Vlastní nebo koupený server

Vlastní nebo koupený server
« kdy: 06. 01. 2015, 10:22:50 »
Resim novy server do racku, rozhoduji se mezi vlastnim poskladanim nebo hotovym resenim?
Pozadavky:
Ubuntu
16 pc (winxp-win8, tedy Samba)
3 sit. tiskarny
8 virtualu (WinXP kvuli kompatibilite s win softem a vzd. sdileni)
software:
posta (dovecot)
3x  sitove programy - databaze
Doporucite hw sestavu (MB,CPU,RAM,4xHDD (RAID),zdroj...) nebo hotove reseni cca 40 tis.?
Pokud jsem porovnaval vykonnost, tak server (Fujitsu, HP, Dell) mne vyjde min. 2x draz nez vlastni skladacka, vyplati se to?

« Poslední změna: 06. 01. 2015, 20:55:24 od Petr Krčmář »

Re:rack server Ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 06. 01. 2015, 11:00:23 »
mne vyjde min. 2x draz nez vlastni skladacka, vyplati se to?
Většinou ano, protože za 5 let lehce vyhledáš specifikaci všech komponent, budeš mít k dispozici dýl náhradní díly a hlavně si můžeš koupit NBD podporu apod.

To "2x dráž" bych docela chtěl vidět. Pokud použiješ srovnatelné komponenty ("serverové"), tak pochybuju, že se můžeš dostat na poloviční cenu. Jo, jestli to počítáš tak, že místo hw raidu dáš desku s embedded "raidem", tak to pak jo ;)

Jinak hw ti nikdo neporadí, záleží na zátěži. Z toho popisu, co tam bude běžet, nikdo skutečnou zátěž nevykoumá.

« Odpověď #2 kdy: 06. 01. 2015, 11:01:23 »
BTW, pokud nutně nepotřebuješ rackmount, tak normální "desktopový" formfactor bývá levnější.

Jimm

« Odpověď #3 kdy: 06. 01. 2015, 12:14:40 »
Mně moc nejde dohromady spojení "server" a "Ubuntu". Může mi někdo osvětlit, v čem to má přidanou hodnotu oproti například Debianu? Potkal jsem to jednou a utíkal jsem co mi síly stačily, po základní instalaci 10k pitomých balíčků k ničemu, X-ka, ale ssh jsem neměl... Proč je dnes moderní cpát všude Ubuntu, když to distro začínalo jako dektopové a hraje si na "usnadnění" postupů, což v serverovém nasazení prostě nedává smysl?

« Odpověď #4 kdy: 06. 01. 2015, 12:16:59 »
Mně moc nejde dohromady spojení "server" a "Ubuntu". Může mi někdo osvětlit, v čem to má přidanou hodnotu oproti například Debianu?
Protože to lidi dobře znají z desktopu, tak to hodí i na server.

Jimm

« Odpověď #5 kdy: 06. 01. 2015, 12:31:08 »
To mi přijde praštěné... pokud každý den jezdím do práce Škodovkou, dobře ji znám, ale na měsíc s ní nepojedu, protože pro to nemá předpoklady, budu potřebovat raketu. Proč je to v případě serveru jinak, to stále nechápu. :)

Mně moc nejde dohromady spojení "server" a "Ubuntu". Může mi někdo osvětlit, v čem to má přidanou hodnotu oproti například Debianu?
Protože to lidi dobře znají z desktopu, tak to hodí i na server.

« Odpověď #6 kdy: 06. 01. 2015, 12:53:33 »
To mi přijde praštěné... pokud každý den jezdím do práce Škodovkou, dobře ji znám, ale na měsíc s ní nepojedu, protože pro to nemá předpoklady, budu potřebovat raketu. Proč je to v případě serveru jinak, to stále nechápu. :)
Tak ono Ubuntu není vyloženě desktopová záležitost. Na serverech se používá dost, třeba v cloudech je docela populární. Já osobně mám radši CentOS/RHEL, ale tak proti gustu... ;)

« Odpověď #7 kdy: 06. 01. 2015, 13:14:21 »
Mně moc nejde dohromady spojení "server" a "Ubuntu". Může mi někdo osvětlit, v čem to má přidanou hodnotu oproti například Debianu? Potkal jsem to jednou a utíkal jsem co mi síly stačily, po základní instalaci 10k pitomých balíčků k ničemu, X-ka, ale ssh jsem neměl... Proč je dnes moderní cpát všude Ubuntu, když to distro začínalo jako dektopové a hraje si na "usnadnění" postupů, což v serverovém nasazení prostě nedává smysl?

Ubuntu má serverovou instalaci a je to v podstatě Debian. Jen s větší userbase a tedy i lepší podporou. Dávám ho všude a bez problémů.

Neviditelný

« Odpověď #8 kdy: 06. 01. 2015, 13:26:58 »
Ubuntu má hlavně LTS verze se serverovou podporou na minimálně 5 let. Debian tohle dlouho neměl vůbec a i Squeeze-LTS je co jsem pochopil taková bokovka, kterou bych se na důležitých serverech asi bál používat.

PL68

« Odpověď #9 kdy: 06. 01. 2015, 14:44:12 »
Je otázka, jestli se v případě Ubuntu dá vůbec mluvit o nějaké kvalitní podpoře. Ono je pěkné, že je to na papíře podporované 5 let, ale když si člověk dá tu práci a podívá se, kolik nezáplatovaných děr mají oproti RHELu, SLESu nebo Debianu i v důležitých komponentech... A to se vůbec nebavím o tom, že universe je po celé ty roky prakticky netknutý od té doby, co balíčky zkopírují z Debianu.

No, na to se ale tazatel neptal, takže mu to Ubuntu přejme, a zpátky k otázce: vzhledem k popisu předpokládám, že se jedná o řešení, kde bych si ten server asi raději složil sám.

« Odpověď #10 kdy: 06. 01. 2015, 15:03:14 »
tak ses tady vytrolil a bez zase mackat bedary.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Jimm

« Odpověď #11 kdy: 06. 01. 2015, 15:12:14 »
To bylo na koho?
tak ses tady vytrolil a bez zase mackat bedary.

« Odpověď #12 kdy: 06. 01. 2015, 15:39:20 »
Hotová řešení mají smysl pouze v případě, že k tomu máte rovnou i support, a remote konzoli, což u vlastního řešení musíte řešit nějakým KVMkem. Můj pocit z Vašeho popisu je takový, že by Vám stačil obyčejný desktop, do kterého nastrkáte paměti, RAID kartu a disky. Vzhledem k tomu, že jste ani nezadefinoval jaká má být dostupnost takového řešení, tak asi nemá smysl řešit ani ECC paměti, atp. Rovnou ty desktopy kupte dva a rozběhněte mezi nimi redundanci. Na základě definice toho, co na tom bude běžet, Vám nikdo moc neporadí, protože podle Vašeho popisu Vám můžu doporučit i nějaký větší notebook a budete to mít zároveň i s UPSkou :).

Co se týče "serverů", tak pár tipů:

Např. tahle krabice od Dellu by mohla vyhovovat už v základu: http://www.czc.cz/dell-poweredge-t20-e3-1225-v3-16gb-2x500gb-1x1tb/152034/produkt a budete k tomu mít i NBD od Dellu, což v případě takto definovaných požadavků stejně asi stačí.

Případně do něčeho jako je: http://www.czc.cz/hp-proliant-ml10-g2130-2gb/141314/produkt nastrkejte navíc paměť a disky.

Občas se vyplatí podívat se i na Intel serverovou platformu, vychází to někdy lépe.

Případně SuperMicro...

« Odpověď #13 kdy: 06. 01. 2015, 15:46:17 »
Hotová řešení mají smysl pouze v případě, že k tomu máte rovnou i support, a remote konzoli, což u vlastního řešení musíte řešit nějakým KVMkem.
"Serverová" základovka se dá koupit i samostatně - ale to jsme pak u toho, co jsem psal: tam pak žádný rozdíl v ceně nebude.

Rovnou ty desktopy kupte dva a rozběhněte mezi nimi redundanci.
Jestli jsem to pochopil správně, má to být do nějaké kanceláře. Tam se takováhle redundance většinou nevyplatí, protože nejčastěji stejně odejde disk nebo zdroj, takže tam je buďto redundance na úrovni komponent, nebo je výměna stroje stejně rychlá jako výměna komponenty. A udělat pořádnou opravdovou redundanci (diskový pole, redundantní síť atd. atd.) by se nevyplatilo.

Dzavy

« Odpověď #14 kdy: 06. 01. 2015, 16:05:37 »
A to ma jako vsechno bezet na jednom linuxu? Huh, co je to za garazovku?

Normalne pod to dej VMware a pak si tam nastrkas 8x ty XPcka, 1 samba/print server, 1 mail server a x aplikacnich/db serveru.