadavkem na aplikace a výkon koupit za hardware ... .

K tomu raidu sv vs hw bych dodal, že i na sw raidu se nwkam musí ty disky připojit. Když neberu diletantsví s různýma řadičema za 500 tak základní raidový vs neraidový řadič od adaptecu stojí skoro stejně. HW raid je mnohem jednodušší na správu, swmraid má víc nastavení ... pro malé servery bych šel s jednoduchostí hw raidu.
http://www.alza.cz/adaptec-6805h-bulk-d452795.htm
http://www.alza.cz/adaptec-6805e-bulk-d457860.htm

Jenda

« Odpověď #47 kdy: 07. 01. 2015, 21:23:14 »
To je uplne jedno, 4 diskovej SW raid 5 (4x 1TB) se prepocitava 15+ hodin (kdyz danej stroj nic nedela).
Už jsem tu psal, že se mi RAID6 ze 4 2TB disků přepočítával 7 hodin a 42 minut. Ostatně proč ne? 70 MB/s zvládne i notebookový disk a uXORovat 280 MB/s je pro dnešní procesory hračka.

2Jenda: investuj 5 sekund casu a prohledej zdejsi diskuse na tema rozjebany SW raid. A pak udelej totez na tema rozjebany HW raid.
Taky by to mohlo být uživateli a počtem uživatelů :). Můžeš mi nějaký problém ukázat, já žádný nenašel kromě jednoho kde má tazatel nějakou divnou distribuci (http://forum.root.cz/index.php?topic=4797.0).

SW raid NEPOZNA kterej disk je vadnej. Nema totiz jak. To musis detekovat az ty, za pouziti runych tools. HW raid ti navic disk vyradi uz pred tim, nez se posere, protoze si mimo jiny provadi pravidelne testy chybovosti a dalsi ficury.
Můj SW RAID pozná, který disk je vadný, když vyhodí error při čtení sektoru nebo neodpoví. Pokud error nevyhodí a jenom vrátí špatná data, nepozná to ani tvůj HW RAID. Můj SW RAID to pozná, pokud je to ZFS nebo btrfs.

Můj SW RAID provádí každý měsíc test konzistence. Je to v CentOSu a Debianu default. A SMART to umí posílat mailem taky.

A zase, pokud mas spare, tak ho automaticky nahodi, aniz bys musel nekde neco resit.
Můj SW RAID spare nahazuje samozřejmě automaticky taky. Proboha, to si fakt myslíš, že spare je v mdadm jenom pro parádu a musí to admin spustit ručně?

Jenda

« Odpověď #48 kdy: 07. 01. 2015, 21:26:05 »
HW raid je mnohem jednodušší na správu
JJ, jenom se stačí naučit používat proprietární utilitu, která nepodporuje nové distribuce a každý výrobce si bastlí vlastní, místo použití nástrojů v distribuci. Jednoduchost.

Naopak bych u takové malé firmy čekal, že si koupí třeba dvouterové disky a za dva roky část z nich nahradí šestiterovými a budou se rozhlížet, jak že jim ten HW RAID umožní využít ten zbytek kapacity. No nijak.

Jenda

« Odpověď #49 kdy: 07. 01. 2015, 21:36:57 »

Kolemjdoucí

« Odpověď #50 kdy: 07. 01. 2015, 21:46:28 »

Trochu bych mírnil nadšení:
V HW RAIDu vždy funguje výměna HDD tím způsobem, že cvičená opice vytáhne HDD s červenou kontrolkou a vrazí tam nový, zbytek udělá HW řadič.
Dosáhnout stejné funkčnosti se SW RAIDem dá dost práce a stejně to někdy selže.

vty

« Odpověď #51 kdy: 07. 01. 2015, 21:59:38 »
Byly zde uvedeny pouze výhody HW RAID řešení oproti SW RAIDu. Dovolím si upozornit i na jeho nevýhody:

1) HW RAID řadič na samostatné kartě znamená mít minimálně jeden identický navíc pokud je na motherboardu tak to samé platí pro něj. Konfigurace RAID pole je binární a proprietární a tudíž nepřenositelná a to obvykle i na jinou řadu téhož výrobce.
Porucha RAID řadiče aniž máte po ruce identický kus HW znamená, že budete data obnovovat ze záloh i když máte disky v pořádku.
Argumentovat tím, že k poruše nedojde je trochu krátkozraké, prostě HW RAID řadič je single point of failure.
Jakýkoliv opensourcový SW RAID obnovíte na jakémkoli železe, prostě jen přendáte disky (za předpokladu, že náhradní stroj má dostatečný počet např. SATA kanálů apod.) a jste velmi rychle schopni zprovoznit výpadek HW a můžete pak v klidu čekat na servis NBD u serveru v poruše. Já např. používám servery od Dellu s NBD servisem a případný embedded RAID řadič u nich z výše uvedených důvodů nepoužívám a deaktivuji ho.

2) Dále nástroje na správu a monitoring HW RAID řadiče jsou málokdy dostupné z opensourcových OS, u SW RAIDu jde o součást OS.

3) Možnosti konfigurovatelnosti RAID polí jsou u HW RAID řešení oproti SW menší. Těžko u nich uděláte např. RAID po partitions nebo na mixu různě velkých disků (aniž byste o nějakou kapacitu nepřišli) či mix RAID 1 RAID 5 apod.

SW RAID je pomalejší HW-ho (tento rozdíl se zmenšuje s rostoucím výkonem CPU a počtem jader i rychlostí sběrnic pro disky a nástupem SSD) a klade vyšší nároky na znalosti adminů :-)

Rhinox

« Odpověď #52 kdy: 07. 01. 2015, 22:48:03 »
...Konfigurace RAID pole je binární a proprietární a tudíž nepřenositelná a to obvykle i na jinou řadu téhož výrobce...
Prenasel sem disky z LSI-9211 (levnej raid0/1/10 cip 2008) na 9266 (2208), bez problemu. V podstate sem vubec nedoufal ze to pujde a byl pripravenej to pole vytvorit znovu, jenze opravdu to slo, bez jakehokoli manualniho zasahu. Ale nevim jestli by se takhle dala prenest konfigurace ze stare serie 8xxx na 9xxx (jestli si dobre pamatuju, nekde na LSI-webu sem cetl ze to nejde). Samozrejme, v pripade ruznych vyrobcu se o tom nema smysl bavit, to jiste nepujde.

Raid po "partitions" (u hw-raid spis po castech celkove kapacity) je samozrejme mozne udelat take na hw-radici (rozhodne to jde na Avago/LSI). Taky ruzne velke disky, ruzne typy disku, nebo "hybridni" raid (hdd+ssd). Mozna nake jine veci na hw-raid nejdou, nevim. Zatim mi vzdycky stacil. Jo a pekna vyhoda je vlastni cache: clovek muze vypnout disk-cache v OS a usetrit si nakej ten GB pro jine veci. Taky je to bezpecnejsi (slusnej hw-radic ma obvykle svoji pamet zalohovanou baterii nebo kondensatorem)...

Samozrejme, svet neni cerno-bilej. Jako HW-, tak i SW-raid ma sve vyhody/nevyhody.

j

« Odpověď #53 kdy: 08. 01. 2015, 00:04:07 »
Predevsim obnova zalohy muze byt na par (desitek) hodin. Takze provozovat ve firme (i jednocloveci) cokoli bez raidu, kdyz na tom firma stroji ...
Ty tady pořád hážeš nějaký hodiny, terabajty a jánevímco. Prosímtě, normální kanceláře o 16ti počítačích mají třeba 100G dat. Na ZFS zesynchronizované za (plácnu) 15minut, záloha obnovená rychlostí třeba 5MBps ~ půl hodiny.

Jasne, a ten novej disk se tam teleportuje ...

vty

« Odpověď #54 kdy: 08. 01. 2015, 00:28:01 »
...Konfigurace RAID pole je binární a proprietární a tudíž nepřenositelná a to obvykle i na jinou řadu téhož výrobce...
Prenasel sem disky z LSI-9211 (levnej raid0/1/10 cip 2008) na 9266 (2208), bez problemu. V podstate sem vubec nedoufal ze to pujde a byl pripravenej to pole vytvorit znovu, jenze opravdu to slo, bez jakehokoli manualniho zasahu. Ale nevim jestli by se takhle dala prenest konfigurace ze stare serie 8xxx na 9xxx (jestli si dobre pamatuju, nekde na LSI-webu sem cetl ze to nejde). ...
Tam, kde s HW řadičem ani nedoufáte a jste překvapen, že to jde, máte u SW RAIDu jistotu, že to jde. Jako admin mám rád jistotu a ne překvapení, byť ve vašem případě to byla ta dobrá :-)

Citace
Raid po "partitions" (u hw-raid spis po castech celkove kapacity) je samozrejme mozne udelat take na hw-radici (rozhodne to jde na Avago/LSI). Taky ruzne velke disky, ruzne typy disku, nebo "hybridni" raid (hdd+ssd).

Zrovna u nějakého LSI-čka jsem se před pár roky setkal s tím, že u dvou různě velkých disků v RAID 1 nešla nakonfigurovat u toho většího ta zbylá disková kapacita jako single disk/část a tudíž zůstala nevyužitá. U SW RAID samozřejmě není problém.
Proč je potřeba RAID po particích? Například u zfailovaného HW se SW RAIDem vezmu jeden disk a mám na jakémkoli PC přístup k datům a pokud je primární se systémem, tak ho přehodím do jiného PC a jedu. U disku rozsekaneho HW managerem na kousky se k datům jednoduše nedostanete natož abyste z něj nabootovali.
Kdo zažil řešení HW havárií, ocení možnost workaroundů/improvizace a tím pádem rychlého vyřešení = zprovoznění výpadku, tady není čas na experimenty. V tomto se IMHO flexibilitě opensourcového SW RAIDu nic nevyrovná a i proto ho osobně preferuji.

Citace
Taky je to bezpecnejsi (slusnej hw-radic ma obvykle svoji pamet zalohovanou baterii nebo kondensatorem)...
IMHO server by měl být na UPS a tato redundance zálohy dat diskového bufferingu mi v tom případě přijde v podstatě zbytečná.

Dál jsem nezmínil další nedostatek HW řešení a tou může být v některých případech výše ceny samotného "slušného" HW RAID řadiče v porovnání s tím, co mi to přinese.

vty

« Odpověď #55 kdy: 08. 01. 2015, 00:40:49 »

Pokud by sis přečetl příspěvek výše, tak bys zjistil, že se ten disk nahodí ze spare a ano to funguje i SW RAIDu.
Jo a pak bude třeba ten zfailovaný disk fyzicky vyměnit opět naprosto stejně jako u HW RAIDu.

Jenda

« Odpověď #56 kdy: 08. 01. 2015, 01:36:16 »

Pokud by sis přečetl příspěvek výše, tak bys zjistil, že se ten disk nahodí ze spare a ano to funguje i SW RAIDu.
Jo a pak bude třeba ten zfailovaný disk fyzicky vyměnit opět naprosto stejně jako u HW RAIDu.
Přečti si, na co reaguješ. Mluví se o praštěném návrhu provozovat server úplně bez RAIDu s tím, že se tam v případě potřeby prostě dá záloha.

« Odpověď #57 kdy: 08. 01. 2015, 11:29:26 »
Reagoval jsem čistě na tvoje tvrzení, že obnova ze zálohy může trvat desítky hodin. V tom prostředí, o kterém se bavíme, to nejspíš nebude pravda. Pořád tam taháš svoje zkušenosti z úplně jinýho prostředí.

(Tím neobhajuju provozování serveru bez RAIDu, to jsem snad už předtím napsal jasně, ne?!)

vty

« Odpověď #58 kdy: 08. 01. 2015, 11:36:59 »

Přečti si, na co reaguješ. Mluví se o praštěném návrhu provozovat server úplně bez RAIDu s tím, že se tam v případě potřeby prostě dá záloha.

Četl jsem to pozorně, ale možná mi něco uniklo. Pochopil jsem to takto:
Mirek Prýmek:, kterého cituji píše o syncu 100GB filesystému na ZFS v SW RAIDU za 15 minut a o obnovení ze zálohy rychlostí cca. 5MBps za půl hodiny. Já reaguji na rekaci j: na Mirek Prýmek, že se tam ten disk teleportuje sám, což jsem pochopil, že se týká SW vs HW RAIDu a nikoliv obnovení ze záloh na řešení bez RAIDu (které je samozřejmě praštěné).

vty

« Odpověď #59 kdy: 08. 01. 2015, 11:39:49 »
Reagoval jsem čistě na tvoje tvrzení, že obnova ze zálohy může trvat desítky hodin. V tom prostředí, o kterém se bavíme, to nejspíš nebude pravda. Pořád tam taháš svoje zkušenosti z úplně jinýho prostředí.

(Tím neobhajuju provozování serveru bez RAIDu, to jsem snad už předtím napsal jasně, ne?!)

Tak vidím dle vyjádření autora příspěvku, že jsem to pochopil špatně :-(