se mi tvůj přístup.
Moje zkušenost: měl jsem v životě štěstí v tom, že jsem si při "hlavní činnosti" (studiu, práci) vždycky pro pobavení hrál s něčím, co mi přišlo zajímavý a zábavný a z té zkušenosti s tím se pak vyklubala nějaká další "hlavní činnost"

Nikdy jsem to primárně neplánoval nějakým racionálním kalkulem "tohle je perspektivní, tomu se budu věnovat". Myslím, že to takhle jde udělat, pokud tě nic vyloženě netlačí (peníze, narůstající frustrace ze současné práce atd.)
K té budoucnosti IT: jsem v tomhle docela konzervativní a vyloženě nesnáším takový ten hype marketing "náš produkt je revoluční a změní celý svět!" Když už se pokusit něco předvídat, tak bych vycházel z jednoduchýho principu, který platil vždycky a nějakou dobu asi ještě platit bude: když je něco pro lidi užitečné, budou to používat a kupovat.
Takže je myslím dobrý sledovat po očku trendy, ale to neznamená naskakovat na každej hype a žrát každý marketing i s navijákem. Spíš tu věc kriticky promýšlet ("K čemu je to vlastně dobrý? Co by se na tom muselo změnit, aby to bylo fakt užitečný?") a chvilku si počkat, jestli tu hype křivku projde úspěšně, nebo upadne v zapomění. Hype využít na seznamování se s tím a vážně přemýšlet o tom, že bych se tím mohl živit, až tehdy, když hype opadne.
Ale jde to i jinak: nemálo lidí funguje tak, že serfuje na hypových vlnách - svezou se s trendem a až opadne, nastoupí do dalšího. To už si musíš zvážit sám, jestli ti takový přístup vyhovuje nebo ne

Já osobně tohle nesnáším.
Momentálně se rozmáhá "internet věcí" a s tím spojené backendy. V této oblasti mám několik nových zakázek a tendence se zdá být (prozatím) vzestupná.
No on se "momentálně" rozmáhá už pár let

Spousta lidí o tom mele, spousta lidí se do toho vlaku vehementně tlačí, protože tam tuší potenciál, ale racio to zatím moc nemá. Chybí právě ty rozumné, střízlivé jůz kejsy. Třeba různá řešení pro "chytré domy" jsou tady už nějakých deset let a nepřijde mi, že by to byla nějaká bomba, spíš bych řekl, že to je na úrovni hračky pro lidi, kteří neví, co s penězma

Ovládat rolety tabletem je sice strašně cool, ale normálnímu člověku zas tak moc nevadí vstát a zatáhnout si roletu ručně - zvlášť pokud tím ušetří desítky tisíc

Ale přesto si myslím, že tohle je fakt zajímavá oblast a že má budoucnost spíš proto, že to prostě jinak být nemůže

- různý krabičky prostě budou chtít na net čím dál víc a jejich propojování, vytěžování dat a ovládání prostě bude zajímavá (a zatím celkem panenská) oblast. Určitě tady bude zajímavý dělat "cherry-picking" - sledovat to a vyhmátnout nějakou sub-niku, nějaký palčivý problém a chytře ho vyřešit - vyřešit něco konkrétního a vyřešit to dobře. Oproti tomu si vůbec nemyslím, že je zajímavý přijít jenom s nějakou další krabičkou, která "komunikuje přes internet" - protože ve většině případů to znamená, že jenom někam odesílá nějaká nezajímavá data, která nikdo neanalyzuje, neinterpretuje a tímpádem na to uživatel kouká pár týdnu po zakoupení produktu a pak ho to přestane bavit, protože mu to nic nepřináší...
...takže když se nad tím zamyslíš, tak v IoT segmentu bude asi hodně perspektivní kritický myšlení, UX, chápání potřeb zákazníka a jeho sociálních vazeb (ta opovrhovaná sociologie!), analýza dat a decentralizovaný, škálovatelný sw/sys design (funkcionální programování?!). Na tyhle oblasti bych vsadil boty.