Ahoj,
mám následující situaci
Domácí server, na kterém jsou dva disky (typu WD Green, tedy nižší otáčky, vyšší přístupové doby) v softwarovém RAID1. Největší část je formátovaná do EXT4 a exportovaná jako NFS. Ve fstab používám noatime.
Desktop, kde je jen systémový disk a /home se bere z NFS (ze serveru)
Hraju hry ze Steamu, některé jsou ok, jiné se plazí/sekají jako prase. Kdykoliv jde o ty plazící se, tak na serveru svítí LED "aktivita disku" a disky šrotujou co můžou (a stejně nestíhají). Na serveru mi hlásí iotop, že vše stojí na EXT4 žurnálu, kterej má potřebu furt něco dělat. Trochu si myslím, jestli si ty konkrétní hry nerozbalujou nějaký datový soubory (tj. z jednoho 1GB velkýho souboru nedělají milion párkilobajtových). Při kopírování velkých objemů dat v podobě velkých souborů (typicky například video ve vysokym rozlišení) to jede jako po másle (tj. cca 90MB/s, co dovolí Gbit síť).
Cesty kterýma se můžu vydat vypadají z mýho pohledu následovně:
- nehrát ty hry (nejjednodušší řešení, nicméně nejméně chtěné)
- odstavit kompletně žurnál (další z jednoduchých řešení, opět ne úplně chtěné)
- přesunout EXT4 žurnál na jinej disk (mám tu po ruce pomalej 2.5" disk, dává 30MB/s)
- použít jiný FS nad RAID1 (jaký? nebudou stejné problémy?)
- zjistit, co přesně se při tom šrotování děje (nejtěžší věc, protože nemám absolutně páru, jak na to)
Já se přikláním ke zkoušce žurnálu externě. Nemáte s tím někdo praktický zkušenosti?
Pustil jsem si hru Dead Island a už 20 minut čekám na načtení další lokace...
(během načítání první/předchozí lokace přetekla nějaká cache, tak jsem čekal "jen" 5 minut)