Názor na mobil

Honza1

Re:Názor na mobil
« Odpověď #45 kdy: 22. 01. 2015, 16:22:43 »
4G mobilní internet je sice extrémně rychlý ale bejvá tam datovej limit, a je čast taky drahý. Zmíněný mobil.cz má datový limit na 200 MB a pak se to zpomalí. Tak je lepší se připojit přez wifi. 3G by mělo stačit tam kde wifi není. Díkz za upřesnění. Výkon CPU je 4 x 2,2 GHz x 3,6 DMIPS/MHZ pro rychlejší část a 4 x 1,7 GHz x 1,9 DMIPS/MHZ pro pomalejší část ?

Tonda

• 694
    • Zobrazit profil
« Odpověď #46 kdy: 22. 01. 2015, 16:58:25 »
Na těch odkazech na Wikipedii DMIPS/Hz u Cortex-A17 sice není, ale měl by být skoro tak výkonný jako Cortex-A15, pokud koeficient nebude 3,6, tak přes 3 určitě, ten výkon je fakt dobrý, v Antutu má přes 50 000.

Pásma LTE 800 a 900 jsou důležitá hlavně v tom, že na nich bude možné pokrýt oblasti, kde je zatím pouze GSM/EDGE. Přes šedivky, OEM nabídky, různé zaměstnanecké programy se dá dostat k objemům v řádu jednotek GB za slušnou cenu, zejména na samostatné kartě, bez pořádného připojení je dneska smartphone o ničem. A wifi je tak maximálně někde v hospodě nebo obchoďáku, to že najdeš free wifi kdekoliv si vzpomeneš je naivní představa. 800 MHz je IMO to vůbec nejdůležitější pásmo u nás.

Honza1

« Odpověď #47 kdy: 22. 01. 2015, 17:36:21 »
Wifi úplně všude není (dostupná ve vlaku nebo buse někdy, v obchoďáku nebo hospodě), proto základní rychlost je potřeba (pro prohlížení webu, terminál), na to by ale mělo 3G stačit. Když bude potřeba větší objem dat, nějaké místo s wifi bude potřeba najít. 3G myslíš že by měklo jít v pohodě ?

nobody

« Odpověď #48 kdy: 22. 01. 2015, 18:07:50 »
3G by jiste stacilo, jde o to ze ma mizive pokryti mimo velke/vetsi mesta(a lepsi to nebude), naopak tam LTE prave pokryti ma (a lepsi to jeste bude)...

takze tam kde bude 3G ti to staci, ale tam kde nebude 3G a bude LTE, ti telefon bez LTE proste pojede jen na gprs/edge :)

zkoukni sam pokryti oblasti kde by jsi to vyuzival http://lte.ctu.cz/pokryti/ mas tam jak UMTS(3G), tak oddelene LTE frekvence

Honza1

« Odpověď #49 kdy: 22. 01. 2015, 19:20:53 »
Nobody

Otázkou je jak bych to LTE využil. Na větší objem dat je stejně potřeba wifi kvůli datovému limitu a na mail/web sktránkz/terminál stačí i rychlost řádově 100 kbit/s. Na google mapu bude potřeba rychlost o něco větší.

Jinak jde hlavně o výpočetní výkon + možnost použít Ubuntu. 2 GB ram je dostačujcí a na ukládání dat se použije 64 GB SD karta.

Tonda

Porovnával jsem to s tímto http://www.root.cz/zpravicky/odroid-c1-konkurent-rpi-se-ctyrjadrem/?odkud=boxik#ic=index-tips&icc=tip-5 a výkon procesoru v mobilu je podstatně vyšší. U toho Cortex AP je to 4 x 1500 x 1,57DIMPS = 9420 a na jedno jádro 2355. Procesor v mobilu přibližně 40 000-50 000.

Porovníné se starým notebookem     Intel Celeron M CPU 410 1.46GHz 1460x1xDIMPS (jednojádrový),
často používaný PC AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 4200+ 2,2 GHZ (DIMPS neznámé, 2200x2 = 4400)
a Nejvýkonější Intel(R) Core(tm) i7-3610QM CPU @ 2.30GHz 4 jádra/8 vlánken 2300x8 = 18400, DIMPS neznámé

Tonda

• 694
    • Zobrazit profil
« Odpověď #50 kdy: 22. 01. 2015, 21:33:47 »
LTE a rychlý net vůbec není nutně o stahování kdoví jakých objemů dat, ale o tom že nemusíš čekat, a že na EDGE si počkáš, a s latencí jakou to má je pruda i ten terminál. Můj názor prostě je, že dneska kupovat telefon bez (plnohodnotného) LTE je nesmysl.

Honza1

« Odpověď #51 kdy: 23. 01. 2015, 16:24:31 »
Tonda

To je právě otázka jak moc bude to LTE potřeba a jestli vzít tu Sony Xperia s LTE nebo Meinzu bez LTE s podstatně vyšším výkonem. Je sice pravda že hlavní přenos bude přez wifi ale mimo síť na GRPS/EDGE je to opravdu pomalý (zkušenost z vzdálené horské oblasti) a na takové věci jako je vyhledání jízdného řádu nbo přečtení mailu by mohla být rychlost relativně dostačující. Co se týče zahraničí, tak tam vzhledem k cenám (zóna 1. cca 6,6 Kč/MB) je potřeba přenášet přez wifi kde to jen jde. Google sky a navigace (s offline mapou) myslíš že půjde OK na obou ?

Porovnání výkonu k používaným PC - tam jsem nenašel, jak najít DIMPS.
1. Intel Celeron M CPU 410 1.46GHz
2. AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 4200+ 2,2 GHZ
3. Intel(R) Core(tm) i7-3610QM CPU @ 2.30GHz 4 jádra/8 vlánken

Tonda

• 694
    • Zobrazit profil
« Odpověď #52 kdy: 23. 01. 2015, 17:14:32 »
Nevidím důvod proč by na tom neměla jít navigace a google sky, oba to sou top telefony, předpokládám že mají potřebné senzory. Nemyslím že by ten výkon byl u MX4 při běžném použití o tolik vyšší, výkon per core je podobný a více než 4 jádra využijí akorát syntetické bechmarky.

Srovnání s PC je dost komplikované kvůli odlišnosti architektury x86 i běhového prostředí.

Xperia Z Ultra má odolnost proti vodě a prachu.

Já mám datový tarif s 1,5 GB dat a mám data zapnutá furt, je to děsně praktické a pohodlné, akorát EDGE jakmile se vyjede z města je otrava, čekám na LTE jako na smilování.

Honza1

« Odpověď #53 kdy: 25. 01. 2015, 22:29:08 »
Tonda

Je to takový dost nejistý, pro jaký se nakonec rozhodnout. Otázkou je jak to LTE omezení se bude projevovat mimo ČR/EU. Alespoň nějakej pomalejší net by tam snad jít měl vždy. Těch několik jader navíc se u běžných aplikací nevyužije ale když předpokláda právě využití mobilu jako PC a spouštění výpočtů, tak to přijde výhodné. Na druhou stranu ppro samotné náročnější výpočty a běh náročnějších aplikací je vhodnější jiný typ zařízení http://www.adapteva.com/products/epiphany-ip/epiphany-architecture-ip/ 4096-core zatím není, aktuálně je k dostání 16-jádro a v blízké době 64-jádro.
MX4 má obrovské rozlišení foťáku, 20,7 MPX je velmi dobré k vytvoření např.. rozsáhlejší panoramy, nebo zachycení něčeho kde je vysoké rozlišení potřeba. Aby to zvládalo taky vy\soké rozlišení, to musí mít výkonnou grafiku.

Xperii  jsem na svetandroida nenašel. Pro MX4 uvádějí že je možné připojit klávesnici, monitor a USB disk (pak bude fungovat jako skutečné PC). Zdali to jde pro Xperii, to už je otázka.

Velmi výhodná a užitečná vlastnost u Xperie ale je odolnost proti vodě a prachu. Při venkovním použití se to může hodit (spadnutí batohu do potoka, náhlá průtrž mračen). Těžko posoudit, jak by to MX4 zvládlo. Stejně tak je otázkou odolnost proti nárazu. Je samozřejmě snaha se všemu vyvarovat ale nelze to 100% zajistit. Částečné zajištění proti krádeži se dá udělat pomocí geo-lokace.

V některých článcích se uvádělo, že MX4 bude s Ubuntu ale k dostání jen s Androidem. Jaké jsou možnosti nistalace Ubuntu na oba typy, to je otázka. A taky jestli to vůbec bude potřeba.

Tonda

• 694
    • Zobrazit profil
« Odpověď #54 kdy: 26. 01. 2015, 11:18:04 »
Můj názor je, že bagatelizuješ to co je u smartphonu podstatné (podpora pásem pro datové přenosy) a točíš se na naivní a nereálné představě použití telefonu jako PC, nějaké spouštění paralelních výpočtů už je úplně absurdní. Velké rozlišení foťáku nutně nemusí znamenat dobrou obrazovou kvalitu a nijak to nesouvisí s výkonem GPU, ten Sony modul má vlastní obrazový procesor.

USB host a tedy možnost připojit klávesnici a myš Xperia Z Ultra má, MHL taky.

Možnost podívat se bez obav na jízdní řád nebo mapu když zrovna prší je fajn, zvýšená mechanická odolnost tam není, obecně spíš naopak, čím větší a těžší zařízení je, tak tím spíš případný pád odskáče, ale od toho jsou pouzdra.

« Odpověď #55 kdy: 03. 02. 2015, 00:39:36 »
Tonda

S těma pásmama si nejsem tak jistý, jestli bych to tolik využil, ale určitě se hodí. Zmíněná LTE pásma která nepodporuje jsou tak rozšřené v ČR nebo i v EU obceně ? Otázkou je jak je to mimo EU.

Právě využití jako PC to je také docela dost klíčové (vzhledem k tomu, co to všechno dneska umí, akorát ta ergonomie je horší. Výkonem určitě porazí starý notebook, s 1 vláknovým Celeronem na 1,44 Ghz a 2 GB ram). Jak do kterého telefonu půjde Ubuntu, to je otázka (v článku píšou že pro Meinzu půjde, ale oba telefony jsou z Androidem, ten je ale také relativně OK). Obecně ale pro výpočet je nejvodnější co jsem našel http://uk.rs-online.com/web/p/processor-microcontroller-development-kits/8194699/ (nehučí, rozumná spotřeba, dobrý poměr cena/výkon).

Odolnost proti vodě a prachu určitě není na škodu, odolnost mechanická, ta bude asi u obou podobná (a je třeba dávat si pozor). Otázkou je poruchovost obecně , zejména po záruce. Na tom ale asi bude líp ta Xperia. Běh aplikací by měl být plynulý u obou, vč. doownload nebo sledování videa. Ale dočetl jsem se že některé Meinzu nemají možnost SD karty což beru docela jako nevýhodu, SD karta 64 nebo 128 GB bude potřeba.

Co je také velmi důležité - možnost překlače od Google ne jen textu nebo textového obrázku, ale i mluvené řeči (aplikace už existuje nebo se připravuje), na to je potřeba mikrofon a poměrně výkon CPU, což u obou typů výkon na jedno jádro je.

Navigace přez Google mapy nebo offline OpenStreetMaps (celý svět má do 10 GB, nejvíc má Evropa) a Google sky by vzhledem k výbavě mělo jít na obou.

Foťák má poměrně vysoké rozlišení u obou, pro dtvorbu panorama s detaily se dá použít. Pixely stejně nejsou vše a otázkou je jak bez optiky bude těch 20,7 Mpx fungovat.

Tonic

« Odpověď #56 kdy: 03. 02. 2015, 07:18:09 »
Ale prdlajs, dřív Galaxy Note a teď Ascend Mate7 se mi v pohodě vejdou do kapsy u kalhot.

Toniku, nechci Ti brat iluze ale Ascend Mate nebrat!! Ascend P7 neni tak novy jako Mate ale je to opravdu lepsi stroj. Sem stastnym vlastnikem a nemuzu si ho vynachvalit.

Tonda

• 694
    • Zobrazit profil
« Odpověď #57 kdy: 03. 02. 2015, 09:37:24 »
Huawei P7 je skoro ve všech parametrech horší než Mate7, zejména displej a procesor, mám Mate7 asi 2 měsíce a jsem spokojen.

Honza1

« Odpověď #58 kdy: 03. 02. 2015, 19:20:07 »
Ještě jedna z možností je http://www.czc.cz/xiaomi-mi3-64gb-cerna/138578/produkt

S vyšší pamětí na ukládání a rozlišením 13 MPX. Procesor má na jedno jádro o něco vyšší rychlost (podle fregvence, DIMPS neuvádí ale nejspíš bude vyšší), než předešlé. Klávesnice a monitor vypadá že připojit pujde. O odolnosti nic neuvádějí.

Jak je to s LTE pásmama mimo ČR a EU, také je vázané nejčastěji 900 a 800 MHz, nebo to spíš bývá jinak (MX4) ?

Honza1

« Odpověď #59 kdy: 03. 02. 2015, 19:30:52 »
DIMPS nemůžu najít, http://en.wikipedia.org/wiki/Qualcomm_Snapdragon#Snapdragon_800
Tady je uvedenej 3,3, takže na jedno jádro 2300x3,3=7590 vs. Xperia 2,2x3,6=7920. U Meinzu 2,2x(3-3,5) = 6600-7700 (přesný údaj neznámý. Takže Xperia těsně vede výkonem na 1 jádro.