Změna priority pomocí nice

Změna priority pomocí nice
« kdy: 09. 12. 2014, 18:12:15 »
Zdravím, prosím o radu:
zmenšuju pomoci mencoder-u nějaké video soubory a protože jsem si s tím nechtěl dlouho hrát, tak jsem si řekl, že ve 4 terminálech to můžu pustit, stejně teď zrovna jen čučím do netu a mašina by to mohla zvládnout (Intel Core2 Duo E7500 @ 2.93GHz, 4GB RAM).
Mno, ty 4 procesy si zabraly procesory pro sebe a internety (otevírání čehokoli/stahování souborů/překreslování firefoxu, ...) se začaly znatelně cukat.

Tak jsem zavzpomínal na dávná léta a vzpomněl si příkaz nice.
Nicméně, když jsem ty procesy pustil znova (s nice -n 19), nezměnilo se (na pohled) vůbec nic!
Procesory zase vyžrané těma mencoder procesama a firefox se pořád cuká.
Já jsem (naivně? nepoučeně? mylně?) čekal, že by se ty mencodery měly "nějak umravnit".

Už je to fakt dávno a než najdu něco vysvětlitelného přes Velkého Broogla, mohl by mi někdo z místních, obcujících s Linuxem výrazně častěji, poradit (budu vděčný i za nakopnutí, netřeba podrobného výkladu), v čem bylo moje očekávání mylné?

Děkuji.

PS:
Kód: [Vybrat]
$ lsb_release -a
No LSB modules are available.
Distributor ID: Ubuntu
Description:    Ubuntu 14.04.1 LTS
Release:        14.04
Codename:       trusty
$ uname -a
Linux media-PC-lin 3.13.0-40-generic #69-Ubuntu SMP Thu Nov 13 17:53:56 UTC 2014 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
$
« Poslední změna: 10. 12. 2014, 11:46:54 od Petr Krčmář »

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
Re:Změna priority procesu pomoci nice (xubuntu)
« Odpověď #1 kdy: 09. 12. 2014, 18:37:37 »
Vyhraď si jedno jádro pro sebe a druhý nech makat na videu -> http://xmodulo.com/run-program-process-specific-cpu-cores-linux.html

Nestojí to na nedostatku RAM/přílišnym swapu? Já dávkově (čti: za použití znaku *) zmwnšoval asi 250 fotek a PC se a několik minut (asi 20) zdánlivě zastavilo... Pak vyblilo 250 zmenšených fotek. Bylo to jen tím, že je všechny vzal do RAM (1x foto = cca 100MB, já měl 4GB RAM) a když už se nevešly, začal swapovat (8GB swap). A to dělal tak dlouho, dokud to potupně nepřechroustal...

Efektivnější by bylo dělat s mencoderem po jednom videu a dát mu je do fronty.

Něco jako:
for i in `ls`; do mencoder ..... upravene/$i; done;

upravene/$i je cesta k nově vzniklým souborům.

Jakub L.

« Odpověď #2 kdy: 09. 12. 2014, 18:40:08 »
Podobně jako předřečník: Na čem se to sekalo? Byl problém skutečně CPU, nebo to bylo IO? On totiž existuje ještě ionice :-)

« Odpověď #3 kdy: 09. 12. 2014, 19:11:40 »
Díky za nakopnutí.
Ono tomu asi určitě moc nepřidá, že ty soubory byly sice na různých devicech, ale já už úplně zapomněl, že jsem si při instalaci ty partišny vytvořil na jednom fyzickém disku, což určitě nepotěší. (Chudáci diskové hlavičky ...)
Jen mne zaráží, že to ovlivní i ty internety ...

« Odpověď #4 kdy: 09. 12. 2014, 19:44:03 »
Díky za nakopnutí.
Ono tomu asi určitě moc nepřidá, že ty soubory byly sice na různých devicech, ale já už úplně zapomněl, že jsem si při instalaci ty partišny vytvořil na jednom fyzickém disku, což určitě nepotěší. (Chudáci diskové hlavičky ...)
Jen mne zaráží, že to ovlivní i ty internety ...
Samozrejme že rýchlosť diskových operácií ovplyvňuje rýchlosť prehliadača. Každý prehliadač používa cache na ukladanie obrázkov, css, javascriptov atď. Ak sa aj súbor na disku nenachádza, prehliadač to musí zistiť, napríklad prečítaním údajov z sqlite databázy. Jediný spôsob ako tomu zabrániť je cache nepoužívať (zabiješ linku), alebo cache ukladať do tmpfs, pomôže to samozrejme iba vtedy, keď je dostatok RAM.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 09. 12. 2014, 19:56:07 »
BTW, nice na Linuxu moc hezky nefunguje od doby, kdy se nekdy pred deseti lety v jadre vymenil scheduler za ten completely fair scheduler nebo co. Ja kdysi provozoval dnet, bezel s nejnizsi prioritor, z CPU chroupal jen to, co zrovna nikdo nepotreboval. Pak prisel novy scheduler a ja musel dnet poslat do zakonceni zazivaciho traktu, protoze si nazral z CPU tolik, ze se mi cukal GUI a nedalo se to pouzivat.