Buducnost informatiky za 5-10 rokov

Kolemjdoucí

Re:Buducnost informatiky za 5-10 rokov
« Odpověď #90 kdy: 18. 01. 2015, 20:41:38 »
Kód: [Vybrat]
A[i].MakeIt() nebo A[i]=A[i]+1

« Odpověď #91 kdy: 18. 01. 2015, 20:48:52 »
Na paralelizaci A.MakeIt() [...] nepotřebuji konstatování ani immutable.
Ale jdi. Potřebuješ několik konstatování :)

Např.:
1. v poli se neopakuje tentýž objekt
2. metoda MakeIt() nešahá (libovolně hluboko v stromu volání!) na tentýž objekt ze dvou různých objektů - tj. např. nesmí dojít k tomu, že by dva objekty v poli držely odkaz na tentýž objekt.

Ani jedno z toho nejsi schopnej v OOP obecně garantovat.

Q.E.D.

Kolemjdoucí

« Odpověď #92 kdy: 18. 01. 2015, 21:09:24 »
To mě nemůže zastavit před tím zavolat 1000x MakeIt() paralelně :)
Kdo potřebuje garance musí si holt najít něco jiného, např FP a počkat až se mu to různě překopíruje ;)

« Odpověď #93 kdy: 18. 01. 2015, 21:10:44 »
To mě nemůže zastavit před tím zavolat 1000x MakeIt() paralelně :)
To určitě ne. Akorát to možná spadne nebo zničí data :)

icy

« Odpověď #94 kdy: 19. 01. 2015, 08:42:05 »
Co vidim vo velkej firme kde pracujem (korporacia) tak trendy ktore sa pokusaju presadit su nasledovne:
Virtualizacia + Cloud (Openstack, VMware, ESX, atd...)
Hlavna vyhoda co si predstavuju ma byt v tom, ze nebude sa riesit ziadny troubleshooting systemov (minimalny) ale proste sa cez Openstack naprovisionuje nove OS a ide sa dalej

Prechod z UNIX na Linux+Windows (UNIX=HP,AIX,Solaris su povazovane za legacy a strategickou platformou sa stava Windows a Linux)
Eliminacia malych HW serverov (klasicke male 1U 2U koncia, nahradzaju ich Superdomy a podobne velke alternativy)
Eliminacia sietovych zariadeni (Namiesto switchu od CISCA dame server a nalozime ho kartami atd...)

Cele sa to riadi manazerskym mottom: "Ked mame cloud nepotrebujeme server" :D

« Odpověď #95 kdy: 04. 02. 2015, 17:26:57 »
no jo tak to vypadá že budou už jenom cloudy.

Akorát i na CES se o tom dost říkalo, kupříkladu tady na blogu se šeptá o spojení sama sunga a věštkyni.

Jo tak to asi bude budoucnost datové komunikace...

xxx

« Odpověď #96 kdy: 04. 02. 2015, 19:24:32 »
Prechod z UNIX na Linux+Windows (UNIX=HP,AIX,Solaris su povazovane za legacy a strategickou platformou sa stava Windows a Linux)
No neviem. Z mojej skusenosti, napr. banky chcu bezne nasadzovat nove systemy na na AIX aj ked maju aj napr. RHEL a to aj aplikacie, ktore mi nepridu kriticke a na HW, kde maju OS na vyber. Nezda sa mi, ze by AIX mizol a mali novu strategicku platformu. Co prinesie Linux v ich pripade takychto zakaznikov? Klucove serverove produkty, co maju, tam bezia, nove aplikacie nehladaju na nete, vykon, skalovatelnost a dostupnost to ma vybornu.

strepty

« Odpověď #97 kdy: 04. 02. 2015, 19:49:03 »
Akorát i na CES se o tom dost říkalo, kupříkladu tady na blogu se šeptá o spojení sama sunga a věštkyni.
Srandicky ale predvcerom som si prvy krat na cloude renderoval obrazok, bezalo to v 4 vlaknach, trvalo to asi ako keby som si to spustil na i7 nb. Mohol som to pustit ale aj v 25 vlaknach samozrejme by to stalo viac $. 
PS Tomuto vlaknu predpovedam 500 prispevkov a ze porazi vlakno dennik studenta a dokonca aj vlakno  legalnost predaja software :-)

j

« Odpověď #98 kdy: 04. 02. 2015, 19:51:14 »
No neviem. Z mojej skusenosti, napr. banky chcu bezne nasadzovat nove systemy na na AIX aj ked maju aj napr. RHEL a to aj aplikacie, ktore mi nepridu kriticke a na HW, kde maju OS na vyber. Nezda sa mi, ze by AIX mizol a mali novu strategicku platformu. Co prinesie Linux v ich pripade takychto zakaznikov? Klucove serverove produkty, co maju, tam bezia, nove aplikacie nehladaju na nete, vykon, skalovatelnost a dostupnost to ma vybornu.

To je pomerne jednoduchy. Banka (a nejen ta) nepotrebuje primarne ani uber vykon, ani uber hitech novinky. Ona potrebuje predevsim stabilitu. A tu ti ani linux nezajisti. Leda ze by sis ho delal sam. Provozovat system bezezmen, tak aby byl v podobe ve kterym prosel nejakym auditem 20+let, to je to, co by banka rada.

Ad cloudy - jen modni vlna, az par managoru vykopnou, protoze se firemni data valej verejne po netu, tak to prejde (pripadne po par vyplavenych datacentrech). Virtualizace jiste, jeden HW vpohode utahne i desitky virtualu. Snadno se to administruje, zaroven to "od prirody" prinasi HA ...

Oni by managori nejradsi ani nezalohovali, zeano. Stoji to totiz penize, a IT firme nic nevydelava (jak sem se od jednoho dozvedel). Sem se ho ptal, proc firma plati havarijko na auta ... ze to firme nic nevydelava.

j

« Odpověď #99 kdy: 04. 02. 2015, 19:53:48 »
Srandicky ale predvcerom som si prvy krat na cloude renderoval obrazok, bezalo to v 4 vlaknach, trvalo to asi ako keby som si to spustil na i7 nb. Mohol som to pustit ale aj v 25 vlaknach samozrejme by to stalo viac $. 
PS Tomuto vlaknu predpovedam 500 prispevkov a ze porazi vlakno dennik studenta a dokonca aj vlakno  legalnost predaja software :-)

Znas boinc(seti a dalsi)? Je(byl) tam projekt, kde si daval svuj vykon prave na reneder obrazku. Za ten vykon si dostaval jednotky, za ktery si moh "koupit" vlastni cas. p2p sit desitky tisic vlaken k dizpozici.

strepty

« Odpověď #100 kdy: 04. 02. 2015, 20:18:08 »
Znas boinc(seti a dalsi)? Je(byl) tam projekt, kde si daval svuj vykon prave na reneder obrazku. Za ten vykon si dostaval jednotky, za ktery si moh "koupit" vlastni cas. p2p sit desitky tisic vlaken k dizpozici.
Nepoznam a zacinam sa citit ako fosilia, uz to ze renderovanie predo mnou skusili traja kolegovia ukazuje ze som asi zaspal dobu, ja som minul 4 kredity oni uz davno preliezli 100    :'(

n0

« Odpověď #101 kdy: 05. 02. 2015, 01:11:44 »

Víc lidí co to bude umět opravovat.

Ne že by se AIX v základních principech lišil, ale AIX se doma nikdo sám/na škole nenaučí (nemůžete si udělat virtuálku/nainstalovat to, zdroje v redbook jsou dost out-of-date). A to nemluvím o těch hlavních věcech jako je HACMP (hle ono je to i pro linux).

Stačí poguuglit a uvidíte jak se lidi (indové ::)) ptají na maličkosti a to nejen ohledně AIX, řekl bych, že se to týká obecně enterprise řešení (db2/oracle/aix) - kolikrát si říkám jak je možné, že někdo tak nekompetentní menežuje něco tak drahýho :)

xxx

« Odpověď #102 kdy: 05. 02. 2015, 01:37:54 »
(...) Nezda sa mi, ze by AIX mizol a mali novu strategicku platformu. Co prinesie Linux v pripade takychto zakaznikov? (...)

Víc lidí co to bude umět opravovat.  (...)
To by sa aj mestsky dopravny podnik mohol zbavit autobusov a vozit ludi v obycajnych autach, lebo najde viac ludi, co ich vie soferovat.

n0

« Odpověď #103 kdy: 05. 02. 2015, 02:57:46 »
To by sa aj mestsky dopravny podnik mohol zbavit autobusov a vozit ludi v obycajnych autach, lebo najde viac ludi, co ich vie soferovat.
Ale to by pak všude byly zácpy :)

IMHO banky ten AIX použijou protože se jim za funkčnost zaručí BigBlue, kterýmu si to taky můžou dovolit zacálovat.

Nevidim do toho, ale ze zkušeností to padá stejně jako ten linux - možná proto, že to nemenežujou profící, kterých bude prostě míň a ještě budou dražší.

strepty

« Odpověď #104 kdy: 05. 02. 2015, 07:28:58 »
Stačí poguuglit a uvidíte jak se lidi (indové ::)) ptají na maličkosti a to nejen ohledně AIX, řekl bych, že se to týká obecně enterprise řešení (db2/oracle/aix) - kolikrát si říkám jak je možné, že někdo tak nekompetentní menežuje něco tak drahýho :)
Pocul som teoriu podla ktorej kazdy Ind ktory pracuje 5 rokov je  povyseny do riadiacej funkcie. Cize pracanti maju prax 1-4 roky co je pre programatora biedne malo.