Qemu versus Virtualbox

jmk

Qemu versus Virtualbox
« kdy: 01. 12. 2014, 22:56:25 »
Ahoj. Máte zkušenosti s použitím obojího ? Dost často využívám Virtualbox, ale občas má slabý výkon, zejména v diskových operacích. Chtěl by jsem zkusit Qemu - máte nějaké rady zda-li se vyplatí přechod. Používám virtualizaci převážně na otestování nových distribucí, nebo zkoušení nových konfigurací, než-li nasadím na produkční stroj. Produkční stroj mám Ubuntu 14.04. BTW - umí Qemu virtualizovat OS X ? Díky.

kozzi11

Re:Qemu versus Virtualbox
« Odpověď #1 kdy: 01. 12. 2014, 23:52:19 »
Tak samotne qemu neni nijak vykonejsi nez virtualbox, ba naopak. Pokud mas ale verzi s podporou KVM a tvuj HW podporuje HW virtualizaci, tak ano da se rict ze je to o neco vykonejsi, ale osobne si nemyslim ze by ten rozdil byl tak velky ze by to bylo nejak poznat, aspon ne pro tvoje potreby, jak jsem je pochopil. Virtualizace OS X tam bych spis videl problem v licencnich podminkach. Nejsem si jistej za apple neco takoveho officialne povoluje a podporuje.

aaaa

« Odpověď #2 kdy: 02. 12. 2014, 00:40:20 »
Rozumne nova verze KVM-QEMU podporuje OS X Mavericks v podstate out of the box. Starsi mrznou pri instalaci, nema smysl zkouset, Yosemite podporuje jen UEFI boot, nema smysl zkouset.
Vyse zmineny "zadrhel" s licenci je samozrejme validni.

« Odpověď #3 kdy: 02. 12. 2014, 01:08:13 »
Jakou mas desku a procak(ptam se kvuli VT-d)?
Jaky mas SSD na ty virtualy?
Děkuji za možnost editace příspěvku.

strepty

« Odpověď #4 kdy: 02. 12. 2014, 08:47:18 »
Rozumne nova verze KVM-QEMU podporuje OS X Mavericks v podstate out of the box. Starsi mrznou pri instalaci, nema smysl zkouset, Yosemite podporuje jen UEFI boot, nema smysl zkouset.
Vyse zmineny "zadrhel" s licenci je samozrejme validni.
Pozeral som video nemeckeho compurterwordu a tam si moderatori nerobili tazku hlavu s licenciou. Skusali snezneho leoparda vo virtualboxe, kupili ho na dvd vtedy bol za cenu media (okolo 20 eur)  a asi tam aj vysvetlovali preco si myslia ze to je legalne pustat vo virtuale ale nerozumiem nemecky tak aby som to pochopil. Mozno by platilo to ze ked mi to apple predal tak vycerpal uzivacie prava???

« Odpověď #5 kdy: 02. 12. 2014, 10:10:49 »
Myslim, ze pravni domnenky nejsou tady podstatne.

Kolemjdoucí

« Odpověď #6 kdy: 02. 12. 2014, 11:22:10 »
OS X je možno legálně používat pouze na hardware Apple. Pokud se to nějak změnilo prosím odkaz.

« Odpověď #7 kdy: 02. 12. 2014, 12:16:13 »
OS X je možno legálně používat pouze na hardware Apple. Pokud se to nějak změnilo prosím odkaz.

... Používám virtualizaci převážně na otestování nových distribucí, nebo zkoušení nových konfigurací, než-li nasadím na produkční stroj. ...

To nemůže ani toto?
 :o

« Odpověď #8 kdy: 02. 12. 2014, 13:12:40 »
Jejich licence to vylucuje. Pak je otazka nakolik lze tuto licenci napasovat do CZ/EU zakonu ktere jsou ji pochopitelne nadrazeny.
Nema smysl to tu resit protoze z toho bude hodne dlouhej flejm kam stejne bude kazdy psat jen sve pocity bez hlubsich realnych znalosti judikatury.

strepty

« Odpověď #9 kdy: 02. 12. 2014, 13:58:41 »
Len hovorim co som videl, redaktor zamaval instalacnym dvd, ukazal kde ho kupil a zacal instalovat. Medzitym vychrlil asi 500 nemeckych slov. Zas si myslim ze nemci si overuju ci je nieco podla zakona. Aj tak je to jedno, na kazdej konzole kde som mal mac os sekal zvuk, asi tam davaju naschval nejaku ochranu. A na vyvoj sa to tiez neda pouzit lebo na appstore treba davat program ktory ma overenu keychain a to by som si na nelegalnom mac os netrufal generovat. Samozrejme cital som ich eulu a podla nej sa to nesmie instalovat na iny hw ako na mac.

narg

« Odpověď #10 kdy: 02. 12. 2014, 14:47:01 »
Btw: Co se týče legality virtualizace OS X tak není problém na hardware od apple
(iii) to install, use and run up to two (2) additional copies or instances of the Apple Software within virtual operating system environments on each Mac Computer you own or control that is already running the Apple Software, for purposes of: (a) software development; (b) testing during software development; (c) using OS X Server; or (d) personal, non-commercial use.

jmk

« Odpověď #11 kdy: 02. 12. 2014, 15:22:17 »
Jakou mas desku a procak(ptam se kvuli VT-d)?
Jaky mas SSD na ty virtualy?

Základní deska GIGABYTE B85M-D3H, Procesor Intel Core i5-4460, SSD disk Intel 520 120GB SSD bulk.

Daniel Kozak

« Odpověď #12 kdy: 02. 12. 2014, 16:45:40 »
Tak se zda ze ta deska VT-d nepodporuje

« Odpověď #13 kdy: 02. 12. 2014, 16:54:17 »
Mas v biosu i virtualboxu zaple VT-d ? (podle manualu je v biosu default enabled)
Mas ve VBoxu u disku zaskrtnute, ze se jedna o SSD?

Jak konkretne pocitujes ten slaby vykon a hlavne ten v I/O?

jmk

« Odpověď #14 kdy: 02. 12. 2014, 17:08:01 »
Ano je to ve Virtualboxu zaplé a mám SSD. Přiznám se, že je to velice subjektivní pocit (zejména při WIN - což nemusí být chyba Virtualboxu). Žádné důkladné performance testy jsem nedělal. Zajímalo by mně i user-frendly používání - rozdíl mezi Qemu a Virtualboxem. Virtualbox je hodně intuitivní a jednoduchý. S Qemu nemám zkušenosti žádné jak jsem již psal.