Vyměnit software (Linux) v NASu za jiný Linux

Petr

Vyměnit software (Linux) v NASu za jiný Linux
« kdy: 03. 01. 2015, 15:49:13 »
Zdravím globální povědomí,

koupil jsem domácí NAS - Lenovo Beacon Cloud Storage (http://www.czc.cz/lenovo-beacon-intel-ce5315-1gb-linux/162607/produkt), protože se honosí mimo jiné i tím, že vevnitř je Linux.
Je to opravdu takový počítač s Linuxem uvnitř - dá se k tomu připojit monitor, má to USB na klávesnici a myš, má to Intel Atom, 1GB RAM atd. Když to spustím, tak se spustí Linux s grafickým prostředím a v něm aplikace XBMC Media Center, běží v tom Samba atd.

Jenže mi úplně nevyhovují možnosti zálohování (chybí mi hlavně snapshoty - pro případ, že bych si nechtěně něco smazal), rozhodl jsem se, že ten Linux uvnitř nahradím něčím jiným - např. FreeBSD distribucí FreeNAS (http://www.freenas.org/).

Ale na tom jsem se zasekl - nevím, jak ten vestavěný Linux nahradit:
- bohužel není uložený na nějaké SD kartě uvnitř, kterou bych vyměnil, ale asi na SanDisku, který je přiletován na desce.
- nejsem schopný zařízení přinutit, aby nabootovalo z mého USB disku (vlastně ani nevím, jak se dostat do BIOSu a nastavit pořadí bootování)
- dokonce ani v tom vestavěném Linuxu nejsem schopen získat terminál - na konzoli se pomocí Ctrl + Alt + Fx nejsem schopen dostat.

Jediné, co mě napadlo je toto: má to funkci kontrola aktualizací - takže tomu nějak přes síť podstrčit "aktualizaci" s jiným systémem, ale to by chtělo vybádat, jak ty aktualizace vlastně fungují (a je otázka, jestli to není moc krkolomné).

Napadá vás ještě nějaká možnost anebo je to ztracené?

Díky,

Petr

Dzavy

Re:Vyměnit software (Linux) v NASu za jiný Linux
« Odpověď #1 kdy: 03. 01. 2015, 18:01:35 »
Jestli chceš u embedded zařízení lézt do biosu nastavit pořadí bootování, tak se do toho snad ani nepouštěj.

Jinak jestli to chápu dobře, chceš docela drahý, funkční a vyladěný zařízení s HDMI degradovat na obyčejnej NAS a to ještě za cenu neskutečnýho sraní. To sis moh koupit něco o dost levnějšího, např. http://www.alza.cz/zyxel-nsa-325-v2-d507055.htm

czipis

• 252
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 03. 01. 2015, 22:45:29 »
podle spcifikaci to vypada na pekne zarizeni. Jenom me zarazi, ze na to neni nikde zadna recenze/test. Vsechno jenom rok stare "recenze" z vystavy kde ho uvadeli na trh.

Muzes se prosim rozepsat o zkusenostech?

milan

« Odpověď #3 kdy: 04. 01. 2015, 00:07:37 »
Zdravím globální povědomí,

koupil jsem domácí NAS - Lenovo Beacon Cloud Storage (http://www.czc.cz/lenovo-beacon-intel-ce5315-1gb-linux/162607/produkt), protože se honosí mimo jiné i tím, že vevnitř je Linux.
Je to opravdu takový počítač s Linuxem uvnitř - dá se k tomu připojit monitor, má to USB na klávesnici a myš, má to Intel Atom, 1GB RAM atd. Když to spustím, tak se spustí Linux s grafickým prostředím a v něm aplikace XBMC Media Center, běží v tom Samba atd.

Jenže mi úplně nevyhovují možnosti zálohování (chybí mi hlavně snapshoty - pro případ, že bych si nechtěně něco smazal), rozhodl jsem se, že ten Linux uvnitř nahradím něčím jiným - např. FreeBSD distribucí FreeNAS (http://www.freenas.org/).

Ale na tom jsem se zasekl - nevím, jak ten vestavěný Linux nahradit:
- bohužel není uložený na nějaké SD kartě uvnitř, kterou bych vyměnil, ale asi na SanDisku, který je přiletován na desce.
- nejsem schopný zařízení přinutit, aby nabootovalo z mého USB disku (vlastně ani nevím, jak se dostat do BIOSu a nastavit pořadí bootování)
- dokonce ani v tom vestavěném Linuxu nejsem schopen získat terminál - na konzoli se pomocí Ctrl + Alt + Fx nejsem schopen dostat.

Jediné, co mě napadlo je toto: má to funkci kontrola aktualizací - takže tomu nějak přes síť podstrčit "aktualizaci" s jiným systémem, ale to by chtělo vybádat, jak ty aktualizace vlastně fungují (a je otázka, jestli to není moc krkolomné).

Napadá vás ještě nějaká možnost anebo je to ztracené?

Díky,

Petr
mělo by to být skoro stejný jako Thecus 2520
http://forum.thecus.com/viewforum.php?f=74

jelito

« Odpověď #4 kdy: 04. 01. 2015, 10:59:29 »
Ja by som tam hodil Windows 3.11

win2mac

« Odpověď #5 kdy: 04. 01. 2015, 11:12:46 »
z vlastni zkusenosti vim, ze i kdyz vyrobce pouzije linux neznamena to, ze samotna binarka s aktualizaci neni nejakym způsobem obfuskovana, takze spis bych od toho odstoupil

ale pokud trvas na freenas sel bych cestou nejakeho PC

Dfasdfasfda

« Odpověď #6 kdy: 04. 01. 2015, 11:45:48 »
jak to bootuje, pres bios nebo uboot nebo neco takoveho?
takze zkusit udelat live linux na flashdisku a kdyz to pojede tak instalace.
otazka je zda je tato cesta proslapana nebo ne.

smutný

« Odpověď #7 kdy: 04. 01. 2015, 11:57:32 »
Prošlapaná imho není.

Nevím, jak u x86, ale u takových počítačů často nebývá jednoduché dostat tam svůj OS.

Většinou je třeba rozebrat a hledat na desce něco, přes co bys tam získal přístup (RS232 konzole, JTAG....).

Pokud sis myslel, že nahraješ jeden balíček a budeš tam za půl hodiny mít funkčná freeNAS, tak tě zklamu - tak to nepůjde

Dfasdfasfda

« Odpověď #8 kdy: 04. 01. 2015, 12:42:36 »
Prošlapaná imho není.

Nevím, jak u x86, ale u takových počítačů často nebývá jednoduché dostat tam svůj OS.

Většinou je třeba rozebrat a hledat na desce něco, přes co bys tam získal přístup (RS232 konzole, JTAG....).

Pokud sis myslel, že nahraješ jeden balíček a budeš tam za půl hodiny mít funkčná freeNAS, tak tě zklamu - tak to nepůjde

nekde na webu jsem myslim videl, ze tohle ma zrovna klasickou desku s biosem.
a nebo pokud tam je nejaky znamy bootovac (uboot, coreboot) tak jtag apod. nemusi hledat.
dodavatel hw mozna ma na webu i zdrojaky a nastroje na sestaveni vlastniho binarniho obrazu.
nehledal jsem.li

milan

« Odpověď #9 kdy: 04. 01. 2015, 14:53:44 »
Prošlapaná imho není.

nekde na webu jsem myslim videl, ze tohle ma zrovna klasickou desku s biosem.
a nebo pokud tam je nejaky znamy bootovac (uboot, coreboot) tak jtag apod. nemusi hledat.
dodavatel hw mozna ma na webu i zdrojaky a nastroje na sestaveni vlastniho binarniho obrazu.
nehledal jsem.li
tak to jsi se asi díval na nějaký divný :) web - protože ta deska má SOC (System On Chip) - takže tímto je to (až na světlé vyjímky) konečná - mj. stačí se podívat do diskuze u xbmc/kodi nebo thecusu či asusstoru
http://www.intel.com/pressroom/kits/soc/?wapkw=system+on+chip

« Odpověď #10 kdy: 04. 01. 2015, 14:58:30 »
radeji to prodej , nez se v tom zacnes hrabat a postav si selfNAS .
Cenove to vyjde i levneji s nasobne vetsi kapacitou, virtualizaci a jinymi moznostmi.
A to vcetne napajeni na baterie .

milan

« Odpověď #11 kdy: 04. 01. 2015, 15:00:17 »
jinak tady je link na možnost debianu na tom 2520
http://forum.thecus.com/viewtopic.php?f=74&t=8881

Petr

« Odpověď #12 kdy: 05. 01. 2015, 00:10:55 »
Děkuji za komentáře. Vypadá to, že to opravdu nepůjde... Je to škoda, protože to je opravdu našlapaný stroj (Intel Atom, 1GB Ram, několik GB vnitřní paměť pro systém, USB, HDMI, dokonce i s WiFi a Blootooth) a dokázal jsem si představit mnohem širší využití než co nabízí poskytnutý software.

« Odpověď #13 kdy: 05. 01. 2015, 00:58:58 »
nikde nemuzu nic najit kolem Intel CE5313  , co je to za hybrid ?

« Odpověď #14 kdy: 05. 01. 2015, 00:59:45 »
a jakou to ma celkovou spotrebu ?