Je PHP nutné k uplatnění?

Jirka

Je PHP nutné k uplatnění?
« kdy: 12. 12. 2014, 21:14:14 »
Zdravím,
chodím na jednu SŠ se zaměřením na Informační technologie - Počítačové sítě a programování. Vzhledem k nabídkám práce a poptávce po programotárech. Jak moc důležitá je znalost webového programování v dnešní době a zároveň také pro budoucnost? Učitel do nás rve za každou cenu PHP, ale já v tom moc perspektivu nevidím. Jaký je na to Váš názor? Já spíše preferuji jazyky jako je C/C++ a Java. Jsem ve fázi takové, že hledám něco, čeho bych se měl opravdu chytnout, abych se uplatnil. Dnes to s prací není jednoduché a můj názor je, že dnes dělá weby téměř každý. Opravdu bych rád znal názor veřejnosti.

Díky. :)

hmmm

Re:Je PHP nutné k uplatnění?
« Odpověď #1 kdy: 12. 12. 2014, 21:26:36 »
Velmi zjednoduseny pohled: Kdyz budes umet C/C++ a Javu, tak to PHP podle me zvladnes s prstem v noce.

Kit

« Odpověď #2 kdy: 12. 12. 2014, 21:28:08 »
Ty jazyky jsou do značné míry podobné, v PHP se z nich asi nejlépe dělá OOP. Proto tuto volbu chápu. Když se naučíš PHP, hravě zvládneš i ty zbývající.

Zopper

• 917
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 12. 12. 2014, 21:32:53 »
K "hmmm" doplním: akorát ti pak bude pít krev třeba i taková drobnost, jako pojmenovávání funkcí v PHP. CamelCase a podtržítkové_názvy vedle sebe bez jakékoliv logiky... :D

PHP neučí žádným pořádným návykům, ale spíš jen lepit špagety dohromady. A rozhodně není dobrý ani na učení OOP, to do něj bylo znásilněné až časem.

Jirka

« Odpověď #4 kdy: 12. 12. 2014, 21:41:31 »
K "hmmm" doplním: akorát ti pak bude pít krev třeba i taková drobnost, jako pojmenovávání funkcí v PHP. CamelCase a podtržítkové_názvy vedle sebe bez jakékoliv logiky... :D

PHP neučí žádným pořádným návykům, ale spíš jen lepit špagety dohromady. A rozhodně není dobrý ani na učení OOP, to do něj bylo znásilněné až časem.

Souhlasím s tímto názorem. PHP moc nemusím, přijde mi to jako patlání všeho možného do sebe a to je přesně to co mě nebaví. Jenže je to těžké. Učitel tento jazyk silně preferuje, sice neodsuzuje jiné jazyky, ale já v tom nevidím perspektivu pro budoucnost, zatímco on třeba ano. Myslím si, že se spíše vyplatí věnovat ten čas C/C++, Javě nebo něčemu dále podobnému.

Kit

« Odpověď #5 kdy: 12. 12. 2014, 21:48:41 »

To se už dnes dá slušně zabalit do objektů tak, aby to nevadilo. Pokrok však nastane, až tyto funkce budou nahrazeny metodami. Na to si ale ještě asi počkáme.

Citace

Dobré návyky se nedají naučit v žádném ze jmenovaných jazyků jen tak bez správného vedení. Všechny svádí k nepravostem a naopak kvalitní OOP se dá dělat v každém z nich. Jen v C/C++ to jde trochu hůř.

Jimm

« Odpověď #6 kdy: 12. 12. 2014, 21:58:24 »
Nedej bože naučit se něco navíc, že? PHP se dá zvládnout za dva týdny perfektně, tak tady nebreč, nauč se ho, uděláš službu učiteli i sobě, těžko ti to uškodí...

Souhlasím s tímto názorem. PHP moc nemusím, přijde mi to jako patlání všeho možného do sebe a to je přesně to co mě nebaví. Jenže je to těžké. Učitel tento jazyk silně preferuje, sice neodsuzuje jiné jazyky, ale já v tom nevidím perspektivu pro budoucnost, zatímco on třeba ano. Myslím si, že se spíše vyplatí věnovat ten čas C/C++, Javě nebo něčemu dále podobnému.

_mk

« Odpověď #7 kdy: 12. 12. 2014, 22:01:24 »
Ty jazyky jsou do značné míry podobné, v PHP se z nich asi nejlépe dělá OOP. Proto tuto volbu chápu. Když se naučíš PHP, hravě zvládneš i ty zbývající.

no nevim, jak ti php pomuze treba k pochopeni stl v c++...

/.

« Odpověď #8 kdy: 12. 12. 2014, 22:07:07 »
php ma urcite budoucnost dokud facebook bude investovat do interpretu php kodu. nez dokoncis skolu a udelas si jeste jeden papir na hlavu, tak se stejne vsechno zmeni tolikrat, ze je uplne jedno co se budes ucit ted.

« Odpověď #9 kdy: 12. 12. 2014, 22:11:51 »
php je správný směr, stejně jako C++ a Java. navíc je triviální na pochopení, jeho naučením nelze nic zkazit.
na co bych si dal pozor, je lepení kódu (ono lze lepit i v C++ a Javě, ale PHP je k tomu mnohem náchylnější je příliš volné)

takový BASH se třeba vůbec nehodí na programy a přesto se v něm píšou a nemusí být tak zlé a určitě je dobré ho umět.
„Řemeslo se naučí každý. Umění nikdo.“
„Jednoduchost je nejvyšší úroveň sofistikovanosti.“
- Leonardo Da Vinci

/.

« Odpověď #10 kdy: 12. 12. 2014, 22:12:23 »
situaci na trhu neznam, spis jen zaujate odhaduju. v zahranici uplatneni prumerne az podprumerne a ve vyjimkach jako facebook spickove. na domacim pracovnim trhu asi spis typu kazdy te bude chtit zamestnat, ale nebude te chtit a mit z ceho zaplatit. pro zalozeni vlastniho byznisu je to spis lepsi ve smyslu jistejsi varianta, ale plati mene rizika je mene muziky. jinak vlastni byznis nebude psat od nuly, ale spis jen upravovat neco co uz existuje nebo jeste hur jen preprodavat hotova reseni. nekde v minulosti na foru je vlakkno kde je odkaz na celkem slusny eshop s sablonami, skiny a kupou dalsich veci.

« Odpověď #11 kdy: 12. 12. 2014, 22:16:23 »
můj názor je, že dnes dělá weby téměř každý. Opravdu bych rád znal názor veřejnosti.
Spatne weby dela kazdy. Dobreho webare je problem sehnat.

Kit

« Odpověď #12 kdy: 12. 12. 2014, 22:17:47 »
no nevim, jak ti php pomuze treba k pochopeni stl v c++...

Jazyk C++ se pro začátečníka vůbec nehodí. Kdyby začal s C++, zase by nepochopil OOP. Tak si vyber.

Kit

« Odpověď #13 kdy: 12. 12. 2014, 22:20:45 »
můj názor je, že dnes dělá weby téměř každý. Opravdu bych rád znal názor veřejnosti.
Spatne weby dela kazdy. Dobreho webare je problem sehnat.

V PHP píši nejen weby, ale i běžné aplikace pro zpracování dat. Mnoho lidí si myslí, že PHP je jen na weby.

Daniel Kozak

« Odpověď #14 kdy: 12. 12. 2014, 23:00:33 »
Zdravím,
chodím na jednu SŠ se zaměřením na Informační technologie - Počítačové sítě a programování. Vzhledem k nabídkám práce a poptávce po programotárech. Jak moc důležitá je znalost webového programování v dnešní době a zároveň také pro budoucnost? Učitel do nás rve za každou cenu PHP, ale já v tom moc perspektivu nevidím. Jaký je na to Váš názor? Já spíše preferuji jazyky jako je C/C++ a Java. Jsem ve fázi takové, že hledám něco, čeho bych se měl opravdu chytnout, abych se uplatnil. Dnes to s prací není jednoduché a můj názor je, že dnes dělá weby téměř každý. Opravdu bych rád znal názor veřejnosti.

Díky. :)

Posledni dobou se PHP zase vraci do mody, i samotny jazyk se znacne zlepsuje a cim dal vice se v nem da psat pekne objektove. Urcite ti nauceni PHP nijak neublizi ba naopak. Pokud te bavi C++ a Java, tak se jim klidne dal venuj ve volnem case, klidne se podivej i na dalsi jazyky (Go, Rust, D). Osobne si myslim ze jazyk je jen nastroj a je vhodne umet ovladat pokud mozno vice nastroju, pak ma clovek i vetsi sanci se uplatnit.

Ja osobne jsem se ve tvem veku take zameroval na C++ a Javu, a dneska programuji prevazne v PHP. Ale to mi nebrani dal rozvijet sve znalosti v jinych jazycich.