Jedna Wi-Fi karta pro dvě sítě

martin

Jedna Wi-Fi karta pro dvě sítě
« kdy: 09. 12. 2014, 00:15:07 »
Mam zarizeni, ktere ma jen jednu wifi kartu a neni zadna moznost pridat dalsi. Muze to byt treba wifi router s OpenWrt, nebo stare x86 PC.
Protoze potrebuju dve samostatne wifi site, ale rychlost pro me neni az tak moc zajimava (aktualne tam mam nastavene 802.11b (teoreticke maximum 11Mbps)), mam na jedne wifi karte virtual ap pro 2 virtualni wifi site.
Nyni bych ale potreboval mit "kazdou wifi sit v jine oblasti". Napadla me myslenka vyuzit oba antenni vystupy jako maji asi vsechny miniPCI karty.

Je to stara 802.11bg karta (nemam R52, to je jenom ukazkova fotka z wikipedie) a ma dva konektory, jeden oznaceny jako MAIN a druhy AUX.
Na co presne oba slouzi? U starych bg karet imho MIMO jeste nebylo.
Co me nejvic zajima: slo by nastavit pro kazdy jeden U.FL konektor jedno virtual AP? Vim, jak funguje MIMO a s nicim si ho nepletu. Jen me proste zajima, jestli jde misto nej takto vyuzit oba konektory. A jak je to u starych (teba 802.11b) karet, ktere mely jen main a aux?

Obe site by pak asi byly na stejnem kanalu, to by nevadilo. Jde to nejak softwarove udelat, nebo je to uplna blbost?
Pokud umi hostapd vysilat dve ssid pro 2 samostatne site, teoreticky by mohl umet priradit sit ke konektoru.
« Poslední změna: 09. 12. 2014, 11:14:27 od Petr Krčmář »

M.

Re:Jedna WiFi karta pro 2 site a 2 samostatne anteny
« Odpověď #1 kdy: 09. 12. 2014, 00:22:09 »
To nepůjde. U starších karet se dá obvkyle volit jenom:
- vysílá/přijímá přes 1. konektor,
- vysílá/přijímá přes 2. konektor,
- vysílá přes 1. konetor a přijímá přes 2.,
- vysílá přes 2. konetor a přijímá přes 1.
Takže požadovaná konfigurace na seznamu není.

martin

« Odpověď #2 kdy: 09. 12. 2014, 00:39:39 »
Jak se daji vyuzit tyto dve varianty?

Bla

« Odpověď #3 kdy: 09. 12. 2014, 00:50:16 »
M má "skoro" naprostou pravdu.

• jede JEN vstup 1
  • jede JEN vstup 2
  • jede vstup 1 na vysílání a 2 na příjem
  • jede vstup 2 na vysílání a 1 na příjem

To jsou klasické Mikrotikové módy.

Ale jsou i další:
  • karta sama volí anténu se silnějším signálem
...

Přiznám se, že všechny neznám, mimo té antenna diversity.
No a výsledek?
Je to poměrně tvrdohlavé řešení, které je někdy problém přemluvit, aby fungovalo alespoň cca odle očekávání.

Nejlepší řešení?
Pokud mám problém s pořízením nového zařízení doslova za pár kaček, pak asi dělat popeláře.

Nejhorší MOŽNÉ řešení?

Rozdvojka na anténu!
Kabel se dá rozdvojit téčkem, což v případě tohoto sociálního řešení bude asi zapájeno do krabičky od rybiček (i to funguje!) a povedou z něj dva STEJNĚ DLOUHÉ kabely do dvou STEJNÝCH antén!
Kabely musí být stejně dlouhé a antény stejné, aby byl svod symetrický.

Zisk i vysílací výkon spadne samozřejmě na polovinu....spíš o poznání víc, ale proč ne.
Anténa QUAD se dá udělat z plastové krabičky a T konektoru velmi rychle, dvě půjdou udělat za dvojnásobek času.
S ohledem požadavky na cenu bych to celé zapájel a zasral do nějakého silikonu, nebo použij mastičku.
(Když je problém s pořízením normálního řešení, nezbude ti nic jiného, než prohrabat skříňku a najít tam nějakou mastičku, třeba Habrdel na prrdel.)

Jo, funguje to, taky jsem takhle kdysi začínal, člověk se něco naučí.
Antény z plechovky od párků a už se jelo!
http://diyantenna.blogspot.cz/2012/06/wifi-cantenna-diy.html

Quad přišel až o mnoho později a jediná sajta, kde to bylo pěkně popsané, bylo u Šimádla: http://www.simandl.cz
http://www.simandl.cz/stranky/czfreenet/anteny/quadroquad/quadroquad.htm

Jak se daji vyuzit tyto dve varianty?

Připojíš dvě antény a jedna anténa poslouchá, druhá vysílá.
Nechápu, co na tom nechápeš?
Těch příkladů je hromada, například na poslouchání můžu mít anténu s daleko větším ziskem, aniž bych měl problém vejít se do limitů ČTU, protože ty nesmíš zářit, ale nikdo ti nezakazuje přijímat! Můžeš si udělat spoj, kde "poslechové" budou dvoumetrové paraboly a vysílací budou "v normě", díky tomu dostřelíš zkurveňácky daleko! Je to zadek, někdy si to zkus!

Bla

« Odpověď #4 kdy: 09. 12. 2014, 01:00:53 »
A abych ukázal, jakej jsem hodňoučkej, nahodím ještě jeden poměrně hodně užitečný a hodně častý příklad.
Jsem ve vesnici "NEJVĚTŠÍ zadek", uprostřed vesnice je škola/úřad/pošta/hasičská zbrojnice, na které má místní WifiŠmelinář všesměrovou anténu, která září do prostoru cca skoro rovnoměrně do kruhu.

Jenže já jsem moc daleko a s normální anténou mám dost problémy, jsem zkrátka na hranici.
Na poslech si dám parabolu o velikosti 120cm, díky tomu mám zisk na příjmu velmi dobrý a signál je v pohodě z této strany spoje.
Na vysílání dát stejnou parabolu nemůžu, nechci pálit vrabce  (ČTU/ornitologové/Kubišová z Chcete mě..), takže použiju nějaký menší směrový kanón.

Ten kanón bude mít dostatečný výkon, protože máš úzce zaměřený paprsek, abych se na AP toho WIFInáře dořval.
Ale na příjem by to už nebylo ono.
Jenže to mě netrápí, protože poslechovou parabolu mám velkou jako kráva!

Dalo se s tím dostřelit i pěkných pár kiláků ;) bez vážnějšího překročení limitu ČTU

Slim

« Odpověď #5 kdy: 09. 12. 2014, 07:52:48 »

Citace
Na poslech si dám parabolu o velikosti 120cm, díky tomu mám zisk na příjmu velmi dobrý a signál je v pohodě z této strany spoje.
Na vysílání dát stejnou parabolu nemůžu, nechci pálit vrabce  (ČTU/ornitologové/Kubišová z Chcete mě..), takže použiju nějaký menší směrový kanón.

A co tahle dát parabolu a zregulovat vysílací výkon. Proč to dělat jednoduše, když to lze složitě.

M.

« Odpověď #6 kdy: 09. 12. 2014, 08:41:24 »
A co tahle dát parabolu a zregulovat vysílací výkon. Proč to dělat jednoduše, když to lze složitě.

Karty mají limit, kolik minimálně reálně vysílají. Pokud potřebuji na vylovní signálu na příjmu 120 cm parabolu, tak i když dám kartu na minimum, tak s tou parabolou přestřelím limit pro vysílání, a to hodně. Tak pak se to řeší těma dvěma oddělenýma cestama pro vysílání/příjem.

« Odpověď #7 kdy: 09. 12. 2014, 10:11:39 »
do wifi delam vice jak 10let a zatim jsem nevidel zadnou kartu , ketra by mela dve oddelene wifi .

(nikdy ale nerikej nikdy)

Bla

Re:Jedna Wi-Fi karta pro dvě sítě
« Odpověď #8 kdy: 09. 12. 2014, 11:36:06 »
M má pravdu.

A taky někdy spolu se snížením vysílacího výkonu stahuješ i citlivost!
Důvod je prý ten, aby karta neodpovídala na požadavky vzdálených klientů, se kterými se stejně nemá šanci domluvit.
Neptej se mě, jestli to tak je vždy, ale pár takových "vypečených" karet jsem potkal  >:(

Oddlění antén je čistí řešení.

Bla

« Odpověď #9 kdy: 09. 12. 2014, 16:09:47 »
Teď jsem se koukal a WIFI zesilovače jsou neuvěřitelně levné!
To je až k neuvěření!
Samozřejmě, 5W zesilovač vysílaného signálu je nelegální, ale takový 17 decibelový zesilovač na příjmu legální v principu je.
Skoro mě to až láká, znovu vytáhnout dvoumetrové paraboly, připojit tam ty zesilovače a pokusit se dostřelit ještě o chlup dál.
Jen bych těch zesilovačů musel vyzkoušet víc, kdo ví, jestli opravdu dobře fungují.

A ano, je to drbání se levým uchem za pravou zadekní půlkou, zvýšit vysílací výkon je snazší a o hodně "lepší", jenže poněkud nezákonné.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 09. 12. 2014, 18:24:36 »
BTW, iw reg set BO, iwconfig wlan2 txpower 33 obcas staci. Nekdy je nutno interface napred shodit pomoci ifconfig down a po nastaveni vyilaciho vykonu nahodit. Samozrejme, vse uplne nelegalni, ale kdyz jste nekde uprostred Velke zadeke, kde zadny radiovy provoz prakticky neni, tak to tezko nekomu muze vadit.

Slim

« Odpověď #11 kdy: 09. 12. 2014, 20:29:22 »
Zajímalo by mne, kde kupujete 120cm paraboly a k čemu jsou vlastně zapotřebí. Mám dojem, že tady čtu rady budovatelů ze stepí za Uralem. Tedy pokud se bavíme o pásmu 2.4 a 5GHz a povolených výkonech na nich (100mW/20 dB EIRP na 2.4GHz, 1000mW/30dB EIRP na 5.4GHz). Obvykle bývá problém spíše neslyšet ostatní vysílače než problém s dosahem signálu.
Za nesmysl považuji i to, že se snížením vysílacího výkonu se snižuje i citlivost přijímací části.
Jinak se mi tady ještě povalují obří 2.4GHz Tyhany z minulosti (24dB) a i na nich šlo kdysi zregulovat výkon vcelku bez problému, karta na 1mW/0dB a 4 dB byl útlum na trase. Dnes už opodstatnění nemají.
Jinak vždy platilo a bude platit, a to nejen u WiFi, že nejlepší zesilovač je anténa.
Takže instalujte spoje tak, ať na sebe mají přímou viditelnost a volnou fresnelovou zónu a nebudete muset fabulovat o obřích parabolách.
Jinak co se týče karet s odděleným vstupem a výstupem, spousta miniPCI karet toto umí a kupříkladu miktorik tento režim podporuje.

« Odpověď #12 kdy: 09. 12. 2014, 20:56:22 »
Karty, ktore niesu MIMO a maju pripojku na dve anteny su vybavene funkciou "Rx diversity". Pri vysielani funguje vzdy len jedna antena. Oznacenie konektorov moze byt rozne, ale funkcia diverzity je vzdy rovnaka.
Nieje ziadna sanca, ze by nejaka karta pracovala tak ako chces. Aj ked sa daju anteny prepinat vnutorna architektura nedovoli nastavit vystupy tak aby sa sucasne vysielali dve siete na dvoch roznych konektoroch. V nastaveni MIMO je in/out chapany ako kanaly 0,1...x a podla toho MIMO procesor zostavuje jednotlive streamy. Pri nastaveni bez MIMO je pouzite zapojenie ako pri kartach bez MIMO, len s tym, ze je mozne navolit, ktora antena bude mat prioritu, pripadne nastavit, ktora antena bude prijimacia a ktora vysielacia. Nikdy ale nevysielaju dve sucastne, pretoze bez MIMO funguje iba jeden kanal Tx a to suvisi s celkovym spracovanim v BaseBand procersore.

Slim

« Odpověď #13 kdy: 10. 12. 2014, 07:09:09 »
To ano, mi se jednalo o funkci jeden konektor vysílání a druhý příjem.

Miramel

« Odpověď #14 kdy: 10. 12. 2014, 09:27:28 »
To, že někdy spolu s vysílacím výkonem snižujete i citlivost, potvrzuji, ale důvod neznám a nemůžu potvrdit, že se to tak děje vždy.

Zajímalo by mne, kde kupujete 120cm paraboly a k čemu jsou vlastně zapotřebí. Mám dojem, že tady čtu rady budovatelů ze stepí za Uralem. Tedy pokud se bavíme o pásmu 2.4 a 5GHz a povolených výkonech na nich.

Právě protože tomu vůbec nerozumíš.
Pochop, že když nemůžeš zvýšit vysílací výkon, tak abys dosáhl spolehlivého spoje, musíš zvednout zisk antény.
Ale kdybys zvedl zisk obou antén, nejspíš už jsi zase mimo limity, proto potřebuješ jednu anténu s větším ziskem pro příjem a druhou anténu s nižším ziskem pro vysílání. Celá trasa funguje jako celek cca takto: (výkon vysílače + zisk antény) - ztráty na kabelech a konektorech - odpor prostředí - ztráty na kabelech a konektorech + (zisk antény + citlivost přijímače) =  funguje to nebo ne.
No a pokud nemůžeš na jedné straně zvýšit výkon vysílače a ani zisk antény, protože bys byl mimo limity, změnit citlivost přijímače je problém, tak co ti zbývá? Víš jak to myslím?