...Konfigurace RAID pole je binární a proprietární a tudíž nepřenositelná a to obvykle i na jinou řadu téhož výrobce...
Prenasel sem disky z LSI-9211 (levnej raid0/1/10 cip 2008) na 9266 (2208), bez problemu. V podstate sem vubec nedoufal ze to pujde a byl pripravenej to pole vytvorit znovu, jenze opravdu to slo, bez jakehokoli manualniho zasahu. Ale nevim jestli by se takhle dala prenest konfigurace ze stare serie 8xxx na 9xxx (jestli si dobre pamatuju, nekde na LSI-webu sem cetl ze to nejde). ...
Tam, kde s HW řadičem ani nedoufáte a jste překvapen, že to jde, máte u SW RAIDu jistotu, že to jde. Jako admin mám rád jistotu a ne překvapení, byť ve vašem případě to byla ta dobrá :-)
Raid po "partitions" (u hw-raid spis po castech celkove kapacity) je samozrejme mozne udelat take na hw-radici (rozhodne to jde na Avago/LSI). Taky ruzne velke disky, ruzne typy disku, nebo "hybridni" raid (hdd+ssd).
Zrovna u nějakého LSI-čka jsem se před pár roky setkal s tím, že u dvou různě velkých disků v RAID 1 nešla nakonfigurovat u toho většího ta zbylá disková kapacita jako single disk/část a tudíž zůstala nevyužitá. U SW RAID samozřejmě není problém.
Proč je potřeba RAID po particích? Například u zfailovaného HW se SW RAIDem vezmu jeden disk a mám na jakémkoli PC přístup k datům a pokud je primární se systémem, tak ho přehodím do jiného PC a jedu. U disku rozsekaneho HW managerem na kousky se k datům jednoduše nedostanete natož abyste z něj nabootovali.
Kdo zažil řešení HW havárií, ocení možnost workaroundů/improvizace a tím pádem rychlého vyřešení = zprovoznění výpadku, tady není čas na experimenty. V tomto se IMHO flexibilitě opensourcového SW RAIDu nic nevyrovná a i proto ho osobně preferuji.
Taky je to bezpecnejsi (slusnej hw-radic ma obvykle svoji pamet zalohovanou baterii nebo kondensatorem)...
IMHO server by měl být na UPS a tato redundance zálohy dat diskového bufferingu mi v tom případě přijde v podstatě zbytečná.
Dál jsem nezmínil další nedostatek HW řešení a tou může být v některých případech výše ceny samotného "slušného" HW RAID řadiče v porovnání s tím, co mi to přinese.