Jaký notebook byste mi doporučili?

Terezie

Jaký notebook byste mi doporučili?
« kdy: 12. 12. 2014, 21:21:46 »
Dobrý den,
potřebuji poradit jaký si mám koupit notebook do školy. Studuju obor technické lyceum a potřebuji nový notebook, ale vůbec nemám zkušenost s kupováním, notebook by mněl osahovat minimálně toto: počítač s min. 4 GB RAM, CPU i3 - 3xxx (Haswell), (požaduje škola). Počítač budu hlavně potřebovat na programování, tvorbě webových stránek, využívání CAD systémů apod..
« Poslední změna: 14. 12. 2014, 20:57:56 od Petr Krčmář »

cabmanxx

Re:Jaký notebook by jste mi doporučili?
« Odpověď #1 kdy: 12. 12. 2014, 22:14:33 »
Cena?

Terezie

« Odpověď #2 kdy: 12. 12. 2014, 22:20:16 »
18 tisíc max

« Odpověď #3 kdy: 13. 12. 2014, 02:14:56 »
I z technickeho lycea se ti bude cestina hodit, mel bys ji venovat zvysenou pozornost.
Skola absolutne nema sebemensi duvod pozadovat Haswell, to je blbost.

Radsi nam rekni jak casto to budes tahat do skoly, jestli mas doma slusnej fullHD monitor apod.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

dfgzx

« Odpověď #4 kdy: 13. 12. 2014, 08:03:16 »
a to je takovy problem najit odpovidajici notas na alze?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 13. 12. 2014, 10:26:28 »
Taky by bylo dobre vedet, jestli na tom pojedou jen Widle nebo i Linux. Posledni dobou se objevuji stroje i tak dobre, ze pouhym zabootovanim Linuxu z USB flashe umre firmware.

Nox

« Odpověď #6 kdy: 13. 12. 2014, 10:56:09 »
JardaP: A jak to jako funguje? Nedokazu si predstavit, jak muze boot znicit BIOS/UEFI.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 13. 12. 2014, 11:33:34 »
JardaP: A jak to jako funguje? Nedokazu si predstavit, jak muze boot znicit BIOS/UEFI.

To nevim, ale od doby, co nam soudruzi z Microsoftu darovali uzasne UEFI, uz bylo par pripadu stroju s tak zabugovanym firmwarem, ze pouhy boot Linuxu je poslal do kopru. Prukopnikem byli asi soudruzi ze Samsungu: http://linux.slashdot.org/story/13/01/30/1426255/linux-booting-via-uefi-can-brick-samsung-notebooks http://ostatic.com/blog/reports-emerge-about-samsung-notebooks-bricking-through-uefi-linux-boots .

A je to tak par mesicu, co tady na foru nekdo resil nejake problemy s notebookem jine znacky. Nakonec tam zkusil zabootovat Linux z USB a bylo po notebooku. Uz si nevzpomenu, jak se to jmenovalo a nemuzu to najit, ale byl tam i odkaz, kde se psalo o tom, jak Linux z techto stroju udela cihlu.

jmk

• 179
    • Zobrazit profil
Re:Jaký notebook byste mi doporučili?
« Odpověď #8 kdy: 16. 12. 2014, 15:02:20 »
Přesně jak je uvedeno výše - jak ho často potřebuješ nosit? Předpokládám, že každý den. Dej si např. na Alze parametry jak velkou uhlopříčku, váhu jakou jsi ochotný tahat a jaký chceš OS - v případě Linuxu, aby byl kompatibilní (pokud sem pak hodíš nějaký tvůj výběr tak Ti jistě poradí zda je pro Linux vhodný nebo ne). Osobně bych si koupil Macbook Air 11" - ale to se nevejdeš do 18tis. Nicméně zkusil bych APPLE bazary - dají se tam sehnat velmi slušné kousky za rozumné peníze.

BTW - jak se koukáte linuxáci na APPLE (myslím konkrétně OS X). Já jedu roky na Ubuntu&Debianu, ale OS X mně láká alespoň vyzkoušet - prozatím se mi ho nedaří dát do virtualboxu :-(
Write programs that do one thing and do it well. Write programs to work together. Write programs to handle text streams, because that is a universal interface.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 16. 12. 2014, 15:22:58 »
@jmk: Tak si zkus udelat Hackintosh, at si to vyzkousis. Budto se ti bude libit a muzes si pak koupit Mac nebo treba zjistis, ze ti leze na nervy, napriklad me se nelibi GUI, vadi mi jednotlacitkova mys a k tomu mi klavesnice Macu pripada znacne neprakticka ve srovnani s PC, hlavne v defaultnim nastaveni, kde nejsou funkcni klavesy. Taky je otazka, jestli stoji zato kupovat Mac, kde polovina ceny je za logo Apple. Maji k tomu sice vymakany ekosystem, ale potrebujes ho? Me nejak nechybi. Navic, kdyby ses nahodou stal filmovou hvezdou, tak za pul roku bude Internet polepeny tvymi nahymi fotkami.

jmk

• 179
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 16. 12. 2014, 15:37:02 »
No právě jsem Hacintosh již zkoušel. Nejblíže jsem se dostal po inicializaci instalace ke hlášce..."system still waiting for root device". Návod na odstranění této hlášky jsem sice našel, ale žádný funkční.
Na APPLu mně láká ta bezproblémová (údajná) funkčnost suspend, hibernace, výdrž na baterku. V současnosti mám Elitebook 820 G1 s Ubuntu 14.04.1. s Unity (docela jsem mu přišel na chuť) nicméně hibernace občas nezafunguje (NB jede než baterka umře úplně ...ACPI mám poštelované dle návodů) občas po suspend musím provést restart kvůli tomu, že GUI nereaguje...prostě takové nahodilé jevy co mně štvou. Prostě uptime se svým NB jsem víc než 7 dní nedal nikdy :-(
Write programs that do one thing and do it well. Write programs to work together. Write programs to handle text streams, because that is a universal interface.

krtek

« Odpověď #11 kdy: 16. 12. 2014, 16:35:16 »
Mac OS podporuje více tlačítek myši minimálně od roku 2005. Zkuste někdy mrknout na aktuální modely, možná budete překvapenej  ;)

napriklad me se nelibi GUI, vadi mi jednotlacitkova mys a k tomu mi klavesnice Macu pripada znacne neprakticka ve srovnani s PC

« Odpověď #12 kdy: 16. 12. 2014, 16:43:07 »
To nevim, ale od doby, co nam soudruzi z Microsoftu darovali uzasne UEFI .

EUFI/EFI je z dilny IBM/Intel .
Microsoft s tim nema nic spolecneho.

jmk

• 179
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 16. 12. 2014, 16:56:46 »
@jmk: Tak si zkus udelat Hackintosh, at si to vyzkousis. Budto se ti bude libit a muzes si pak koupit Mac nebo treba zjistis, ze ti leze na nervy, napriklad me se nelibi GUI, vadi mi jednotlacitkova mys a k tomu mi klavesnice Macu pripada znacne neprakticka ve srovnani s PC, hlavne v defaultnim nastaveni, kde nejsou funkcni klavesy. Taky je otazka, jestli stoji zato kupovat Mac, kde polovina ceny je za logo Apple. Maji k tomu sice vymakany ekosystem, ale potrebujes ho? Me nejak nechybi. Navic, kdyby ses nahodou stal filmovou hvezdou, tak za pul roku bude Internet polepeny tvymi nahymi fotkami.

Je pravda, že zrovna GUI bych APPLu nevyčítal - je to něco jako s Unity, když se tomu přijde na chuť tak není co řešit. Spíše mně odrazuje i to, že si to možná nebude rozumět s Android telefonem, kdejaká utilitka bude placená...nemáte někdo dlouhodobější zkušenosti s používáním OS X ? btw - možná by bylo dobré na to založit nové vlákno - poprosím moderátora - dá se to nějak inteligentně udělat ?, nebo musím založit zbrusu nové téma ? Díky.

nobody

« Odpověď #14 kdy: 16. 12. 2014, 16:59:45 »
EUFI/EFI je z dilny IBM/Intel .
Microsoft s tim nema nic spolecneho.

ibm/intel stoji za efi, za uefi uz jich stoji mnohem vice, mimojine microsoft - http://www.uefi.org/members