Buducnost informatiky za 5-10 rokov

ne

Re:Buducnost informatiky za 5-10 rokov
« Odpověď #30 kdy: 03. 01. 2015, 18:06:05 »
Ono taky kdo by se obtezoval s vyvojem umele inteligence, kdyz staci 9 mesicu hodit kramfleky na stul a narodi se inteligence neumela.

Citace
The best computer is a man, and it’s the only one that can be mass-produced by unskilled labor.
Wernher von Braun (ano, ten raketovy konstrukter :) )

tak ja se jeste priucim z jeho: "I have learned to use the word "impossible" with the greatest caution."
krizeneho s "fail because they are based on theory that, with nine women pregnant, you can get a baby in a month."

ty absolutni formulace o neexistenci motivace... ono tech 9 mesicu na vyrobu zni jako cela vecnost a kdyz se k tomu pridaji jeste roky po narozeni k dosazeni nejake meritelne urovne fungovani...

pri tak kratkych intervalech jako ma IT co tu odkazal uz nekdo driv
http://pctuning.tyden.cz/multimedia/16-elektronika/11869-jak_dlouho_se_dokazete_udrzet_v_it_na_spicce?start=1

a to radsi nesrovnavam s tim jak rychle by se dokazal presunout nejlidnatejsi narod sveta na jiny svetadil (pokud by se jim zachtelo).
takze motivace by se asi nasla.

Nox

« Odpověď #31 kdy: 03. 01. 2015, 18:52:28 »
A proc se vlastne zdrzovat vyrobou? Na svete mame cca 7 mld lidi, kteri jako jednotlivci jsou (az na par vyjimek) z hlediska chodu sveta postradatelni.

ne

« Odpověď #32 kdy: 03. 01. 2015, 19:25:01 »
A proc se vlastne zdrzovat vyrobou? Na svete mame cca 7 mld lidi, kteri jako jednotlivci jsou (az na par vyjimek) z hlediska chodu sveta postradatelni.
tak te tady vitam u nas v klubu postradatelnych :-D

ferren

« Odpověď #33 kdy: 03. 01. 2015, 20:29:16 »
prymek: ne watsona jsem nemyslel, to je spis ukrok stranou. myslim neuralni processory, projekt synapse atd. spolu s nastupem autonomnich agentu, botu atd se zacina trochu oteplovat a do ai se investuje. robotika taky oziva. darpa urban challenge, autonomni auta letadla atd. buduje se na soucasnych, budou treba jine technologie

ale i ten watson neni uplne k zahozeni, i z pohledu investic.

« Odpověď #34 kdy: 03. 01. 2015, 20:49:31 »
@ferren: jo, ta robotika se hybe, ale vsechno tohle jsou vicemene "technicky" veci, nevim o tom, ze by se konala nejaka kvalitativni zmena. Je to porad na hony vzdaleny od snu z tech 60. let...

...

« Odpověď #35 kdy: 03. 01. 2015, 22:56:05 »
@ferren: jo, ta robotika se hybe, ale vsechno tohle jsou vicemene "technicky" veci, nevim o tom, ze by se konala nejaka kvalitativni zmena. Je to porad na hony vzdaleny od snu z tech 60. let...

tak ono kvalitativne uz tu mame stavebnici ve stylu ikea... bleeeeee... kdo by chtel skladat byt jen soft ekvivalent 70 trilionu na 70 trilionu na 70 trilionu dilu coz by melo byt odhadovane mnozstvi subcastic hmoty co tvori zatim znamou inteligenci.

turing je dualitni, otazkou je do jake miry dostatecne. automat je i reprezentace i interpretace. takze by melo jit vystacit si s datovym typem pointerove aritmetiky na turinga. a udelat iterator, co z te interpretace bude s kazdou iteraci ziskavat zpresnujici reprezentaci a soucasne tu interpretaci menit proti proti senzorum, zda ziskana reprezentace odpovida zmerenemu.

a pak proti tomu das tech 9 mesicu do protivahy...

a k tem pokusum o kvalitu. snaha by byla vyz treba ibm synapse. sice na to jdou uplne blbe, protze 2d topologie je bude prilis omezujici, ale to je porad dokola... ( http://www.root.cz/clanky/zpracovani-obrazu-analogovym-pocitacem-mozkem-co-je-uvnitr-a-proc/nazory/vlakno/9/ viz ten odkaz na YT sixty symbols)

ferren

« Odpověď #36 kdy: 03. 01. 2015, 23:10:19 »
kvalitativni zmena neni ze dne na den, tema je tu ale 5-10 let to by se neco mpohnout mohlo. dokonce spis bude muset. s soucasnymi technologii neumime delat spolehlive veci, od deravych os po koncove aplikace.
ibm synapse je jen dukaz rozjezdu, ktery zacina tam kde minula ai vlna zkoncila (kdyz vyschly investice a zajem). jen si myslim ze se ted do ai obecne zas zacinaji vrazet prachy.
my lidi evidentne nedokazem pocitac neco naucit, neprustrelne formulovat problem. samoucici samoorganizujici systemy budem potrebovat. neni o tom jestli neni levnejsi zplodit dalsiho caparta:-) my potrebujem umeleho programatora pro bezne aplikace:-)

« Odpověď #37 kdy: 03. 01. 2015, 23:15:10 »
@ferren: bylo by to fajn, kdyby se opravdu něco pohlo, ale nebudu moc optimista, dokud nějaký skvělý produkt, založený na úplně novém konceptu, nebudu mít v ruce a neshledám ho užitečným. Zatím mě jenom nudí nějakýma přiblblýma hodinkama, co se musí každý den nabíjet ;)

...

« Odpověď #38 kdy: 03. 01. 2015, 23:28:03 »
@ferren: bylo by to fajn, kdyby se opravdu něco pohlo, ale nebudu moc optimista, dokud nějaký skvělý produkt, založený na úplně novém konceptu, nebudu mít v ruce a neshledám ho užitečným. Zatím mě jenom nudí nějakýma přiblblýma hodinkama, co se musí každý den nabíjet ;)

tak produkt uz konecne meli. pouzili watsona jako primou vnitropodnikovou konkurenci pro gmail/vyhledavani/google search engine, kdyz to tezi data z ostatnich ibm produktu a kdo vi o jaky dalsi datovy agenty to rozsiri nez zkrachuji. konecne aspon pochopili, ze jestli to maji prodat meli by nabizet neco co lidi kupuji alespon v prilehlem stoleti/desetileti, kdyz uz chteji riskovat takovou z pohledu IT meritek casovou propast.

ale osobne jsem kvalitativne malinko skeptik, ale nevsadil bych si na to. jen je proste sance, ze turing bude tim chybejicim dilem te ikea skladacky a bude to nedostatecna interpretace. nikdo totiz neuvazuje v presnych cislech aby kvantifikoval pravdepodobnost jevu stejne absurdne jako u fuzzy a nikdo tak nikdo nema interpretaci ve ktere uvazuje natolik ustalenou a nemennou, aby nedokazal odpovedet pokazde jinak, kdyz se zachce. ale zas je malinka sance, ze na to bude stacit ten update interpretace v dalsi iteraci.

...

« Odpověď #39 kdy: 03. 01. 2015, 23:29:51 »
teda ne ze bych tu jejich integraci watsona videl. jen to tak z tech par kousku info vypada, ze by to mohlo mimo jine zastat o dost lepsim zpusobem i ty google produkty a nabidnout o dost vic navic.

...

« Odpověď #40 kdy: 03. 01. 2015, 23:32:42 »
ale jestli to budou prodavat jako nahradu za sekretarku pro uplne vsechny zamestnance ve firme, tak tomu bude chybet periferie co vykour vedoucim.

...

« Odpověď #41 kdy: 04. 01. 2015, 00:22:27 »
i kdyz mozna se jeste budem divit odkud prijde ten impulz pro kvalitativni posun v AI... primo ze srdce kultu materialismu.
http://www.bloomberg.com/news/2014-12-18/in-search-of-lost-time-algos-didn-t-wait-on-fed-nuance.html

...

« Odpověď #42 kdy: 04. 01. 2015, 01:27:15 »
Před několika lety se říkalo, že "budoucností" budou mobilní aplikace.

Budoucnost patri hliniku.

jo taky bych hlasoval pro hlinik vpichovany primo do mozkomisniho moku. alzheimer zni jako dobry plan pro dalsi ucast na IT.

cely obor se s javou vrhl masivne bezpointerovym smerem a ulozit do promenne vstupni bod je desny opruz. misto toho, aby omezeni bourali tak jako v prikladu s tim NaN, tak jde cely obor do sracek a bud zavadi primo nova dalsi omezeni nebo prinejmensim jako ty metody ulozene v promenne v jave prasi tak, ze je to navrzene zamerne demotivujici to pouzivat.

l2api

« Odpověď #43 kdy: 05. 01. 2015, 11:35:55 »
Zdravim Vas,

dakujem za vase nazory - velmi slusna debata, a nechcel som to nechat neslusne bez podakovania.

Rozmyslal som, par dni prebehlo a pravdepodobne to bude tak ako niektori z vas pisali. Venovat sa tomu co zatial robim, mat nejake bokovky co ma bavia a tie mozno prerastu neskor v nieco vacsie - inak naozaj to tak bolo v poslednom case (1-2 roky) ze bokovky ktore zacali ako zvedavost a hobby (arduino/raspi) priniesli zauimave zakazky.

Kazdopadne v mojom "manazerskom svete" sa podarilo odstranit problem ktory sa tvaril ako neodstranitelny a viedol ku mojej frustracii z externych zdrojov, jedneho cloveka som vymenil a voila veci sa hybu ak osa maju - takze uz to nie je take cierne a sede ako to bolo...

Kazdopadne sa budem snazit si najst svoju "profi" cestu tym co ma prirodzene bavi a uvidime kam sa tym dostanem.

Inak k tej automatizacii domu - tie moje raspi/arduino veci riesili presne toto a uvazoval som ze sa mojemu rieseniu ktore som robil klientovi budem venovac viac.. uvidime :) hento ma celkom bavilo.

Dakujem aj za tipy na sledovanie trendov :) pekny den este

« Odpověď #44 kdy: 05. 01. 2015, 11:47:25 »
A my děkujeme za hezký téma k diskusi :)

Inak k tej automatizacii domu - tie moje raspi/arduino veci riesili presne toto a uvazoval som ze sa mojemu rieseniu ktore som robil klientovi budem venovac viac.. uvidime :) hento ma celkom bavilo.
Mohl bys o tom napsat trochu něco víc? Já nad domácí automatizací docela přemýšlím, ale napadá mě jenom málo věcí, který by fakt stálo za to udělat. Mám měření teploty bezdrátovýma udělátkama, měření spotřeby elektřiny (docela podrobně - 5 různých bodů) a zámek na kartu. Ten zámek jsem si jenom zbastlil, ale namontovat se mi ho už rok nechce, takže to zjevně není až takový terno :), měření elektřiny mám proto, že se tím částečně živím, jinak bych to asi nedělal. Takže jediný, co mně osobně docela stojí za to, je měření teploty (a chtěl bych časem ještě dodělat řízení kotle).

Máš nějaký tipy, co dalšího (užitečnýho) by se dalo zbastlit? Mě nic nenapadlo a to jsem nad tím přemýšlel docela dlouho :)